I dag er det premiere på en film med det ganske generiske navn «Familien, August: Osage County», men vår anmelder roser den for engasjerende fortellingsteknikk og godt skuespill.

Om tittelen er noe å gå etter, så er denne filmen satt i august måned i Osage County, som ligger i Oklahoma. Om geografikunnskapene dine er i orden, så vet du at denne staten ligger like nord for Texas i USA. Det er med andre ord veldig varmt i været på det stedet på det tidspunktet, noe karakterene i filmen flere ganger gjør et poeng ut av. Litt fælt å høre på for oss her i Norge, hvor det nå er februar, snø og kaldt. Om du vil unnslippe kulden i to timer og late som man er i varmere strøk, så kan «August: Osage County» være en grei film å se, selv om den handler om en familiesammenkomst fra helvete.

Da Beverly Weston (Sam Shepard) uannonsert drar vekk og angivelig begår selvmord, samles hele familien til begravelsen. Enken Vivian Weston (Meryl Streep) skaper frustrasjoner og spenninger grunnet sin uforutsigbare oppførsel som kommer av pillemisbruk. At hun i utgangspunktet er en beinhard og uttalende dame gjør ikke saken bedre, og spesielt de tre døtrene hennes blir oppgitt. Samtidig som varmen blir drepende når familierelasjonene det metaforiske kokepunktet; dramatiske avsløringer kommer i hytt og vær og forhold blir satt i krise.

Karakterene henviser gjentatte ganger til hendelser i fortiden, og det er engasjerende å sette sammen dette puslespillet. Filmen handler i grunnen om hendelser i fortiden som kommer til uttrykk, for det er livslange hemmeligheter og familiespenninger som nå får utbrudd. Det er som å bevitne en spesielt intens time hos en psykolog.  At det ikke er noen flashbacks gjør det hele bare mer interessant. Skuespillet, det som kanskje er det mest kritiske i slike dialogtunge filmer, er veldig sterkt. Meryl Streep får fram både pillenevrosene, den kjepphøye holdningen til karakteren og de mer tragiske øyeblikkene på en overbevisende måte. Hun får en karakter som man egentlig burde mislike for sterkt til å bli sympatisk, godt hjulpet av et godt skrevet manus. Samtlige av de andre skuespillerne gjør gode prestasjoner, men Benedict Cumberbatch kan nevnes spesielt; her gjør han noe ganske forskjellig fra den mer kjente rollen hans i «Sherlock». Fra den arrogante, selvsikre bedreviteren Sherlock Holmes trer han inn som den klønete, følsomme og usikre «Little Charles», som har blitt trykket ned i søla verbalt av sin mor hele livet. Han er en skuespiller med talent og variasjon.

Filmen gir mat for tanke om familie og ekteskap. Hvordan aksepterer man å ha en mildt sagt eksentrisk og utilregnelig mor som man har vokst opp til å hate, noe de tre søstrene gjør, men motstridende også bryr seg og er glad i henne. På ekteskapsfronten har vi flere eksempler som står i kontrast til hverandre: Vivians søster Mattie Fae (Margo Martindale) og Charles (Chris Cooper) har vært gift i 38 år, og Vivian og Beverly var også gift i flere tiår. På motsatt ende av skalaen har vi Vivians datter Karen (Juliette Lewis) som skal gifte seg for andre gang, med Steve (Dermot Mulroney), som teller dette som ekteskap nummer 4. Det er tydeligvis forskjellige syn på hvor hardt ekteskapet skal jobbes for, for de to langvarige parene har gått igjennom noen alvorlige prøvelser som ville tatt knekken på andre par. Er det gamle verdier som blir stilt opp mot nye, eller er det personlig styrke som avgjør om ekteskap varer?

Dette, og andre spørsmål kan man stille seg selv om «Familien, August: Osage County». Anbefales.

 

Visninger i Kristiansand Kino

Visninger i Grimstad Kulturhus

 

Tekst: Kristian Tyse Nygård

Foto: Filmweb

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.