Fremtidens trender i arbeidsmarkedet

Hvordan kan dagens studenter forberede seg på et arbeidsmarked i endring?

Som jusstudent som snart skal tre inn i arbeidsmarkedet, ser jeg tydelig hvordan vår tids utfordringer drevet av teknologi, kunstig intelligens, demografiske skifter og globale utfordringer driver frem en stadig raskere omstilling. Jobben du drømmer om i dag, finnes kanskje ikke om 10 år. samme måte er det godt mulig at våre fremtidige stillinger ikke er skapt enda. Innenfor mitt eget fagområde, har jeg selv blitt mer og mer interessert i hvordan utviklingen av kunstig intelligens utfordrer eksisterende lovgivning, og hvordan dette skaper behov for krysskompetanse i både teknologi og juss. Dette har videre fått meg til å reflektere over hva som vil bli viktige kompetanseområder for fremtidens arbeidsmarked i ulike sektorer. I denne artikkelen vil jeg utforske fire kompetanseområder som jeg mener vil være etterspurt i fremtidens arbeidsmarked. Videre vil jeg undersøke hvordan vi som studenter kan forberede oss på å bli relevante i et arbeidsmarked i endring.

Kompetanse innen KI og teknologisk utvikling                                                            Teknologi er en av de sterkeste drivkreftene bak nåtidens endringer i arbeidsmarkedet. Kunstig intelligens effektiviserer mange prosesser og overtar rutineoppgaver som tidligere krevde menneskelig arbeidskraft. Samtidig åpner denne utviklingen opp for nye muligheter for arbeid innenfor KI og teknologi. Kompetanse innenfor teknologi handler nemlig ikke bare om IT– spesifikke jobber – alle bransjer trenger folk som kan håndtere og forstå digitale verktøy. Grunnleggende digitale kompetanse er i seg selv et stort fortrinn. Et konkreteksempel er Office-pakken som mange arbeidsgivere forventer at ansatte behersker. Dette verktøyet får man tilgang til som student, og studietiden er dermed en god anledning til å bli komfortabel med slike verktøy. For de som ønsker å styrke egen kompetanse ytterligere tilbyr UiA korte emner om KI som gir 2.5 studiepoeng. Dette er en god mulighet for de som ønsker å bygge på nåværende kunnskap om kunstig intelligens, samtidig som man får akkreditert kompetanse gjennom studiepoeng! Den raske fremveksten av KI gir også opphav til en rekke juridiske utfordringer, som spørsmål om personvern, datasikkerhet, immaterielle rettigheter og ansvarsforhold. For eksempel, hvem har ansvaret dersom en selvkjørende bil forårsaker en ulykke, eller en KI-modell diskriminerer? Slike problemstillinger illustrerer hvordan teknologisk utvikling ikke bare forandrer arbeidsmarkedet, men også øker behovet for kombinasjonskompetanse innen flere fagfelt. Uavhengig hva du studerer eller hvilken bransje du vil jobbe innenfor, vil digital forståelse være en universell ressurs i fremtiden.

Kompetanse innen helse og omsorg                                                                                            Det er velkjent at Norge står overfor en betydelig mangel på helsepersonell i årene som kommer, særlig når det gjelder sykepleiere og helsefagarbeidere. En aldrende befolkning bidrar til økt etterspørsel etter helse- og omsorgstjenester, noe som gjør utdanninger innen dette feltet spesielt ettertraktet. Dersom du er student innenfor en annen sektor, finnes det likevel måter du kan tilegne deg relevant kompetanse innenfor helsektoren. Deltidsarbeid som støttekontakt, i hjemmehjelpstjenester eller som assistent på sykehjem kan gi verdifull praktisk erfaring og gjøre deg mer relevant i bransjen. En annen vei er å knytte helserelaterte temaer til din egen studieretning. For eksempel kan markedsføringsstudenter bidra med folkehelsekampanjer, jusstudenter spesialisere seg på helserett, og teknologistudenter fordype seg i velferdsteknologi. Ved å kombinere din eksisterende kompetanse med helserelaterte perspektiver, kan du bli en attraktiv kandidat i en sektor som i økende grad trenger tverrfaglig kompetanse.

Kompetanse i global forståelse og kritisk selvstendig tenkning

Dagens politiske og teknologiske utvikling gjør at det viktigere enn noensinne å vurdere informasjonen vi mottar kritisk, ettersom falske nyheter sprer seg raskt og informasjon i samfunnet florerer ukritisk. Mange unge henter informasjon fra sosiale medier og TikTok uten å nødvendigvis vurdere kildenes troverdighet eller søke nærmere kunnskap. Dette gjør oss mer sårbare for feilinformasjon og manipulering. For å kunne skille mellom pålitelig og upålitelig informasjon er global forståelse og kritisk tenkning essensielt uavhengig studieretning og faglig sektor. Ved å ha kunnskap om politiske, økonomiske og kulturelle sammenhenger kan man bedre vurdere informasjonens kontekst og pålitelighet.  For eksempel vil en økonomistudent ha stor nytte av innsikt i hvordan politiske endringer som krig eller handelsrestriksjoner påvirker markeder og investeringer. Tilsvarende kan studenter innen kunst og musikk ha nytte av å forstå hvordan politiske forhold påvirker ytringsfriheten, kulturliv og kreativitet. Sykepleierstudenter kan på sin side ha stor nytte av å forstå hvordan globale helsekriser, som pandemier – påvirker helsevesenet og ressursfordelingen både nasjonalt og internasjonalt. Kompetanse i global forståelse og kritisk tenkning er dermed essensielt for alle fagområder, fordi den gir oss en helhetlig forståelse av de utfordringene og mulighetene som oppstår i en stadig mer globalisert verden.

Kompetanse innen bærekraft og grønn økonomi                                                           Gjennom et økt fokus på bærekraft, miljøvennlige løsninger, og stadig strengere klimapolitiske krav fra både EU og globalt, vil jobber innen grønn teknologi og miljø spille en stadig større rolle. Dette omfatter alt fra jobber innen fornybar energi til bærekraftig byutvikling og sirkulær økonomi. Som student kan du styrke din kompetanse ved å supplere utdannelsen med studier innen miljøteknologi, energi eller bærekraft, og dermed posisjonere deg bedre i dette arbeidsmarkedet. Hvis du ikke ønsker å bygge kompetanse gjennom å studere noe ytterligere, finnes det likevel mange andre muligheter. Du kan for eksempel søke internships innenfor ditt eget fagfelt, i selskaper som har en klar bærekraftig profil. Eksempler kan være selskaper innen fornybar energi, grønn teknologi eller bærekraftig forretningsutvikling. Man kan også melde seg inn i frivillige organisasjoner som Natur og Ungdom, WDD eller Greenpeace. Dette gir verdifull erfaring, nettverksmuligheter og innsikt i bransjen. Enten det er gjennom formelle studier, frivillig arbeid eller internships, finnes det dermed mange måter å styrke din kompetanse innenfor bærekraft og grønn økonomi. Som student har du en unik mulighet til å forme din egen vei mot en grønnere fremtid. Ved å bygge kompetanse innen bærekraft og grønn økonomi, kan du gjøre en betydelig forskjell både i arbeidslivet og i samfunnet generelt.

Avslutningsvis anser jeg det som viktig å fremheve at det ikke finnes én entydig vei til fremtidens arbeidsmarked. Det handler ikke nødvendigvis om å velge et spesifikt fagfelt som teknologi, helse, juss eller bærekraft, men snarere om å forstå hvordan akkurat DIN kompetanse kan anvendes i et samfunn i stadig endring. Som student er det mange måter å engasjere seg på tvers av sektorer, og det er viktig å være åpen for ulike muligheter. Livslang læring er en viktig nøkkel i et arbeidsmarked i stadig utvikling, og dette gjøres blant annet gjennom å tilpasse kompetansen sin til de behovene og mulighetene som finnes i fremtidens arbeidsmarked. Fremtiden krever ikke eksperter på alt, men mennesker som tør å være fleksible, nysgjerrige og proaktive. Det er her du kan skille deg ut i fremtidens arbeidsmarked!

Authors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.