Fantastiske forelesere: Anne Ryen

Professoren har reist verden med storband

Det viktigste med forelesningene er for Anne Ryen studentene hennes. Det å ha et nært forhold til studentene er essensielt i måten hun underviser på. Nysgjerrigheten og hennes glede med å være forsker skinner gjennom når hun står på podiet.

Nevn tre historiske personer du ville hatt rundt middagsbordet

Her tror jeg Ibn Khaldūn, som er en kjent arabisk historiker fra 1400-tallet som hadde stor betydning for utviklingen av sosiologien. Deretter Jobs kone, for å høre fortellinger fra en som levde tett på Job som bygde en så stor fortelling om seg selv som uskyldig offer. Den har siden vært en nyttig hersketeknikk. Og så ville jeg hatt med en bondekvinne fra et mellomstort gårdsbruk på 1970-tallet, der kvinnene jobbet heltid og overtid mens deres arbeidsinnsats systematisk ble usynliggjort både av menn og kvinner utenfor næringen. Dette gir en fin sammensetning av mennesker som har lærdom som ikke er av den typiske mannsdominerte vestlige tilnærmingen.

Beskriv studentene dine med tre ord

Festlige og nysgjerrige, og ikke minst sammensatte, da de ofte lever kronglete liv i en orkan av forventinger om å lykkes på alle fronter. De presses jo fra alle hold, både på hjemmefronten, på skolen, sosialt og jobbmessig i en og samme tidsperiode.

Hvilken opplevelse fra UiA husker du best?

I stor grad følelsen av motvind mot den som prøver å oppnå noe. Byråkratiet kan av og til være ganske vanskelig, men jeg har òg opplevd mye positivt, der samarbeid og oppnåelse med andre troner høyt på listen. Særlig det å ha bygd opp et globalt faglig nettverk med utrolig kompetente kollegaer. Særlig er det flott at ”samskaping” har blitt et fagbegrep på UiA, da jeg brukte mye tid på å utvikle begrepet til min første forskergruppe. At dette begrepet nå er blitt fagterminologi er kult!

Hva ville du gjort hvis du ikke var foreleser?

Kanskje hadde jeg fortsatt med musikk. Jeg har spilt i storband og dratt verden rundt på turné. Men det ligner jo mye på det jeg gjør nå, bare at jeg reiser verden rundt og holder foredrag, ikke spiller.

Hvilken bok leser du nå?

Nettopp blitt ferdig med Edward St. Aubyns ”Patrick Melrose” romaner. Alltid forlystende for oss å lese om dekadansen i den britiske overklassen – boka lar oss nikke gjenkjennende til fordommene våre om de rike, og han har en usedvanlig god penn. Før det var det Roy Jacobsens ”Seierherrene”.  Mye sosiologi i disse.

Hva er din styrke som foreleser?

Faglig trygghet og tydelighet i det jeg sier. Jeg er også opptatt av at studentene skal lære noe, så da holder det ikke å bare rase gjennom en PowerPoint. Du må bestemme deg for hva du vil med det du gjør. Vi lærer best når vi trives, så iblant drar vi på tur for å drikke kaffe i byen, eller så møtes vi til uformelle seminarer på kontoret mitt. Jeg må jo òg få si at studentene mine foreleser selv, og de er knalldyktige!

Kommentar fra studenter:

”Hun foreleser på en magisk måte, hvor hun greier å trekke studentene inn og engasjere dem i det hun foreleser om.”

”Hun tar seg tid til studentene på en helt annen måte enn andre forelesere. Jeg syns det er fint å føle seg tatt vare på og hun bruker mye tid på oss utover de vanlige forelesningene, for eksempel ved å ta oss med på ulike turer og sånn.”

 

Tekst: Vigdis Dikkanen

Foto: Kevin Mulder Solberg

Forfatter


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.