Det kribler alltid litt ekstra i magen før studiestart, både for nye og gamle studenter. Hva vil det nye året bringe? I år blir studiestart ekstra spesiell. Mange har kanskje sittet alene store deler av koronatiden og er gira på å møte nye folk, andre er kanskje redde for å møtes igjen. Likevel blir det i år, som alltid, mye å engasjere seg i når semesteret starter! Jeg har selv engasjert meg i studietiden siden jeg begynte å studere ved UiA i 2015, og tenkte jeg skulle prøve å komme med noen tips til nye studenter og gamle studenter som ikke har engasjert seg før, men føler de har litt tid til overs nå som de er godt i gang med studiene.
HVOR?
Vanligvis er studiestart nærmest som en liten festival der man kan finne det meste man trenger å vite om studietiden samlet på ett sted. I år vil det bli spredd ut over flere små områder for å opprettholde smittevern. I løpet av de første dagene til studiestart kan du oppsøke det meste av studentaktiviteter og linjeforeninger på stands rundt omkring. Du finner også informasjon på Studentorganisasjonen i Agder (STA) sin hjemmeside (www.stastudent.no) og ved å søke opp de forskjellige foreningene og aktivitetene på sosiale medier.
HVA?
Linjeforeninger
Sjansen er stor for at studiet ditt er en del av en linjeforening. Her kan du møte andre som studerer det samme som deg på tvers av årstrinn. Linjeforeningenes fokus er at folk skal bli kjent og de arrangerer gjerne sosiale samlinger, alt fra fester til fagdager som er relevante for studiet. Du kan lese mer om linjeforeningene på UiA her: https://stastudent.no/linjeforeninger/.
Studentaktiviteter
Vil du møte folk utenfor studiet ditt kan en studentaktivitet være en god ide. Dette er organisasjoner der du kan møte folk på tvers av studier, men med samme interesser som deg. Liker du f.eks. å synge i kor, spille kanonball eller mekke bil? Er du interessert i religion, politikk eller menneskerettigheter? Eller kanskje noe helt annet, som cheerleading, nynorsk eller å gå på tur? På UiA er det noe for alle! Og hvis du mot all formodning ikke skulle finne noe du er interessert i, hva med å starte opp en studentaktivitet selv? Sjekk ut de forskjellige studentaktivitetene her: https://stastudent.no/studentaktiviteter/.
Studentpolitikk
Som deltaker i studentpolitikken har du mulighet til å påvirke det som skjer på UiA! Det er en rekke råd, styrer og utvalg man kan sitte i som student ved UiA, og noen av dem er også honorerte (se full oversikt her https://stastudent.no/rad-styrer-og-utvalg/).
Eksempler er f.eks. Velferdstinget (VT), et organ som jobber for alle studenter i Agders velferdsrettigheter, fordeler midler til studentaktiviteter og er rådgivende organ for styret i Studentsamskipnaden i Agder. Fakultetstyrene som er det øverste organet til fakultetene, lærerutdanningene og Handelshøyskolen ved UiA. Studentparlamentet som er det øverste organet i Studentorganisasjonen i Agder (STA) og behandler saker som omhandler studentenes velferd, økonomiske, sosiale og faglige aspekter.
Fadder– og buddy–ordningen
Forhåpentligvis synes du studiestart er gøy, og hvis du i tillegg vil engasjere deg kan det jo være en ide å tenke på å bli fadder neste år? Du får god opplæring og muligheten til å hjelpe andre studenter med å få en god opplevelse av studiestart. Du kan velge mellom å være fadder for norske studenter, men du kan også velge å være en ESN buddy (European Student Network) for de internasjonale studentene ved UiA. Les mer her: www.uia.esn.no. Det er en litt mer omfattende oppgave da det er flere arrangementer utover i skoleåret, men også enda mer givende. Du kan få venner fra hele verden, vise frem Norge og kanskje øve litt på den rustne fransken?
Jobb
Det legges stadig ut ledige stillinger for studenter i forbindelse med universitetet, så det er bare å holde øynene åpne! Jeg anbefaler også å sjekke ut Kompetansetorget (www.kompetansetorget.uia.no). Kompetansetorget er et sted der studenter og arbeidsliv møtes gjennom f.eks. forslag til bachelor- og masteroppgaver studenter kan løse sammen med virksomheter, og utlysning av relevante jobber for studenter og nyutdannede.
MEN HAR JEG TID?
Med mindre du sitter i et styre eller har en betalt stilling er det som regel helt opp til deg hvor mye du velger å engasjere deg. De fleste aktivitetene samles relativt ofte, men du trenger som regel bare å dukke opp hvis du har tid. Av erfaring møter man likevel mer enn gjerne opp hvis du har funnet rett aktivitet for deg! Det er sosialt og gøy, og et hyggelig avbrekk fra studier.
HVORFOR ENGASJERE SEG?
Det er mange fordeler med å engasjere seg i studietiden! Her er noen:
- Få nye venner
- Bygge nettverk (lurt når du f.eks. skal ut i jobb senere)
- Få mer erfaring innen noe du synes er gøy eller interessant
- Du kan være med å påvirke hvordan universitetet driftes
- La studenters stemme bli hørt
- Påfyll til CVen
- Lære av andre
- Få en pause fra studiene
- Se teorier i praksis
- Du vokser som person
- Du kan gjøre en forskjell
[…] Les også: Engasjer deg i studentaktiviteter! […]
[…] Engasjer deg i studentaktiviteter […]