Kan Start gjøre det umulige mulig? Kan de berge plassen i tippeligaen med et nødskrik? Muligheten er innen rekkevidde og alt er overlatt til skjebnen.

For man kan si det slik, håpet lever! Etter IK Starts overraskende seier over SK Brann sist serierunde så er avstanden opp til sikker plass ikke fullt så astronomisk lenger. FFK avga poeng og plutselig ble avstanden på knappe 4 poeng plutselig overkommelig med 4 kamper igjen av årets sesong. Men oppgavene som står framfor Start er fortsatt betraktelige. Ikke minst på grunn av de faktorene som Start ikke kan gjøre noe med selv. Hengekampen som FFK har mot Rosenborg blir essensiell i kampen for fortsatt tippeliga-kontrakt for IK Start. Den kampen må FFK tape for at Start skal ha en reel sjanse til å berge plassen. Til den grad så må man se på laget i seg selv.

 

Selvtillit og tvil

I den situasjonen som spillerne nå befinner seg i vil mang en tanke komme løpende inn i bevisstheten, og hver enkelt vil føle tyngden av forventningene som alle med tilknytning til klubben bygger opp under dem. For de rutinerte, som Årst, Hoff, og Søgård, har de vært ute en vinterdag før, og til den grad så kan jeg tenke meg at de prøver å gå foran som et godt eksempel, og tar hånd om de mer uerfarne spillerne som befinner seg i klubben. Man skal aldri undervurdere det presset som ligger på fotballspillere i slike situasjoner. Det kan virke trivielt for oss som sitter på sidelinjen, men for de som løper ute på banen så kan den minste konsentrasjonssvikt få katastrofale følger. Når man er ung så kan slike feil være ødeleggende for selvtilliten. Det er det siste Start har behov for nå. Etter to strake seiere mot henholdsvis LSK og Brann, har laget fått ny selvtillit og energi til å gi alt til siste slutt. Det laget trenger nå er rom til å puste. For mye press og fokus på det som skrives i media kan plutselig få negative følger og påvirke utfallet som i de neste kampene er av vital interesse for IK Start.

 

Problematisk regelverk

Det har kommet meg for øre at avsluttingen i tippeligaen også vil få følger for Starts 2. lag. Reservelaget har vunnet sin avdeling i 3. divisjon, men opprykket til 2. divisjon, som ville økt Starts sportslige bredde med tanke på bedre matching for de yngre talentene, må vente fordi situasjonen rundt førstelaget er uavklart. Grunnen til dette er at NFF i sin ”visdom” har satt opp ett regelverk som sier at et lag ikke kan ha et reservelag bare en divisjon under seg, det må være en avstand på minst to divisjoner. For å si det litt enklere så vil 2. lagets opprykk bli annullert og de blir værende i 3. divisjon vis A-laget rykker ned til 1. divisjon.

Så man kan begynne å summere alt som står på spill for IK Start denne kalde høsten, og kanskje finne det for godt å sende et par sympatiske tanker over til de hardt pressede karene på Sør-Arena. Men når alt kommer til alt så er det ikke så mye man kan gjøre. Fotballen lever sitt eget liv, og enhver mestring av dette livet vil alltid være en livslang oppgave for de fleste som spiller profesjonell fotball.

 

Tro og håp

For å gå litt tilbake til kampen mot SK Brann, så var banespillet hos Start av langt større kvalitet enn tidligere. Det virker som om marginene også begynner å komme tilbake i Starts favør. Og da blir det raskt så mye enklere å spille fotball. Så håpet om overlevelse er tent. Alt som gjenstår å se er om vi til våren igjen får oppleve tippeligafotball på Sørlandet. Min personlige mening er at høsten vil bringe et enormt spenningsnivå til Kristiansand der byen i sin helhet holder pusten og håper at mirakelet skal skje. Vi befinner oss tross alt i bibelbeltet så sannsynligheten for litt guddommelig inngripen bør ikke være så fjern akkurat her. Til en viss grad så kunne Start trengt litt hjelp fra oven, og man skal vel ikke se bort ifra at et par bønner har blitt sagt for å berge plassen i tippeligaen.

Dog skal man ikke fjerne det sportslige aspektet som tynger på situasjonen, der en allerede nå må legge planer for å demme opp skadene som måtte følge med et nedrykk. Så langt virker det ikke som om all planlegging er ferdig utført. Jeg tror nok at ledelsen i Start jobber kontinuerlig for å sikre en best mulig overgang hvis det verste skulle skje. Det har derimot ikke kommet noe ut i media som gir en betryggende følelse for de som tilbringer sin verdifulle tid som Start-supporter. Dette trenger ikke bety noe som helst. Men for alle som har et forhold til Start ville det vært en lettelse å få høre at ledelsen, som tross alt skal styre klubben, viser selvtillit og tro på den planen som kommer til å bli fulgt når vi får vite det endelige resultatet av tippeligaen 2011. Derfor kan må man bare vente å se hvordan skjebnen utfolder seg, og til den grad bare håpe og tro (hvis du holder med Start) at de klarer å stoppe jo-jo hoppingen og stabiliserer seg i tippeligaen over flere år.

 

Tekst: Tom Børge Belsaas – tom.b.belsaas@unikumnett.no

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.