Endelig er julen her. Endelig kan vi stresse over å handle inn gaver til alle på nissens snille liste. Lista er ikke kort, og gavene hoper seg fortere opp enn parkeringsplassene på kjøpesentrene. Man skulle kanskje tro at pandemien roet kjøpepresset litt, men nei. Denne årlige utgifts- og forbruksorgien fortsetter sin vante gang. Black Friday drar seg ut til Black Week og netthandelen går til værs for ørtende gang. Det er nok ikke så dumt droppe black Friday for å roe trykket av mennesker som samler seg på en dag. Men jeg mistenker at det er profitten som bekymrer næringslivet mest, ikke smittevernet. Ikke tror jeg at det blir noen færre handler totalt sett heller. Men til næringslivets lykke forventes det i år at vi vil bruke svimlende 120 milliarder kroner på julehandelen om vi samler hele november og desember under ett. Det er en oppgang på over 10 prosent fra fjorårets utgifts- og forbruksorgie. I motsatt retning settes varer ned i pris og vi får kastet prosentene etter oss. Kjøpepresset har aldri vært større. 

Men billigsalget har en større prislapp. Julehandelen koster oss nemlig ikke bare penger, den koster oss også en frisk klode. Skulle hele verden forbrukt like mye som oss nordmenn, så hadde vi trengt 3,6 jordkloder. Bare innpakningspapiret vi bruker er nok til å pakke hele jordkloden inn. Det er nesten tragisk hva julen har blitt til. Overforbruk har blitt synonymt med å bry seg. Ikke nok med kjøpepresset og det enorme forbruket, vi fråtser også i oss mengder med mat, alkohol og kaker. Ikke bare gjør vi det en dag heller, vi gjør det fader meg helt frem til nyttår. Hva skjer så med all maten som ikke spises opp, jo de 400 000 tonnene kastes. Pytt pytt, det er jo bare jul en gang i året. 

Alt med måte sier du? Det er ingenting ved jula som er i moderate mengder. Jeg sier ikke at du skal droppe gavene, julemiddagen eller akevitten, men det er lov å være bevisst på miljøpåvirkningene av valgene du tar. Jeg oppfordrer deg derfor til å gjøre julen litt grønnereBare skriv «grønn julaften» i google, så får du side etter side med tips om hvordan du kan ha en mer bærekraftig jul. Bra for deg, planeten og ikke minst lommeboka.  

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.