kvinne sitter med jakke og ser ned i noen stenger i skogen

Vivian Kjelland, førsteamanuensis på Institutt for naturvitenskap ved Fakultetet for teknologi og realfag, har startet opp en gruppe for å hjelpe studenter med studieteknikk.  

 

I facebook-gruppen, Studieteknikk med Vivian Kjelland, deler Kjelland ulike tips for hvordan man kan forbedre eksamenslesingen. Tilbudet er åpent for alle studenter som kunne trenge litt hjelp med å få mer ut av arbeidstimene før eksamen.  

Kjelland har jobbet ved Universitetet i Agder i mange år og har ved flere anledninger snakket med studenter som sliter med å henge med. Studieteknikkene man benyttet på videregående er ikke alltid like passende til universitetet. Det er ganske ulikt hvordan en studiedag er satt opp på videgående, noe som kan bidra til at man ikke får samme faglig utbytte. Hun tror mange kan få en bedre studietilværelse, med mestringsfølelse og bedre karakterer, med riktig studieteknikk. Nå skriver hun en bok om akkurat dette.  

Hennes topp tre tips for eksamenstiden varierer ut ifra hvilket utgangspunkt studenten har.  

– Studenter har forskjellige utfordringer, så det er vanskelig å gi generelle råd som passer for alle. Det beste er jo å snakke med hver enkelt, men kanskje du finner noe som passer for deg nedenfor? 

 

Til deg som føler at du har god oversikt over pensumet: 

  • Bytt ut den siste gjennomlesingen av pensumet med tester. Faktisk er det slik at du lærer bedre og får bedre karakterer ved å ta tester enn ved å lese pensumet flere ganger. Finn tester på nett eller løs tidligere eksamensoppgaver. Hvis ikke du har tilgang til tester, kan du ta for deg et og et tema fra pensumet. Lukk notater og lærebok, og skriv ned stikkord til temaet kun basert på egen hukommelse. 
  • Tilby deg å hjelpe en medstudent som synes faget er vanskelig. I tillegg til å gjøre en god gjerning vil du ved å forklare fagstoffet med egne ord gjøre at informasjonen lagres enda bedre i din egen hjerne.  
  • Ta deg tid til trening og til å treffe venner. Du lærer bedre når du føler deg i god form og trives.  

 

Til deg som har havnet bakpå med lesingen: 

  • Hver dag er en mulighet til å starte på nytt. Slutt å plage deg selv med utsettelser og dårlig samvittighet. Finn et godt arbeidssted, sett mobilen i flymodus, og hopp i det. Ukene frem til eksamen vil gå fort, og du kommer til å takke deg selv om du legger inn støtet nå.  
  • Begynn med å skaffe deg oversikt over pensumet. Mange lærebøker har en oppsummering av de viktigste punktene på slutten av hvert kapittel. Les disse, og let etter forklaring i teksten om det er noe du trenger mer «kjøtt på bena» for å forstå. Hvis du har tilgang til powerpointer fra forelesningene, vil de antagelig fokusere på de viktigste punktene i pensumet, og kan brukes for å skaffe en oversikt. Finn tidligere eksamensoppgaver på nett. Det er ofte (men ikke alltid) de samme temaene som går igjen, og de kan gi deg en indikasjon på hvilke deler av pensum du bør konsentrere deg om.   
  • Ta deg tid til trening og til å treffe venner. Du trenger pauser, spesielt når du jobber intensivt over en lengre periode.  

 

Til deg som sliter med eksamensnerver: 

  • Gjør som toppidrettsutøverne og visualiser eksamenssituasjonen. Idrettsutøvere har trent seg opp til å bruke kun positive indre bilder når de tenker på konkurransen. De ser for seg at de møter opp til testen full av overskudd og selvtillit. De ser for seg hvordan de gjennomfører konkurransen – minutt for minutt. Og de ser for seg hvordan det vil føles å komme først i mål, og hva de vil gjøre like etterpå. Denne visualiseringen setter i gang utskilling av signalstoffer i hjernen som gjør at de føler velvære, den reduserer stress og den skaper positive forventninger. De lager en god biokjemisk suppe for hjernen og kroppen sin. Du synes kanskje dette høres ut som en altfor enkel løsning, men det finnes mange studier som viser at positiv visualisering hjelper. Lukk øynene og se for deg en positiv eksamensopplevelse, fra begynnelse til slutt. Gjenta øvelsen ofte. Det kan bety mye for resultatene dine om du trener bort eksamensangsten. Det er faktisk mulig å glede seg istedenfor! I tillegg kan du styrke selvtilliten før du går inn i eksamenslokalet med «power posing»: hold den klassiske Superman-posituren i et par minutter, med bena fra hverandre, rak rygg, hodet hevet og et lite smil om munnen. Det er omdiskutert om dette i det hele tatt fungerer, men mange sier at power posing gjør at de føler seg mer kraftfulle. Verdt et forsøk! 
  • Hvis du er nervøs fordi du ofte får jernteppe på eksamen, og tenker at alt hadde gått fint om du bare kunne hatt med en fuskelapp, så bør du prøve Memo (om du synes ordet høres kjent ut, så er det kanskje fordi du har sett noen av bøkene til Oddbjørn By, tidligere norgesmester i hukommelse – han har skrevet flere bøker om teknikker for å huske saker og ting). Memo er en enkel teknikk som gjør at du lett kan huske de ordene som du ville ha skrevet på fuskelappen. Det tar litt for mye plass å beskrive metoden her, men jeg skal legge ut noen eksempler på Facebooksiden.  
  • Ta deg tid til trening og til å treffe venner. Det kan både redusere stress og gi deg selvtillit som kan være til hjelp både før og under eksamen! 

 

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.