Håkon Repstad
Stilling: Høgskolelektor
Finnes: NLA Mediehøgskolen Gimlekollen
Underviser i: Journalistikk og media

Hva er interessefeltet ditt?

– Faglig så er det journalistikk, spesifikt TV-journalistikk som jeg synes er aller mest interessant. Jeg interesserer meg for bildets fortellerkraft. I TV-journalistikken er vi alltid på jakt etter å fange de øyeblikkene som skaper interesse for viktige og engasjerende historier. Da gjelder det å være på rett plass til rett tid.

Hva er din styrke som foreleser?

– Prøver å se den enkelte student, vi er alle ulike. Og så prøver jeg å ha mange eksempler som er relatert til det jeg snakker om, og at jeg har praksiserfaring selv som jeg kan bruke.

Nevn 3 historiske personer du ville hatt rundt middagsbordet

– Katharine Meyer Graham for å høre hvordan det var å være sjefsredaktør for Washington Post under Watergate-skandalen, Al Capone blir med for å spice opp med noen røverhistorier fra mafialivet og Billie Holiday er også der, men mest for å jazze opp stemningen. Tror det hadde vært en interessant kveld.

Beskriv studentene dine med tre ord.

– Interesserte, høylytte og fremoverlente.

Hvilken opplevelse husker du best?

– På Gimlekollen tilbyr vi en fantastisk studietur til Kenya. Jeg var med som reiseleder og husker godt at vi var på en lang kjøretur mellom Nairobi og Kisumu. I bilen jeg satt i sang studentene mer eller mindre uavbrutt seks timer. Tror det er et godt tegn, men jeg er glad for at jeg hadde med Paracet.

Hva ville du gjort hvis du ikke var foreleser?

– Da hadde jeg ville vært pilot, flydd rutefly, SAS for eksempel.

Hvilken bok leser du nå?

– Jeg leste akkurat en forferdelig bok, “En av oss”, som handler om 22. juli. Veldig glad i dokumentar. Veldig godt skrevet, fengslende å lese.

Hvilke hobbyer driver du med på fritiden?

– Jeg sykler elsykkel, prøver å sykle til skolen hver dag. Spiller litt instrumenter, spiller squash og jeg skal ta lappen for småfly. Ellers ser jeg på Jakten på Kjærligheten også.

Hvor går drømmereisen?’

– På tvers av USA.

Hvilken sak skrev du sist?

– Er journalist, frilanser for TV2. Skriver ikke en sak nå, er ofte hendelsebasert. Den siste saken jeg jobbet med var brann på Birkeland/Birkenes.

Hvorfor forskningsprosjektet?

Håkon Repstad, sammen med andre lærere og studenter er med på et prosjekt hvor de skal utforske hvordan man kan øke interessen for god journalistikk blant unge mediebrukere.

Jeg ville være med på det fordi at jeg ser jo at mediene sliter noe voldsomt med å klare å få unge mennesker til å betale for nyheter. Det er tema som har vært mye av det siste årene, i alle mulige konferanser. Det handler om å finne ut av hva det er som får unge lesere til å lese journalistikk som betyr noe.

Tror du vi finner ut av det?

– Jeg tror vi finner noen gode eksempler på historier som fanger. Jeg tror vi finner ut av hvordan unge mennesker liker å lese nyheter, men utfordringen blir å finne ut av hvordan få unge lesere til å engasjere seg, og kanskje til og med betale, og bli fremtidige abonnenter.

Tekst og foto: Elina N. Hjønnevåg

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.