Amerikansk fotball: Gjøran Thomassen er sportslig leder i Kristiansand Gladiators. Foto: Anders Gerhardse

Skal du satse på sprint stiller du med sterkere forutsetninger om du har eksplosive muskelfibre og lange bein. Satser du vektløfting er det en fordel om du er tung og sterk. I amerikansk fotball kan du nå til topps uavhengig av genetisk kroppsbygning, ifølge Kristiansand Gladiators sportslige sjef, Gjøran Thomassen.  

Ifølge Total Sportek er amerikansk fotball den største idretten i USA. Kanskje mest kjent for Super Bowl, som er det mest sette sportsbegivenheten i hele USA. Her i Norge er oppmerksomheten rundt sporten langt mindre, men det betyr ikke at engasjementet rundt idretten er helt fraværende her heller. 

– Det er jo en idrett som gir muligheten til veldig mange forskjellige typer mennesker, det er et veldig gøy spill med mye taktikk, forteller Thomassen. 

Thomassen er sportslig sjef for Kristiansand Gladiators, men fungerer for øyeblikket som en del av trenerteamet fordi klubbens svenske hovedtrener måtte dra hjem grunnet coronapandemien. Ifølge Thomassen har idretten et veldig godt samhold, og ønsker studenter i Kristiansand hjertelig velkommen på trening.  

– Hvert år har vi stått stand på UiA. Det beste tallet (fra UiAvi har hatt er 25 studenter på én gang. Av alle de var det 50% som ble med å spille både én, og to, og tre sesonger, forklarer Thomassen.  

I aksjon: Raymond Myhrer (fremst) og Jesber Johnsen (bak) i aksjon på treningsfeltet. Foto: Anders Gerhardsen. 
I aksjon: Raymond Myhrer (fremst) og Jesber Johnsen (bak) i aksjon på treningsfeltet. Foto: Anders Gerhardsen.

tillegg planlegger Kristiansand Gladiators å opprette et andredivisjonslag, som vil være en enklere liga å begynne med, ifølge Thomassen. 

– De som er nye i byen og skal gå en bachelorgrad på UiA, de har det vanvittig mye kulere om de er med i amerikansk fotball. De får et nettverk og de får et miljø, forteller Thomassen. 

Er det kun herrelag, eller finnes det er kvinnelag og? 

– Vi har per i dag ikke noe kvinnelag, dessverre. Det skulle vi gjerne hatt, men per nå har vi dessverre ikke kapasitet.

Mål: Ved Karuss er banen tilrettelagt for amerikansk fotball. Foto: Anders Gerhardsen 
Mål: Ved Karuss er banen tilrettelagt for amerikansk fotball. Foto: Anders Gerhardsen

En idrett med rom for forskjellige spillertyper 

Thomassen forteller at amerikansk fotball er en mangfoldig idrett. Det er ikke kun én type som briljerer over alle andre. 

– Det er noe med dynamikken i idretten, det er så vanvittig mange forskjellige posisjoner med forskjellige krav. Du har behov for noen som er litt større enn andre, noen som kan løpe litt fortere enn andre, og noen som er litt sterkere enn andre. Så det åpner liksom opp for at forskjellige type kroppsfasonger kan være med å spille amerikansk fotball, forklarer Thomassen.  

Så all genetikk har en sjanse i amerikansk fotball på sin måte? 

– Ja, på sin måte har de det. Man skulle jo tro at med så mange forskjellige posisjonsgrupper at alle ikke er like viktig, men de er faktisk det. Vi kan ikke spille 11 mot 10, da taper det laget som er 10 hver eneste gang, svarer Thomassen. 

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.