Navn: Black Panther
Sjanger: Action, eventyr (The Marvel Cinematic Universe)
Regi: Ryan Coogler
Medvirkende: Chadwick Booseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o og Martin Freeman
Norgespremiere: 14.02.18

Filmen om den afrikanske superhelten er endelig her. Dette er den nyeste filmen i Marvel-universet.

Vi følger T’Challa som tar over tronen etter farens død i Captain America Civil War. I landet
Waakanda er det Black Panther som opererer som både konge og beskytter. Filmen byr på gamle ritualer fra afrikansk kultur med alt fra sjamanisme til høvdingtevlinger.

Da jeg gikk på videregående skole og lærte om film i norsken, sa læreren min at de første fem
minuttene av en film var de viktigste. Jeg har lært at denne regelen ikke alltid er gyldig, men i Black Panther vil jeg si regelen gjelder. I begynnelsen av filmen får vi en liten smakebit på hva Black Panther er kapabel til å gjøre. Videre går filmen inn i et typisk marvel-spor, der heltene prøver å fange/finne noen som har gjort dem stor urett.

På et tidspunkt virker det som om jeg ser en James Bond-film: Black Panther får utdelt flere forskjellige redskaper som skal hjelpe ham med å fange skurken. Det er derimot ikke Q som deler ut disse redskapene, men søsteren til T’Challa. For noen år siden hadde jeg en diskusjon med en Batman-fan om hvem av karakterene Lynvingen og Black Panther som hadde den beste teknologien. Det vil denne filmen endelig vise!

Som oftest er jo det sånn i Hollywood at når det går bra, så skal det komme en tragedie før
hovedpersonene kan leve lykkelige i alle sine dager. Før den lykkelige slutten, må det snakkes om historien til afrikanerne under slavehandelen, og hvordan folk med afrikanske røtter i Amerika blir behandlet. Det er et viktig tema, men jeg får flashbacks til Netflix-serien Black Ligthning hvor politiets brutalitet mot svarte er et gjennomgående tema.

Som film er Black Panther helt gjennomsnittlig, kanskje litt under gjennomsnittlig. Som superhelt-film er den en av få som faktisk har en dypere mening, og det er ganske tydelig hva moralen i historien er. Det er derimot ikke det beste Marvel har produsert hittil.

 

 

 

 

Tekst: Preben Jakobsen

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.