En gripende drama-thriller om en hensynsløs paparazzi-journalist som benytter alle midler for å få til best mulig “scoop”. Denne filmen blir trolig Jake Gyllenhaals gjennombrudd som en alvorlig og meget god skuespiller.

Louis Bloom (Jake Gyllenhaal) er en meget spesiell karakter, han er en sosiopatisk og ensom fyr, som mest sannsynlig også er en psykopat. Publikum vil føle både avsky og empati for karakteren ettersom filmen utspiller seg, men vil mest sannsynlig konkludere med at det finnes noen virkelig dystre mennesker der ute. Mennesker som er villig til å gjøre moralsk fortvilende handlinger for å tjene penger.

Filmen starter med å vise hvordan hovedkarakteren opererer som en tyv om natten, men det hele forandrer seg når han blir et øyevitne til en bilulykke. Her ser han også en freelance fotograf filme hendelsen fra flere vinkler før han stikker fra åstedet. Dette er en meget gripende scene, hvor vi ser Louis observere alt fra sidelinjen. Han ser raskt at dette er den perfekte jobben for han, og bare kort tid etter har han skaffet seg en politiradio. Alt dette er nok for å komme til åstedet først, ta bildene han trenger og stikke av før politiet ankommer på åstedet.

Tilsynelatende kan dette virke helt innenfor det moralske kompasset til de fleste, spesielt når politiet i USA sterkt misliker å bli overvåket, men som til tross for dette ikke ser noen problemer med å gjengjelde tjenesten til sivile borgere. Grensen derimot blir krysset når hovedkarakteren bestemmer seg for å endre detaljer på åstedet for å få en bedre vinkel, eventuelt at bildet framstiller en hendelse verre enn det den egentlig var. Og dette er langt fra det eneste karakteren er villig til å gjøre for å tjene penger på andres bekostninger.

Den kanskje største kritikken jeg kan gi denne filmen ligger i fremstillingen av de diverse nyhetsbyråene, politiaksjonene og hovedkarakteren sine forhandlinger med disse partene. De er oftere enn ikke på kanten av å virke litt urealistisk. Jeg (og sikkert mange andre) tviler ikke på at nyhetsbyråer i verden benytter seg av amatøropptak fra mord-saker, men ikke i like stor grad som filmen viser til.  Disse småfeilene ødela ikke filmopplevelsen for min del, men jeg kan forstå at enkelte kanskje ikke vil føle det slik. Dette er likevel ikke nok til å trekke ned min anbefaling av filmen.

Det vil ikke overraske meg om “Nightcrawler” blir kåret til årets overraskelse for mange filmelskere. Det er en dyster film som skiller seg godt ut fra flokken av Hollywoodfilmer og har gitt Jake Gyllenhall en mulighet til å vise sitt store skuespillertalent. Har vi kanskje fått en ny De-Niro?

Terningskast: 5

Tekst: Amir Hayeknett@unikumnett.no

Foto: indwallpapers.com

Forfatter

, , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.