‘’For mange er dette begynnelsen på et magisk eventyr, for andre er det som å komme hjem til noe man er glad i.’’

hp

Norges premiere 16.nov.2016

Original tittel: <<Fantastic beasts and where to find them>>

Sjanger: Fantasi/Familiefilm

Regi: David Yates

Med: Ezra Miller, Ron Perlman,Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell

Musikk: James Howard Newton

 

J.K. Rowlings lange ’’Harry Potter’’ pause er endelig over. Hun har selv skrevet manus basert på den lille boken ved navn “Fabeldyr og hvor de er å finne”, kommer den første av fem filmer som skal utforske HP universet til det fulleste og har Norges premiere den 16. Nov. 2016.

I dette fortryllende eventyret, som tar sted i midten av 1920 tallet New York, møter vi vår hoved karakter nemlig ‘’Newt Scamander’’. Her kommer Newt, den engelske trollmannen med båt for første gang til Amerika.

Han har med seg en koffert, litt tøy og gode formål, for i denne kofferten bor disse fabeldyrene som han passer på.

Trollmannen Newt er nemlig besatt, og har basert sin kunnskap rundt dyrene i mange år. Som også er en av grunnene han ble utvist av den berømte trollmannskolen Galtvort, hvor Humlesnurr er ennå bare en lærer.

Ute på eventyr i New York treffer vi både no maj (de gompefødte) og det amerikanske trollmann samfunnet.

Uheldigvis blir ett av fabeldyrene i Newt’s koffert sluppet løs mens trollmannen er i en bank, det viser seg at dyret er en skatte tyv, som stjeler alt som skinner og er verdifullt.

Vi treffer også her de nye vennene og viktige karakterer som skal hjelpe ham.

Denne hendelsen setter den unge trollmannen i en knipe, hvor etterhvert blir flere av dyrene satt fri. Samtidig blir han sporet og overvåket av medlemmene i det amerikanske magidepartementet. Det er ikke bare dyrene som sprer frykt, men også mystiske hendelser som har skjedd i løpet av Newt’s opphold i New York. Dermed er New York i kaos, og trenger hjelp.

Nye stjerner, nye fortellinger!

hp2

Både gamle og nye HP fans er spente på hva disse nye karakterene kan fortelle oss om Potter universet. Hva slags vennskap de vil vise oss, hvilke historie de hører til og ikke minst ny informasjon som fanører har lengtet etter.

Newt Scamander er kanskje hovedkarakteren som publikum får vite minst om i løpet av filmen. Han har en fortid vi ikke helt kjenner til men får bitvis vite høre i løpet av filmen. Skuespiller Eddie Redmayne gjør en glimrende jobb, han viser godhet og lidenskap til karakteren. Den nye venne sirkelen til Newt består av Porpetina Goldstein, hennes søster Queenie og no maj-en Jakob Kowalski.

Møtet med heksen og ex-svartspaner Porpetina, fører til en sterk bånd mellom henne og Newt. Hun er den med fornuft og kjemper for rettferdighet.

I motsetning til Porpetina, har vi hennes vakre og moderlige lillesøster Queenie, som er nok den mest sjarmerende av de fire hovedkarakterene. Queenie er kanskje pen, men også varm på innsiden og dømmer ikke etter utseende.

Kowalski jobber som en gruver men har store ambisjoner om å starte et eget bakeri basert på Morens bakeoppskrifter. Han og Newt blir fort gode venner og kjemien mellom disse to er fabelaktig morsomt å se på.

I USAs magi departement møter vi selveste direktøren Percival Graves som har sine egne mistenkelig ambisjoner. Han jobber tett med hjemløse gutten Credence, som har et nokså godt forhold til Porpetina.

 

Nytt kapittel, nytt start!

Fabeldyr og hvor de er å finne er et godt startsted for ’’The Potterverse’’. Filmen vil ikke skuffe den gamle HP fansen i det hele tatt. Her returnerer den fabelaktige musikken med en ny ’’the jazz vibe’’ i New York city, komponert av James Newton Howard som klarer utmerket å finne en balanse mellom det gamle og det nye. Ingen tvil om at musikken bringer enda mer magi frem på skjermen.

Omringet av skyskrapere har både trollmenn og no maj-ene klare amerikansk dialekter, kulissene kryr av inspirasjon fra tidligere detektiv filmer. Fancy hatter og 20 talls kostymer setter sin preg i filmen.

Temaet i filmen passert utrolig flott inn!

Likevel er det mye denne filmen utgir seg for å være. Fabeldyr er ikke hovedfokuset, men skal heller lede oss som en rød tråd under filmen. Hele universet blir jammen med større etter bare en film!! Det er så mye informasjon, at av og til vil man ikke få med seg alt.

For noen som ikke er godt kjent med hp universet kan dette være litt mye å ta i.

Rowling har valgt å blande drama, komedie og mørke temaer, man pleier for eksempel ikke til vanlig å se en karakter dø på en brutal måte i dette universet. Til å være en barnevennlig film må jeg sies at dette var ikke forventet.

Temaene i filmen er nok for de voksne, barn i en alder av 12 og under har ikke interesse for sånt. Uansett har filmen nokk av komiske øyeblikk her og der slik at publikum kan få slappe av.

Bruk av magi skuffer. Effekt laget har stått på og holder opp til de originale filmene. Masse trylleformler, heftige trollmannskamper og green screen til man blir blå! Heftige kameravinkler som gjør 3D versjonen verdt å se!

Alt i alt forventer vi at filmen selger mange billetter!

Filmen vil glede mange gamle fans på en måte kun J. K. Rowling er i stand til. Alt fra tonen til gode karakterer og den magiske verden vi alle ønsker å se mer av!

Spennende, vakkert og altfor fortryllende.

Denne filmen er i sin sjanger kanskje en vinner, ikke helt på Oscar nivå men en god start på en kald vinter måned.

Foreløpig er serien strukket ut i fem hele filmer.

J.K Rowling og direktør David Yates har sikkert tenkt ut måter å få historien til å strekke til på. Fenomenet hvor en liten bok blir omgjort til en saga er ikke uvanlig for filmindustrien, Hvordan dette vil ende og om det er nødvendig må vi bare vente å se på.

Tekst: Thea Gvalia og Helene Aanderaa Clausen

Bilder: filmweb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.