Å få økonomistudenter til å forelske seg i filosofifaget, er ikke bestandig den enkleste øvelsen. Men ifølge hans studenter så har Einar Duenger Bøhn akkurat nok humor, tålmodighet og engasjement til at man skulle ønske timene hans aldri tok slutt.

Student Erlend Braaten Lundvall, en av dem som har foreslått Duenger Bøhn til denne spalten, hadde følgende å si om sin foreleser:

– Einar er en engasjerende foreleser fordi han har en evne til å presentere vanskelige filosofiske problemstillinger på en lettfattelig og gøy måte. Han er også tålmodig, og vet at det kan ta tid før alle i salen er med på ideen han presenterer. I et fag som metafysikk er det veldig viktig fordi studentene må forstå og bearbeide informasjon. Det er ikke nok å sitte og skrive ned alt som blir sagt uten å virkelig tenke over problemstillingene.

Han kommer heller ikke unna de utallige Batman-referansene:

– Einar bruker Batman i alle eksempler. Han digger Batman, han har til og med Batman-sko. Einar Bøhn liker dessuten å fortelle om den italienske motorsykkelen hans, som visstnok skal være blant verdens kuleste.

– Nevn tre historiske personer du ville hatt rundt middagsbordet:

– Sokrates. Han er jo den store humanisten, og er nesten litt som Jesus for meg. Jeg ville òg hatt filosofen Nietzsche. Han og Sokrates er jo rake motsetninger, så kan de krangle litt. Også ville jeg hatt med Virginia Woolf for å få en spennende samtale med andre enn kun filosofer.

– Beskriv studentene dine med tre ord:

– Det er vanskelig, men jeg vil si de er utrolig hyggelige. De er òg nysgjerrige, noe som er veldig artig. Jeg må jo gi litt kritikk også, og det er at studentene kanskje er litt ufokuserte. De har jo mye å gjøre og flere ulike fag å holde følge med, så de blir litt ufokuserte i faget. De kan mye og har utrolig god kunnskap i flere fag.

– Hvilken opplevelse fra UiA husker du best?

– Jeg liker når jeg får tilbakemeldinger fra studentene. En episode husker jeg godt, der jeg ba dem si en positiv og en negativ ting om kurset. Det positive var godt engasjement fra min side. Det negative var at faget gjorde alle andre fag kjedelige. Den likte jeg veldig godt. Et annet høydepunkt er da vi fikk godkjent bachelor i filosofi, det er nok den største faglige oppnåelsen.

– Hva ville du gjort hvis du ikke var foreleser?

– Det minst radikale endringen må være frittstående skribent. Den mest radikale endringen må bli kunstmaler.

– Hvilken bok leser du nå?

– Jeg holder på med flere bøker, men skjønnlitterært er det Isaac Asimovs bok som ser på den etiske problemstillingen mellom mennesker og roboter. Faglitterært er det om maskinlære og kunstig intelligens.

– Hva er din styrke som foreleser?

– Jeg tror generelt at jeg er folkelig. Jeg har et genuint engasjement i det jeg driver med og kan vel nesten si jeg er regelrett nerdete engasjert. Fordelen er at jeg skjønner hva jeg snakker om. Ofte er det vanskelig for studentene å forstå en foreleser som ikke egentlig vet hva han snakker om. Uklar tale er uklar tanke.

Tekst: Vigdis Dikkanen
Foto: Kevin Mulder Solberg

Forfatter

Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. […] Les også: Fantastiske forelesere: EInar Duener Bøhn […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.