tegnet gutt og jente i grått med strek over ansiktet

Plagiatreglene er til for at studenter skal ta arbeidet på alvor og slik at universiteter skal vite at studentene gjør ordentlig arbeid. Men hva skjer om studenter blir «fersket» men aldri mente å jukse?

Rektor ved UiA, Sunniva Whittaker, kommenterer om plagiatreglene. Hun sier at det er helt nødvendig å ha regler om kildehenvisninger for å kunne vurdere studentenes besvarelser riktig. UiA følger samme regler som resten av sektoren mht. krav til kildehenvisninger og hva som regnes som plagiat.

Har dere opplevd tilbakemeldinger fra studenter?

–Vi får selvfølgelig tilbakemeldinger fra studenter i konkrete saker. Ellers har vi et godt samarbeid med STA med sikte på å forebygge fuskesaker.

Hvordan opplever dere plagiatreglene? Føler dere det gir et bedre eller verre akademimiljø?

–Vi må ha regler om dette, og så er det UiA sitt ansvar å gi god informasjon og studentenes ansvar å sette seg godt inn i reglene slik at alle kan ha fokus på at studentene skal få et best mulig læringsutbytte.

Vi intervjuet to studenter som begge ønsker å være anonyme. Vi gir de navnene Jørgen og Lise. Jørgen har ikke personlig opplevd konsekvenser av fusk, men en kompis har det og han har sett hvordan konsekvensene har rammet han.

–Når en student, som har vært student lenge, blir utestengt er det jo grunn til å få panikk. Jeg husker at han gråt en stund og sa at han ikke visste helt hva han skulle gjøre nå som han ikke kunne studere slik han ville. Han vurderte å droppe ut fordi han ble så lei seg.

Hva var det som skjedde for at han ble tatt i fusk?

–Det var etter det jeg forsto, slik at han hadde pugget så mye at han husket ting ganske rett fra boka. Jeg tror ikke han mente å jukse eller urettferdiggjøre noe som helst for andre. Jeg tror egentlig han bare ble så sliten at han ikke tenkte siden det var en ganske rar periode i livet hans. Jørgen sier selv at dette har gjort han stresset over om han ikke følger med, så kan han bli utestengt fra studiet i en periode.

–Jeg må jo innrømme at det har vært perioder der jeg også har vært ganske sliten og bare vil få alt av innleveringer og eksamener overstått. Jeg vet jo selvfølgelig alt dette med litteraturliste og slikt også. Men om det er sånn at man får så tøffe konsekvenser for en liten feil som det der, så vil jeg si at det er altfor strengt. Jeg har jo også hørt om de der selvplagieringssakene, og jeg må jo si at jeg er dritnervøs for det også. Om jeg kan bli tatt fordi jeg ikke husker å referere til en liten del av en tidligere tekst jeg har skrevet, synes jeg det er litt drøyt. Vi er jo mennesker, og når vi først har lært noe så sitter jo ting gjerne likt. Det sier jo også en del når han det gjelder er livredd for å gi sin mening i saken og får en venn av han til å gjøre det i stedet.

Hvordan går det med kompisen din nå?

–Han har jo skjønt at nå som han er utestengt så må han gjøre noe annet i mellomtiden. Han dro hjem og begynte å jobbe.

_____

Khrono publiserte en artikkel den 1.april i år om hvor høyt antallet utestengte studenter hadde økt fra året før. Innen 1.mars i år var 386 studenter utestengte fra diverse universiteter, og 323 av disse var som konsekvens av fusk. Ifølge Khrono har UiA og NTNU mesteparten av de utestengte studentene. Se lenke under for info

https://khrono.no/368-saker-med-utestengte-studenter—de-fleste-grunnet-fusk/567360

_____

Lise har personlig erfaring med fusk og utestenging. Hun ble utestengt i 6 måneder fra universitetet etter hun ble tatt i å ha jukset med en venninne.

–En ting er at det har påvirket meg på en ganske negativ måte. Om jeg hadde fullført det semesteret, hadde jeg kommet meg inn på sykepleien – noe jeg alltid har hatt lyst til.

Lise hadde eksamen i fjor med hjemmeeksamen på grunn av korona.

–Det var veldig vanskelig. Så hadde jeg en i klassen jeg jobbet masse sammen med, også kom eksamen, og vi tenkte vi skulle ta det sammen.

Lise føler at det beskrives i veldig liten skrift på Studentweb hva som defineres som juks og fusk.

–Vi visste jo at vi ikke skulle ta det sammen, men vi visste ikke hvor seriøst det var og hvor seriøst vi skulle ta det. Vi satt sammen og jeg hjalp henne mer enn hun hjalp meg fordi jeg hadde pugget mest. Vi ble tatt begge to, og det var jo kjempekjipt. Jeg var jo førsteårsstudent, så jeg fikk jo bare et halvt år, men hun fikk to semestre med utestenging. Det synes jeg er litt kjipt fordi hun kunne ikke begynne på et annet studie. Det er litt ekstremt. Jeg føler ikke de helt skjønner hvordan det påvirker.

Ga de en begrunnelse for hvordan og hvorfor dere ble tatt?

–De sa at det var fordi vi gjorde for like feil, noe jeg synes er rart. Jeg fikk advokat og sa meg ikke skyldig. Vi kjenner hverandre ganske godt og studerte mye sammen før eksamen, så uansett om vi hadde juksa eller ikke hadde vi hatt like notater uansett.

Lise fortsetter:

–En jeg snakket med sa at de kan søke på IP-adressen din for å se hvor du er under eksamen. Jeg har hørt det fra flere, og jeg vet ikke om det er sant, men forklaringen deres er litt uklar. Når det ikke har vært noen forelesninger på skolen er det en selvfølge for at notatene blir like fra forelesningene på nett.

Hvordan går det med venninnen din? –

Hun måtte flytte vekk fra Kristiansand. Jeg tror ikke hun skal begynne på samme studie igjen. Jeg begynte å jobbe selv, og begynte på et nytt studie etter sommeren.

Forfatter

, , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.