«Et praktikantopphold var en unik mulighet til å tilegne meg verdifull erfaring for videre karriere, da arbeidsgivere i stor grad ser etter praktisk erfaring og evnen til å anvende teoretisk kunnskap i virkelige situasjoner»
Mari Bondevik (26) fra Tromsø har en bachelorgrad i kommunikasjon og media, og en mastergrad i samfunnskommunikasjon. Hun startet studiene ved Høgskulen på Vestlandet i Sogndal, fortsatte ved UiT i Tromsø, og avsluttet studenttilværelsen med bachelor- og masterstudier på Universitetet i Agder. I dag jobber hun som trainee i kommunikasjonsavdelingen til Norges Sjømatråd. Gjennom sine seks år som student fikk hun oppleve det mange studenter bare kan drømme om: et praktikantopphold på generalkonsultatet i Kina. Les videre for å høre mer om hennes spennende reise til UD!
Hva inspirerte deg til å studere kommunikasjon og media?
Jeg har fra ung alder fått innblikk i kommunikasjonsfaget da både pappa og stefar er kommunikatører. Selv om jeg aldri skulle gjøre det samme som mine foreldre måtte jeg krype til korset da jeg innså at kommunikasjon er et dødsartig fag som gir spennende og varierende arbeidsdager!
Hvordan har din oppfatning av drømmejobben utviklet seg fra da du begynte å studere til i dag, og hva er drømmejobben din nå?
Drømmejobben da jeg begynte å studere var å jobbe med kommunikasjon for en fotballklubb, helst Liverpool! I dag jobber jeg innenfor sjømatnæringen, og jeg blir mer og mer interessert og fascinert av denne næringen. Jobben jeg har i dag har gitt meg mer realistiske tanker rundt drømmejobben, og akkurat nå drømmer jeg om å jobbe med kommunikasjon for et sjømatselskap som har et etisk og bærekraftig fokus på selskapet sitt, og som jobber for å være en positiv påvirker for resten av næringen.
Hvordan har du jobbet for å styrke karrieremulighetene dine ved siden av studiene?
I løpet av studietiden min bestemte jeg meg for å søke på en studentpraktikantstilling i Utenriksdepartementet. Praktikantstillinger i Utenriksdepartementet er svært ettertraktede, og konkurransen er høy. Jeg valgte å søke til generalkonsulatene i både Rio de Janeiro og Guangzhou, da jeg ønsket å utfordre meg selv i en internasjonal setting som kunne gi meg nye perspektiver og utvikle mine ferdigheter. Jeg var utrolig heldig og fikk sistnevnte – og flyttet dermed ned til Kina for å jobbe i 5 måneder. Å gjøre noe mer ved siden av studiene enn bare å sitte på lesesalen opplevde jeg som veldig viktig for videre karriere – og jeg er utrolig glad for at jeg valgte å gjøre det! Praktikantoppholdet er virkelig en erfaring jeg ikke ville vært foruten.
Hva motiverte deg til dette?
Min motivasjonsfaktor for å søke på studentpraktikantstilling var å lære mer og gjøre noe helt nytt. En viktig del av denne opplevelsen var nettopp muligheten til å bo og jobbe i et annet land over en lengre periode. Det gjorde det mulig for meg å oppleve en ny kultur på en mye mer nærgående måte enn ved vanlige utenlandsopphold. Jeg visste også at et praktikantopphold var en unik mulighet til å tilegne meg verdifull erfaring for videre karriere, da arbeidsgivere i stor grad ser etter praktisk erfaring og evnen til å anvende teoretisk kunnskap i virkelige situasjoner. Jeg skal heller ikke legge skjul på at en et praktikantopphold i UD ser bra ut på CV-en, og det var selvsagt også motiverende.
Hva var prosessen for å få denne praktikantplassen?
Jeg fikk faktisk tilsendt søknadsannonsen fra min stemor! Jeg leste over annonsen og synes det virket utrolig spennende og interessant. Det tok ikke lang tid før jeg hadde sendt over CV og søknad, samt besvarte en skriftlig oppgave som alle kandidater må gjøre. En måned senere fikk jeg jobben!
Hva var arbeidsoppgavene dine?
Jeg hadde stor variasjon i mine arbeidsoppgaver ved generalkonsulatet. Jeg var heldig og fikk jobbe mye med kommunikasjon, da dette var mest relevant i forhold til det jeg hadde studert. I løpet av mine måneder ved konsulatet jobbet jeg med sosiale medier, digitale kampanjer, kommunikasjonsstrategi samt deltakelse og gjennomføring av diverse arrangementer. I tillegg hadde jeg andre oppgaver utenfor kommunikasjon, men jeg opplevde at uavhengig hvilket arbeid jeg gjorde – så var kommunikasjonsutdanningen fra UiA relevant.
Hva tar du med deg fra denne erfaringen?
I løpet av praktikantoppholdet lærte jeg ikke bare mye om utenrikstjenesten, Team Norway og Utenriksdepartementet, men også om det å jobbe på et kontor og være en god kollega. Jeg fikk erfaring med hvordan man samarbeider og kommuniserer i et profesjonelt miljø, og hvor viktig det er å bidra til et godt arbeidsmiljø. Dette var veldig nyttig lærdom som jeg har tatt med meg inn i fulltidsjobben min nå i høst.
Har du anvendt det du lærte på studiet i stillingen?
Ja, absolutt! Når man går ut i arbeidslivet blir det tydelig hvor mye kunnskap man faktisk har tilegnet seg gjennom studiene, selv om man kanskje ikke var fullt bevisst på det underveis. Jeg anvender daglig kunnskap jeg læret på studiet, både i jobben jeg hadde i Kina – og i min nåværende stilling i Sjømatrådet.
3 tips til en student som ønsker å gå samme vei som deg
Som student har jeg alltid ment at det er avgjørende å engasjere seg, og ta del i studielivet. Å engasjere seg utenfor studiene er nøkkelen til karrieresuksess. Selv om dette kan føre til perioder med et høyt arbeidspress, ser jeg likevel tilbake på studietiden som en fantastisk tid med utrolig mange gode erfaringer og minner. Mine tre tips for å få en like bra studietid er:
- Tør å gå ut av din komfortsone ved å engasjere deg – og ta på deg frivillige verv!
- Se hvilke muligheter du har til å søke traineeopphold med din utdanning, og hvilke aktører som tilbyr dette
Sjekk ut UD sine nettsider og søk studentpraktikantstilling! Praktikantordningen ønsker studenter fra alle ulike studieretninger, og tilpasser arbeidsoppgavene til din kompetanse utfra studieretning. Les mer her: https://www.regjeringen.no/no/dep/ud/dep/studentpraktikantordningen/id485910/