Dagene blir mørke, lysene blir tent og julebrusen har allerede fått ligge en måned eller to i butikkhyllene. Semesteret går altså omsider mot slutten. Etter et utfordrende år som dette er det godt å endelig kjenne på både julestemning og løfter om en ny sjanse. I denne anledning har vi huket tak i Studentprest Erland Grøtberg for å snakke om julens mange sider.  

Julen betyr så mangt. For noen er det gode barndomsminner, for andre en masete kjøpefest. For noen en kjærkommen og minnerik opplevelse med kirkebesøk og salmer, og for andre noe som kommer i bakgrunnen av andre feiringer fra ens egen kultur og liv. Vi har alle vår egen opplevelse av julen, og jeg ønsker å høre hvilket forhold Studentpresten selv har til juletiden, og hvordan han går den i møte.  

Jeg har alltid vært glad i jula. Det er noe med stemningen. Man har lys i en mørketid, lyden av julesanger, lukten av pepperkakebaking og smaken av julemat… Det er jo en tid for alle sanser. Som prest har jeg også erfart at jula kan være full av kontraster. Når man står der fremme i kirka og preker, må man ikke glemme at det nok også finnes noen som gruer seg til jul blant de som er kommet. Som prest må man gå rett fra høystemt skolegudstjeneste til en lavmælt begravelse. Man kommer veldig tett på mennesker som kjenner på sorg og savn midt i juletida.

Grøtberg har også jobbet med som prest ved sjømannskirken i New Orleans. Der lagde de julaften for nordmenn som var på reise eller jobb, og ikke hadde familie eller venner rundt seg. Han forteller at slike situasjoner gjør det tydelig hvor viktig tilhørighet og tradisjoner er, og hvor fint ting likevel kan bli når man har noen å være sammen med. For mange studenter er juleferien en etterlengtet pause og gir tid til å hvile sammen med familien, særlig på tampen av ett år som dette. 

Har du noen tips til hvordan studentene kan få en jul, og en hvileperiode, som er enda bedre og mer betydningsfull enn vanlig?

– «Count your blessings», er det noe som heter. Kanskje er det spesielt viktig etter et år som dette å legge merke til alt i livene våre som er godt, fint eller meningsfylt. Disse tingene er det virkelig verdt å telle. De fortjener oppmerksomhet, slik at vi kan glede oss over dem. Det er godt og viktig å ha takknemlighet å kjenne på, sier han. 

Men julen er absolutt ikke alltid den koselige høytiden reklamer, filmer og tidsånden forteller oss at den er. Langt fra alle har en koselig jul og jeg kjenner at det både kan være vondt å være i det selv, og å ikke vite hvordan man kan hjelpe andre. Slikt jobber Grøtberg med daglig som Studentprest og ansatt på Universitetet s ressurssenter, og jeg har lyst til å høre hvilke tanker og erfaringer han har om dette. 

Julen er på mange måter som et slags forstørrelsesglass. Det som er bra i livet blir enda bedre. Det som er vondt og vanskelig i livet blir enda tyngre og mørkere. Mitt råd må være å finne noen som du kan dele dette med, enten det er familie, venner, oss på Ressurssenteret ved universitetet, eller Kirkens SOS, om det blir for tungt en sein kveld i juletida. Våg også å tro – tro på at ting kan forandres, at livet kan bli bedre og ikke minst: tro på at du er uendelig verdifull, selv om det ikke alltid føles slik. 

Har du noen råd til hvordan vi kan oppmuntre hverandre, gi håp, og løfte hverandre opp denne julen? 

Den danske filosofen Knud Løgstrup skrev engang: «Den enkelte har aldri med et annet menneske å gjøre, uten at han holder noe av dets liv i sin hånd.» Jeg tror det er sant. 

Det betyr så uendelig mye, den plassen rundt bordet som noen åpner opp for deg idet du kommer, eller blikk-kontakten og det lille smilet når du møter noen i forbifarten. Det at noen ser deg, og tar imot deg når du har en dårlig dag, og våger å spørre, og orker å ta imot det du forteller. Litt oppmerksomhet, litt omtanke og omsorg betyr mye mer enn vi tror. Har du overskudd til å dele litt av dette, så kan det, kanskje uten at du visste det, være den viktigste julegaven du fikk gi denne jula. 

Vi runder av praten og jeg spør studentpresten om noen ord til alle oss studenter som går julen i møte. 

Jeg har lyst til å si det jeg alltid tenker etter en dag full av samtaler med studenter: «For noen fine mennesker! Håper de veit hvor verdifulle de er». Alt godt, og god Jul, fra studentpresten!        

 

****

 

Fem kjappe til studentpresten: 

  1. Hva er ditt beste juleminne?
    – Det tror jeg må være første jula som pappa. Som voksen gjenoppdager man litt av julas barnslige gleder når man har noen små å lage koselig jul for.
  2. Hva er den beste julegaven du har fått?
    – En gang fikk jeg en Ball-genser (som var det hotteste du kunne ha på deg i min ungdomstid) av min gamle bestemor. En skikkelig overraskelse! Jeg lovte meg selv å ikke ha den på meg første skoledag etter nyttår, for å ikke virke overbegeistret, noe jeg selvsagt ikke klarte la være.
  3. Hvilken tv-kalender er din favoritt?
    – Vokste opp med Skomakergata. De siste årene har jeg sett tv-kalender med barna, og da har Snøfall vært favoritten. 
  4. Hva spiser du på julaften?
    – Da spiser jeg And med karamelliserte poteter til middag, en tradisjon fra min Danske svigermor, og karamelpudding til dessert. En tradisjon fra min mor på Toten. 
  5. Går du i kirken på julaften?
    – Familien gikk sjelden i kirka når jeg var barn, men etter at jeg ble prest har jeg jo jobbet på julaften. Det er den fineste dagen i året å være prest på. Nå som jeg er studentprest har jeg ikke gudstjenester på julaften lenger, men må nok en tur i kirka likevel. 

KONTAKTINFO

Tlf: 918 55 292

Mail: erland.grotberg@uia.no

FB: @uiaprest

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.