Er studentpolitikere maskiner med en ekstra time i døgnet vi andre mangler? Fikk de engasjementet inn med morsmelka? Går det an å kombinere praksis med verv? Er det en ulempe å være introvert? Unikum tar en kikk bak fasaden.

Kort innføring

Vi Sørlandsstudenter har to såkalte studentdemokratier. De skal jeg ikke bruke tid på å forklare, men for å gi en helt kort og enkel innføring ville jeg skilt mellom dem på denne måten:

Profilbilder av studentene som sitter i STA 2020
STA 2020/2021. Fra venstre: Tina, Olea, Eline, Linda-Marie og Anders.

Studentorganisasjonen i Agder (STA) er studentdemokratiet (altså et studentstyre) til Universitetet i Agder (UiA). Olea og gjengen over her. De jobber med våre studenters interesser opp mot universitetet, som for eksempel vegansk tilbud i kantina, SiFra-funksjonen på UiA.no og lokaler til studentaktiviteter som Øst-sia.

Studentene i Arbeidsutvalget til Velferdstinget 2020
Velferdstingets arbeidsutvalg 2020/2021. Fra venstre: Thomas, Anna og Michelle.

Velferdstinget i Agder (VT) er studentdemokratiet (igjen et studentstyre) til Studentsamskipnaden i Agder (SiA). Anna og gjengen over her. SiA står bak alt fra studentboliger, helse- og psykologtilbud, studentpris på spicheren osv. Og gjett hvem som påvirker SiA i disse tilbudene? Anna og gjengen.

____________

 

Nå som vi befinner oss i vårsemesteret, er tiden kommet for å bytte ut disse to gjengene, med to nye. Det gjør vi ved at nye studenter stiller til valg for å overta vervene. Noen må drive skuta videre.

 

«Det er ikke noe for meg»

«Jeg har ikke tid til det»

«Kan liksom ikke så mye om politikk»

«Burde prioritere det sosiale mer»

«Trenger penger så jobber heller da»

 

Kjenner du deg igjen? Da er vi to ganske like. Men er vi så ulike studentene i STA og VT?

 

Pizzahorn i fryseren

-Før jeg stilte til valg så nok hverdagen min ganske normal ut. Det gikk i studier, trening henge med venner, se på fotball og fotografere som en hobby jeg har.

Det forteller Anders Magnus Berg (22), som studerer markedsføring og ledelse på UiA. Han sitter i vervet som kommunikasjonsansvarlig i STA; et verv som sammenfaller bra med studiene. Før han stilte til valg var han likevel ikke mest opptatt av erfaring på CVen eller penger. Han ønsket å vite om det var et verv han kunne gjøre bra.

Anders Magnus Berg (22) studerer markedsføring og ledelse på UiA og sitter i vervet som kommunikasjonsansvarlig. Foto: STA

 

-Jeg føler jeg er god på det jeg driver med, men hadde ingen resultater å vise til. Samtidig ønsket jeg å vite om jeg kunne lære noe og utvikle egenskapene jeg allerede har, og har interesse i.

Anders ble anbefalt å stille, og selv om han var usikker tok han valget om å stille. Han mener det var å gjøre seg selv en tjeneste, og det angrer han ikke på.

-Det å jobbe med den fantastiske gjengen jeg er en del av, er det som har vært mest gøy. Jeg synes også at det er gøy å ha fått utvikle og praktisere webdesign, redigering av foto og video, og implementert det jeg kan av både markedsføring og ledelse.

 

Olea Norset (23) som er leder av STA, synes hverdagen manglet innhold, og ville stille til valg for å bli kjent med andre og fordi hun generelt mener det er viktig å bidra til samfunnet rundt seg.

-Hverdagen var litt for tom og slapp. Jeg var flinkere på «food prep» ironisk nok, men må si at det å engasjere seg lett slår det å ha mange pizzahorn i fryseren.

Hva så du frem til da du stilte til valg, og hva bekymret du deg for?

-Første gang var jeg veldig spent fordi jeg følte at jeg ikke kunne noe som helst, og det var nok litt sant også. Men så innså jeg at min viktigste oppgave var å fortelle hvordan ulike saker opplevdes som student, og det å stille «dumme» og undersøkende spørsmål; og det kunne jeg jo være god på!

Smilende STA-leder Olea Norset
Leder av Studentorganisasjonen i Agder Olea Norset. Foto: STA

«What doesnt kill you, makes you stronger»

Før Tina McDougall (24) stilte til valg som læringsmiljøpolitisk ansvarlig i STA, brukte hun tiden sin på studier og å være sosial. Hun så frem til å møte mange engasjerte medstudenter, men var usikker på om hun ville klare å arbeide med en masteroppgave samtidig. Før hun stilte til valg ville hun vite hvor mye tid det tok og arbeidsomfanget.

-Man velger litt selv hvordan man legger opp arbeidet. Det er veldig fint, men det kan også gjøre at man prioriterer studentpolitikken fremfor studiene, sier hun og fortsetter:

-Det har til dels vært utfordrende ettersom jeg foretrekker å gjøre STA-ting fremfor å skrive på masteroppgaven, he-he. Men vi har hatt god dialog i styret angående prioritering av studier.

Tina McDougall (24) sitter i vervet som læringsmiljøpolitisk ansvarlig. Foto: STA

 

Fagpolitisk ansvarlig i STA, Eline Øverbø Roaldsøy (25) var veldig nysgjerrig på hvordan arbeidsoppgavene ville være. Spesielt i kombinasjon med personlighetstrekk og praksis

-Å kombinere obligatorisk praksis med vervet har gått ganske bra. Noe jeg var bekymret for var om jeg var for introvert til å faktisk ha det kjekt med vervet. Det var heldigvis noe jeg ikke trengte å bekymre meg for! Å være introvert har ingen innvirkning på hvor bra man kan utføre det.

Eline syns i likhet med Tina at det i perioder kan være vanskelig å sette av tid til fritidsaktiviteter. Studier og vervet sammenlagt kan være ganske tidkrevende kan hun fortelle, men hun har også løsningen:

-Trikset er å sette av fast tid til seg selv, og det man trenger å gjøre for å ha det bra. For meg har det vært gåturer i Jegersberg om kveldene for å tømme hodet.

Dette er Anders også enig i.

-Jeg kan ikke si noe annet enn at det har vært krevende å sjonglere. Samtidig tar jeg det som lærdom som jeg tror jeg vil ha god nytte av i fremtiden, «what doesn’t kill you makes you stronger» som de sier.

Fagpolitisk ansvarlig i STA, Eline Øverbø Roaldsøy (25). Foto: STA

Relevant for fremtidig «voksenjobb»

-Før jeg stilte som nestleder i STA, skrev jeg masteren min i sosiologi. I tillegg satt jeg i studentparlamentet og var engasjert i andre ting. Dette la vel grunnlaget for å ville engasjere meg på heltid, for jeg har sett hvor mye engasjement har hjulpet meg ved personlig utvikling og tilegne meg nye erfaringer.

Linda-Marie Leirpoll (26) sin inngangsport til studentpolitikken kom etter at høgskolen i Sogn og Fjordane skulle slå seg sammen til HVL i 2016, noe hun absolutt ikke var for.

-Jeg måtte finne meg en kanal for å kunne engasjere meg i dette, som ble i studentpolitikken. Plutselig innså jeg hvor sterk stemme studenter har i de rette kanalene!

Hva vil du bli «når du blir stor» og hvordan har vervet bidratt til det?

-Jeg vil bli leder av en ideell organisasjon, og jobbe for noe jeg brenner for på personlig plan. Den viktigste egenskapen jeg tar med meg fra min tid i STA er uten tvil tilliten til meg selv og egne beslutninger som man må ta på kort tid.

Linda-Marie Leirpoll (26) sitter i vervet som nestleder. Foto: STA

 

Michelle Brynsildsen (26) har i likhet med Linda-Marie fått personlig nytte av sitt verv. Hun tar en bachelor i kommunikasjon og medier, og mener vervet som organisatorisk nestleder i STA har styrket hennes karrieremuligheter.

-Jeg vil jobbe innenfor kommunikasjon og medier, og jeg har gjort mye relevant i forhold til det. Jeg har jobbet med sosiale medier, vært med på å lage ny nettside, laget presentasjoner, mediestrategier, logo til AU og jobbet med promotering. Veldig relevant for min fremtidige «voksenjobb»!

Det var positive erfaringer fra venner og bekjente som fikk Michelle til å ville prøve seg. Det angrer hun ikke på et sekund.

-Jeg ble fortalt om fordelene ved å engasjere meg politisk. Det er alltid fint med noe å gjøre ved siden av studiene. I tillegg til å tale studentenes sak, er det veldig fint å kunne vise til et studentpolitisk engasjement på CVen.

Michelle Brynsildsen (26) er organisatorisk nestleder i STA. Foto: Privat

Håper overtager vil fullføre prosjektene

-Studentpolitikk er blitt en så stor del av livet mitt at jeg omtrent ikke husker hvordan hverdagen var før jeg stilte til valg første gang. Men det var vel preget av hverdagslighet, dataspill og studier. Lange frivillige og ufrivillige perioder uten å snakke med noen.

Thomas Johnsen (33) tar master i historie og sitter som politisk nestleder i Velferdstinget her i Agder. Han ville finne ut om hva man egentlig kunne få gjort som studentrepresentant.

-Første gang stilte jeg litt på impuls sammen med en medstudent, hvor vi bestemte oss for å prøve det ut sammen. Jeg ville finne ut av om det var et supperåd eller om det faktisk var noen som tok ideene man hadde seriøst? Heldigvis var det mest av sistnevnte, forteller han.

Thomas Johnsen (33) tar master i historie og sitter som politisk nestleder i Velferdstinget. Foto: privat

Han ble inspirert til å engasjere seg i politikken da rektor Sunniva Whittaker, som på den tiden var dekan, inviterte tillitsvalgte på vaffelmøte. Det finnes altså mange veier inn i studentdemokratiet. Det kan leder av Velferdstinget Anna Synnøve Røysland (25) også skrive under på. Hun hadde ikke så mye peiling på hva hun hev seg inn i, men fant fort ut at hun stortrivdes.

-Det er bare å starte et sted. Jeg brydde meg ikke om politikk i det heletatt før, nå er jeg en av de mest engasjerte i studentpolitikken i Agder.

Anna ville gjøre VT mer synlig for studentene, sånn at flere kunne komme til VT hvis de hadde noe spesifikt de ønsket å forbedre. Livet ved siden av studiene er noe hun syns skal være bra for alle studenter. Men det har hun ikke tatt lett på.

-Jeg var livredd for å skulle representere over 14 000 studenter. Men det har vært kjempe gøy å se alle de positive effektene som har kommet ut av det arbeidet jeg har gjort!

Leder av Velferdstinget Anna Synnøve Røysland (25). Foto: privat

Snart gir hun stafettpinnen videre til en overtreder, og ser fremover mot voksenlivet med vervet som en viktig erfaring i lomma.

-Jeg skal bli lærer, så jeg har fått meg masse god erfaring i forhold til å arbeide med andre mennesker, snakke foran en forsamling, planlegging og gjennomføring av opplegg.

I det vi runder av med Linda-Marie som snart også forlater sitt verv, trekker hun frem gode diskusjoner og samarbeid med dyktige professorer som spesielt kult med hennes verv. Men at det også har vært en utfordring å rekke alt hun har hatt lyst til.

-Det har vært utfordrende å rekke over alt man skulle fått oppnådd på et år, men jeg lever i god tro om at min overtager vil fullføre mine prosjekt!

 

Så, hva legger vi egentlig i at studentpolitikken skal “passe” for oss? For meg virker det nå ganske opplagt at vi som studenter passer perfekt inn i studentpolitikken, akkurat som vi er. Jeg har stilt til valg – skal du?

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.