Mannen med Pepsi-flasken.

 

Når Andreas Aase starter sin forelesning stiger gjerne hendene til værs. Den mye omtalte foreleseren har en helt unik måte å dra studentene med seg i undervisningen.

De som har sett Aase foran tavla, er trolig godt kjent med en av de mange historiene han har på lager. Ofte med seg selv i hovedrollen og alltid mer eller mindre relevant for pensum.

Ved siden av å drive eget reisebyrå og forlag er førstelektor Aase også kjent for kunstpausen som bestandig innledes med ”et øyeblikk”. Deretter går turen til kateteret, før han tar et supp av hans medisin kalt ”Pepsi Max”.

– Nevn tre historiske personer du ville hatt rundt middagsbordet:

– Karl Marx, Max Weber og Adam Smith. Så kunne vi samtalt om hvorfor noen land er rike, mens andre er fattige.

– Beskriv studentene dine med tre ord:

– Vennlige, interesserte og arbeidsomme (men dessverre er studiefinansieringen i Norge slik at de arbeider for mange timer med å tjene penger).

– Hvilken opplevelse fra UiA husker du best?

–Jeg var med en gjeng studenter og besøkte et universitet i Afrika da vi ble invitert til en mottagelse med universitetets ledelse. Jeg var ikke helt oppdatert på kleskoden på denne type mottakelser, men tok nå på meg det fineste jeg fant i kofferten (en blomstrete shorts og hvit t- skjorte). Dessverre – på grunn av manglende belysning på vei til festlokalet – ramlet jeg i ei grøft full av søle, og jeg måtte tilbake til kofferten for å se hva jeg kunne finne. Den var fylt  av skittentøy – så jeg kledde meg opp i et par avklippede jeans og en ikke helt ren t-skjorte. Da jeg kom inn i festlokalet hadde arrangementkomitéen plassert meg oppe på et podium med rektors kone til bords. Hun var kledd i en fargerik og lang kjole av indisk silke. Hun så nydelig ut. Og det var min jobb å be henne opp til første dans. Dersom dere nå skulle få vonde bilder for deres indre øye, så kan jeg si at det var dobbelt så ille som dere kan forestille dere. De norske studentene spanderte dress på meg da vi kom hjem.

– Hva ville du gjort hvis du ikke var foreleser?

– Vært lærer på en eller annen måte.

– Hvilken bok leser du nå?

– Jeg har akkurat lest Odd Karsten Tveits Salongen i Jerusalem (bare sånn passe), og skal til med Joar Hoel Larsens India.

– Hva er din styrke som foreleser?

– Jeg har evnen til å stjele gode ideer fra andre og bruke disse kreativt i undervisningen.

Tekst: Franz Rose og Vigdis Dikkanen

Foto: UiA

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.