Norgespremiere: 10.02.2017

Filmen Paterson handler om en bussjåfør som heter Paterson, som bor i byen som også heter Paterson. Rett og slett.

I denne nye filmen av Jim Jarmusch får vi møte Paterson (Adam Driver, Star Wars VII) i hans daglige liv i småbyen Paterson. Hver dag står han opp omtrent på samme tid, selv uten vekkerklokke, drikker kaffe, spiser cheerios og går bort på jobb. Hver dag snakker han med kollegaen sin, spør hvordan det går, og får høre alle hans hverdagsproblemer, og overhører dagligdagse samtaler på bussen. Hver dag skriver Paterson på sine dikt, i sin hemmelige notisbok, og kjører den samme bussruta rundt byen.

Kona hans Laura (Golshifteh Farahani, Exodus: Gods and Kings) er ei veldig kreativ dame, som hver dag sitter hjemme og lager nye gardiner, nye klær, maler og baker. Hun har mange drømmer, både å leve av å lage cupcakes og å bli sanger. Samtidig oppfordrer hun mannen sin til å vise poesien hans til verden, noe han lover han skal gjøre, en dag. Sammen utgjør de et litt spesielt par, hvor han er litt tøffel, og hun litt eksentrisk, men hvor kjærligheten er stor.

Slik går egentlig filmen. Fra en mandag til neste mandag går filmens handling, hvor den viser hvordan et liv kan være. Jim Jarmusch (Only Lovers Left Alive, Broken Flowers) har laget enda en vakker film, både i det visuelle og i musikken. Dette er ikke en film hvor det er et stort vendepunkt, dramatikk, eller intriger. Dette er rett og slett en poetisk fremstilling av et liv. Med voiceover av Patersons dikt er det bare å lene seg tilbake og nyte.

Om du liker filmer som ikke nødvendigvis har drama eller spenning, men som heller viser verden for hva den er, som treffer deg med små øyeblikk fra hverdagen, eller med vakre bilder og musikk, så kan denne være noe for deg. Og om du går og ser filmen, og blir mer nysgjerrig på Jim Jarmusch, vil jeg bare tipse om at Cinemateket sender reprise av Only Lovers Left Alive 26. april.

Tekst: Katrine Tveito

Forfatter

Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. Har hatt lyst til å se denne filmen en stund, men nå har jeg bare mer lyst til å se den :) Flotters skildring av hva du kan forvente av denne filmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.