Hvem: Michael John Prince

Stilling: Førsteamanuensis 

Du finner ham på: Institutt for fremmedspråk og oversetting

Underviser i: Engelsk litteratur og angloamerikansk kulturvitenskap

Fagfeltet til Michael John Prince går ut på at kultur skaper litteratur, og at litteratur skaper kultur. Det er i det minste den kortfattede forklaringen.

Det er også viktig at studentene ser forbindelsen mellom kulturen og det som skjer historisk. Den hyppige bruken av estetiske elementer er et kjennetegn på at du er i en forelesning med Prince. Han har også gjort seg opp noen betraktninger om forskningsfeltet sitt.

– Filmskapning, fra bok til film. Det er en prosess som for det første beskjeftiger mange mennesker, for det andre koster det veldig mye penger, og sist, men ikke minst, skal folk like den, ser han.

For å bli nominert som fantastisk foreleser i Unikum, bør man ha noen triks i ermet. Prince nøler litt før han gir uttrykk for at noen av knepene hans er «top secret», men noe er han komfortabel med å avsløre:

– Jeg tror at læring skjer best når studentene føler seg trygge, og derfor prøver jeg å bruke humor, dermed blir stemninga litt lett og ledig. Hvis stoffet er vinklet på forskjellige måter kan det være hjelpsomt hvis det i utgangspunktet er vanskelig å forstå. Det hjelper selvfølgelig å vite hva du snakker om, sier han.

– Jeg bruker også engelsk skolemetode, som går ut på å sette pensum i en bredere kontekst. Måten jeg bruker rommet på er også et triks. Jeg beveger meg mye, og det hender at jeg starter forelesninga fra bakerst i rommet så alle må snu seg, sier han.

Målet er selvfølgelig å få øynene til folk opp fra skjermene. Det trengs en begeistret foreleser for å begeistre studentene, mener førsteamanuensisen.

– Jeg forstår veldig lite av dagens ungdom, sikkert mye fordi jeg knapt forstår meg selv. Hadde jeg ikke hatt en datter på samme alder som studentene mine ville jeg antakelig forstått enda mindre, men jeg prøver etter beste evne å gjøre stoffet spennende, forståelig og engasjerende.

– Hvorfor brenner du for faget ditt?

Han tar litt betenkningstid og endrer spørsmålet til «Hva får deg til å brenne for faget?», dette for at svaret skal passe bedre. Deretter kommer han med to strofer av «The Tiger», et dikt av William Blake:     

«Tyger Tyger, burning bright,
In the forests of the night;
What immortal hand or eye,
Could frame thy fearful symmetry?»

– Spørsmålet Blake kommer med er til en tiger. Hvem hadde tigeren lyst til å snakke med? Det er kreativt tenkt av Blake. Jeg er amatørmusiker på si, og jeg føler en tvang til å utfolde meg kreativt, og sånn jeg ser det er det å være foreleser også en kreativ uttrykksform; det er kunst. Akkurat som diktet. Individet forholder seg til samfunnet, og vice versa. Rent faglig er jeg opptatt av hvordan vi påvirkes av samfunnet og hvordan vi påvirker samfunnet. Hva gjør man med samfunnet som det er i dag, og hvordan vil vi videreutvikle det? Det handler det om.

Til vanlig starter dagen til foreleseren med utsøkt kaffe ved skrivebordet hans hjemme, rundt klokka syv om morgenen. Han sykler til jobb en gang mellom 9 og 12, sommer som vinter. Både han og kona eier to sykler for to årstider – altså fire til sammen. I disse dager er han opptatt med ufattelig mange veiledningsoppgaver for både bachelor – og masterstudenter. Michael elsker å kjøre bil, men hater å parkere.


Nevn 3 historiske personer du ville hatt rundt middagsbordet?

– I dag ville jeg laget lasagne og invitert Mark Twain, Kurt Vonnegut og David Foster Wallace. Ingen kvinner dessverre, men det går bra. Vi kan røyke sigarer og drikke whiskey.

Beskriv studentene dine med tre ord?

– Nysgjerrige, åpne og konsekvente.

Hvilken opplevelse fra UIA husker du best?

– Jeg har god hukommelse, og det jeg husker best er faktisk jobbintervjuet i februar 2005. Jeg måtte gå fra byen, og da jeg kom frem så jeg universitet ligge foran meg, dette var før det lå en kunnskapspark der. På vei gjennom kantina håpte jeg så inderlig på å få jobben, jeg ønsket virkelig å jobbe her. Det er et minne som dukker opp i hvert fall én gang i uka den dag i dag.

Hva ville du gjort hvis du ikke var foreleser?

– Skrevet romaner og musikk. Gjort noe kreativt.

Hvilken bok leser du nå?

– “Time out of Joint”, av Philip K. Dick.

Hvilke hobbyer driver du med på fritiden?

– Lyddesign, synthesizers og gitar. Jeg har en gitarsamling på rundt 20 gitarer nå. Lager litt musikk med andre ord.

Hvor går drømmereisen?

– Japan og Australia, men også Korea, på grunn av koreansk mat.

Hva er din styrke som foreleser?

– Jeg er forberedt, tydelig og engasjert. Sikter alltid mot et poeng.

Vet du om en fantastisk foreleser? Tips oss gjerne!

Tekst og foto: Levi Jansen

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.