the-martian«The Martian» filmen er basert på Andy Weirs Sci-fi roman, som ble først utgitt i 2011. Historien omhandler astronauten Mark Watney som blir strandet alene på Mars etter en kraftig sandstorm. Alle fra romekspedisjon tror at Watney er død, men han våkner opp et sted på Mars uten mulighet til å kontakte de andre astronautene eller NASA. Det han har er vann og proviant til et år samt kunnskap i botanikk og et sterk ønske om å overleve. Hvis han greier å gi beskjed om at han er i live, vil det ta rundt fire år før noen kommer og henter han.

Filmen følger bokens hovedpoeng, men opplevelsen mellom filmen og boken er forskjellig. I boken blir Mark Watney portrettert som en problemløser liknende MacGyver. Han bruker sin kunnskap om botanikk på smarte og intuitive måter. I romanen legges det mer vekt på en person og hans streben etter å overleve helt alene. Filmen i sin tur er veldig amerikanisert og handler mer om at alle amerikanere står sammen og at de klarer alt uansett hva som skjer.

I boken var opplevelsen til Watney av å være alene på mars mye tøffere, mens filmen virker veldig romantisert. Alt er perfekt. I romskipet er det mennesker som går i gensere og sko fra Nike og drikker kaffe fra stilige kopper med NASA logo på. Hele den amerikanske nasjonen heier på Watney og følger med på hans «henting fra Mars» minutt for minutt takket være CNN.

martian-group-01-800Filmen legger ikke mye vekt på karakterenes psykologiske tilstand og de utfordringene man får av å være i verdensrommet i flere år. Mark Watney kommer veldig fort over store påkjenninger og bare blåser det vekk med en vits. Det legges ikke mye vekt på tankene om hvordan det er å være «alene på Mars». Mye teknisk språk i filmen gjør at man blir litt fratrukket fra handlingen og hva som foregår.

Filmen setter bevegelser fort i sving med å tvinge mannskapet av planeten for å evakuere og forlate Watney alene på Mars. Filmens tempo er solid og får historien til å bevege seg videre uten å virke overveldende for seeren. For en overlevelses film så har den lite spenningsmomenter i seg, men de som var der var uventet og føltes ut som om de hadde konsekvenser.

Den norske skuespilleren Aksel Hennie som er kjent for blant annet filmer «Hodejegerne», «Max Manus» og «Hercules», hadde en rolle som tysk kjemiker på det amerikanske romskipet. Aksel Hennie sier: “Filmen handler om ensomhet og teamarbeid. Den uttrykker menneskehetens høyeste idealer. Det er en oppløftende fortelling, en fortelling jeg både ønsker og velger å tro på”.

Vi anbefaler å se filmen for å få med seg den fantastiske utsiktene av Mars og verdensrommet som regissøren har lagt mye vekt på.

USA 2015
Genre: Sci-fi
Regi: Ridley Scott
Med: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kristen Wiig, Chiwetel Ejiofor, Aksel Hennie, m fl.

Tekst: Mariana Bryk og Kristian AskSend mail

Foto: www.techtimes.com, www.people.com.

 

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. Soleklar 5er fra oss i Skont. Ta en titt på vår spesial episode hvor The MArtion er Temaet! Vi har laget et tv Show for anledningen KinoKampen The martian spesial. Ta en titt da vel
    https://www.youtube.com/watch?v=oHkGCtXMkfA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.