Sprer sin lidenskap for flått til studenter

Vivian Kjelland

Førsteamanuensis,

Institutt for naturvitenskapelige fag

Underviser i Molekylærbiologi

Med stort smil og engasjement forteller foreleser Vivian Kjelland om flinke studenter med stor interesse for småkryp: Flåtten!

Kjelland underviser til daglig i Anatomi og Fysiologi på campus Kristiansand med over hundre studenter i salen. Selv om undervisningen ikke nødvendigvis handler om flått omfatter biologien mange fagfelt. Fagene og forskningen byr på mange spennende utfordringer og nysgjerrige studenter.

  • Egentlig er fleste fag både spennende og interessante når man kan litt om dem! Selv har jeg alltid vært veldig glad i naturfag, og underviser nå hovedsakelig i anatomi og fysiologi, samt i det som er mitt forskningsfelt: molekylærbiologi.

Kjelland mener at de fleste synes dette er emner som det er gøy å lære om, og for å motivere studentene forsøker hun så langt som mulig å knytte teorien opp mot studentenes egne opplevelser.

Molekylærbiologi

Hovedforskningen til Kjelland i molekylærbiologien vektlegger flått og flåttsykdom, der mye av arbeidet dreier seg om å formidle riktig kunnskap om sykdommen. Det viser seg at det er mye feilspredning og skremselspropaganda som gir flåtten et noe ufortjent farlig rykte. I en undersøkelse av Heidi Holmen viser det at 23 prosent av de 780 studentene som ble spurt at de unngikk å gå ut i naturen fordi de var redde for flått.

– Når noen tror de blir regelrett angrepet av flått når de går i skogen er det mye feilaktig info som er ute. Avisene har nok litt av skylden, der de ofte skremmer mer enn de opplyser

I tillegg til arbeidet som foreleser er Kjelland i tett samarbeid med Sørlandets Sykehus. Her er det også forskning på flått som er i hovedfokus, og studentene får være med på mye av prosessen rundt flåttbårne sykdommer.

– Det er høy interesse rundt prosjektet, der vi prøver å få studentene med inn i forskningen. De er med å samle inn flått for å så observere dem over lengre tid for å se om det er et gjentagende mønster.

ScandTick Innovation

Som veileder på bachelor, master og doktorgradsnivå er det nok av studenter som er interesserte og engasjerte. Målet er at studentene skal kunne kobles direkte inn i forskningsgrupper, noe de har realisert da forskningsprosjektet ScandTick Innovation som ble lansert i 2015. Her har to tidligere biologistudenter ved UiA; Philip Neset og Leif Kristian Sortedal, blitt ansatt på årsbasis for å forske på flått.

  • De gjør en kjempegod jobb, og gjør en hel masse mindre forsøk som vi ellers ikke hadde hatt tid eller mulighet til å gjennomføre i en hektisk hverdag.

9 Kjappe

Hvilke historiske personer ville du hatt rundt middagsbordet og hvorfor?

Nå burde jeg sikkert foreslå tidlige filosofer eller pionerer innen eget fagfelt, men kan jeg heller si tre nålevende personer? I så fall ville jeg ønske meg en kveld med Robin Sharma (næringslivscoach og forfatter), Richard Branson (grunnlegger av the Virgin Group) og Cecilie Skog (fjellklatrer og ekspedisjonsfarer). I tillegg til å være svært dyktige på sine respektive felt fremstår alle tre som varme, sympatiske, flotte mennesker. Jeg er sikker på at det ville blitt en fantastisk hyggelig kveld!

Beskriv studentene dine med tre ord

Jeg opplever dem som motiverte, nysgjerrige og hyggelige! Dette hørtes jo veldig generelt ut, men det er vanskelig å gi en mer konkret beskrivelse – de er en stor og sammensatt gruppe, og like forskjellige som alle andre.

Hvilken opplevelse fra UiA husker du best?  

Årene på UiA har bydd på mange opplevelser, både store og små. Som forsker og foreleser treffer man mange mennesker, alle med sin unike bakgrunn. Noen av disse møtene – både med studenter og med kollegaer innen forskning – har gjort dypt inntrykk, og i det daglige er det dette som for meg gir de mest minnerike opplevelsene. Jeg har vært på studiebesøk/forskningsopphold på forskningslaboratorier blant annet i Russland, Slovenia og Sverige, og det har vært utrolig interessant å oppleve hvor store forskjeller det finnes både innen forskningspraksis, byråkrati og i arbeidskultur. En stor faglig oppnåelse var da vi fikk innvilget forskningsprosjektet ScandTick Innovation.

Verste flause under forelesning?

I perioder hvor det er veldig hektisk får jeg jernteppe rett som det er, inkludert midt i forelesninger – det er jo litt ubehagelig, men det går som regel fint å snakke seg ut av det 😊

Hva ville du gjort hvis du ikke var foreleser?

Jeg jobber allerede som forsker og prosjektleder i tillegg til å forelese, så om jeg ikke skulle undervise lenger ville jeg nok vært forsker og/eller prosjektleder på fulltid. Dersom jeg skulle valgt noe helt annet ville jeg blitt veterinær eller lege.

Hva syntes du må til for å gjøre et fag spennende og interessant? Hvordan appellerer du til studentene?

I forelesningene prøver jeg å bruke så varierte undervisningsformer som mulig (noe som kan være utfordrende i en forelesningssal med hundre studenter), og i så stor grad som mulig å knytte pensumet opp mot praksis. Det er (selvfølgelig) også viktig for meg å være godt forberedt, og å være faglig oppdatert.

Hvilken bok leser du nå?

Akkurat nå leser jeg Inferno av Dan Brown og Extra virgin – amongst the olive groves of Liguria av Annie Hawes. Den sistnevnte har jeg for øvrig lest mange ganger, den handler om to engelske søstre som bosetter seg på den italienske landsbygda, og er kjempegod!

Hvilke prosjekt/hobby holder du nå på med utenom UiA?

Det meste av fritiden tilbringer jeg sammen med guttene mine (begge har bildilla, så det blir mye kjøring og mange timer i garasjen). De er så store at jeg regner med at det er et tidsspørsmål før de ikke gidder å ha meg med lenger, så jeg nyter tiden med dem så lenge jeg kan! Ellers reiser jeg så ofte muligheten byr seg, og er spesielt glad i Italia.

Drømmedestiansjonen? 

Oj, det er mange! Hver høst er vi en venninnegjeng som går fjelltur, og vi velger nye ruter hver gang. Noen av disse turene har vært helt fantastiske, og fortjener å nevnes under tittelen drømmedestinasjoner. Dersom jeg tar mot til meg og lærer eskimorulle har jeg lyst til å dra på kajakktur i Lofoten. Inspirert av BBC-serien «Top gear» har jeg også lyst til å kjøre Vietnam på langs på motorsykkel. Men nå som det går mot mørkere tider er alle steder med høy temperatur og hvite strender veldig fristende.

Tekst og foto: Vigdis Dikkanen

LagreLagre

LagreLagre

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.