Israel/Palestina konflikten har vært en stor del av nyhetsbildet de siste månedene. Hamas angrep Israel den 7.oktober 2023 og drepte over 1000 mennesker. Israel svarte med en militær intervensjon, som har ført til at over 25 000 døde, hvor over 10 000 av ofrene var barn. Etter at konflikten startet, har folk tatt til gatene, og brukt sosiale medier for å vise støtte. Engasjementet er stort, og det samme gjelder i Kristiansand. Lørdag den 13.januar samlet over 200 mennesker seg øverst i Tordenskjoldsgate, for å gå samlet ned til sjøen, mens de ropte:

«La barna leve!»

Solidaritetsmarkeringen ble arrangert av Palestinakomiteen i Agder, og organisasjonen har planer om å arrangere lignende markeringer hver lørdag, helt til konflikten er over. Palestinakomiteen i Agder er en partipolitisk-uavhengig organisasjon, som i mange år har jobbet for å fremme palestinerne sine rettigheter. De bidrar til å påvirke ordskifte, snakker med politikere, og oppfordrer til lokalt engasjement. Under markeringen svaiet de palestinske flaggene i vinden, og flere hadde tatt med seg hjemmelagde plakater. Fremst i markeringen gikk barna, og årsaken til dette var klar.

«Barna er de viktigste. Da må de gå foran».

Uavhengig om man var norsk-palestiner eller en forbipasserende i gaten var budskapet tydelig, og desperasjonen til å ta og kjenne på. Flere av dem som gikk i markeringen har familie i Gaza, som de ikke vet hva som kommer til å skje med. Derfor mener de at det er viktig at folk stiller opp for å vise støtte, slik at folk kan forstå alvoret ved situasjonen, og hvorfor de mener at de norske politikerne burde gjøre noe. Ayse Yerlikaya gikk med hodet hevet under markeringen, og da hun ble spurt om hvorfor hun mente det var viktig at folk gikk i markeringen, var svaret klart.

«Vi er ikke så mange her nå, men det vekker oppsikt.
Hvis vi står på, blir det mer og mer. Vi må aldri stoppe.»

Leder for Palestinakomiteen i Agder, Jorunn Aanensen Kalvik, mener også at lokalt engasjement er ekstremt viktig i kampen for Palestina. Hun understreker at selv Kristiansand kan utgjøre en forskjell. Det at de lokale blir involvert gjør at man fanger oppmerksomheten til politikerne, som har mulighet til å ta saken videre. Politikerne i Kristiansand skal representere folket sine meninger, og de har påvirkningskraften til å ta kampen videre.

Ghassan Massry gikk fremst i solidaritetsmarkeringen.

Det er ikke bare i Agder at folk demonstrerer for Palestina, blant annet har demonstranter fått stor oppmerksomhet på TV. Situasjonen er kritisk for menneskene i Gaza og Vestbredden, og frykten deles med dem som sitter andre steder i verden, som bare kan se på at situasjonen utfolder seg. Helt siden konflikten startet har den vært omstridt, med en varierende støtte mellom de to partene i media. Flere ser på Israel sin militære intervensjon som et forsøk på folkemord av det palestinske folket, mens andre mener at Israel bare kjemper tilbake mot Hamas. Tor-Bjørn Nordgaard, ansvarlig redaktør for avisen Verdinytt, kommenterte dette da han ble spurt om konflikten:

«Det er riktig å si at terrororganisasjonen Hamas bærer ansvaret for at det nå er krig i Gaza. 7. oktober viste de vilje til å lemleste, drepe og kidnappe sivile kvinner, småbarn og funksjonsnedsatte mennesker. Ethvert land i den frie verden ville vurdert det som forsvarsmessig nødvendig å stanse muligheten for at noe slikt skulle kunne gjenta seg. Hamas har siden de tok makten i Gaza i 2006 fulgt samme mønster, der de forsøker å drepe jøder mens de skyver sin egen sivilbefolkning foran seg som levende skjold. Folket i Gaza fortjener en bedre fremtid enn å være styrt av Hamas.»

 På en annen side vil dem som støtter Palestina i konflikten, påpeke at konflikten mellom Israel og Palestina har pågått i mange år, og at angrepet den 7.oktober var et resultat av undertrykkelse av palestinerne over flere tiår. I november ble det klart at det var enighet på Stortinget om at Israel bryter folkeretten. Likevel er det fortsatt stor uenighet om bruddet på folkeretten burde føre til sanksjoner mot Israel. Ghassan Massry, som gikk fremst i solidaritetsmarkeringen, og selv har familie i Palestina, mener at konflikten tydelig viser en dobbeltmoral blant det norske folket. Han påpeker hvordan de fleste mener at Israel sine handlinger er umoralske, men likevel er det få som tar til orde for å sanksjonere Israel. Samme budskap kommer også fra lederen i Palestinakomiteen Jorunn Aanensen Kalvik og styremedlem Hamza Albaidaq. Da Unikum snakket med dem stilte de spørsmålet som har preget mye av medieomtalen rundt konflikten:

«Hvis alle mener at Israel sine handlinger er mot folkeretten,
hvorfor gjør vi ikke noe med det?».

Hvorfor er engasjementet rundt situasjonen så variert? Og hvorfor er det så blandede følelser rundt det å ta et standpunkt, og aktivt si hva man mener om situasjonen? Da vi spurte Verdinytt redaktør, Tor-Bjørn Nordgaard, om hva han mente om at lokale folk arrangerer støttemarkeringer for Palestina, svarte han at det er lett å forstå at folk ønsker å vise støtte til sivilbefolkningen i Palestina, på grunn av lidelsene de går gjennom.

«Det som er trist, er at den norske nyhetsdekningen er så gjennomgående skjev at det er vanskelig for mange å se hvor stort ansvar Hamas bærer for det som nå skjer. Det gjør at Israels lidelser etter Hamas-terroren 7. oktober kan bli oversett.

 Videre påpeker Nordgaard at enkelte folk som deltar på støttemarkeringene ønsker å utslette Israel som stat. Han påstår at dem som ønsker å frigjøre Palestina, samtidig ønsker å gjøre slutt på det eneste jødiske nasjonalhjemmet. Flere av dem som støtter Palestina blir anklaget for å være antisemittistiske. Da Unikum spurte Palestinakomiteen om hva de mente om dette utsagnet, var de tydelig uenige. Styremedlem Hamza Albaidaq sa:

«Å la Israel med sin apartheid politikk representere jødene, er det mest antisemittistiske man kan gjøre. Norske jøder har ingenting med det å gjøre».

Videre sier Hamza og Jorunn at påstandene om det å uttrykke støtte til Palestina er det samme som å hate jøder, er en hersketeknikk brukt av Israel, for å skremme aktivister og politikere fra å støtte Palestina.

Jorunn Aanensen Kalvik, Hamza Albaidaq & Sara

Det er tydelig at det har blitt lidd store tap under konflikten. Spørsmålet om hva som er rett og galt blir kastet rundt. Solidaritetsmarkeringer, som Palestinakomiteen i Agder arrangerer, gjør det tydelig at folk ønsker å hjelpe. Jorunn Aanensen Kalvik understreker at all innsats hjelper. Dersom man ønsker å bidra kan man like ting på Facebook, publisere på egne sosiale medier, eller starte en samtale om Palestina med noen andre. En og en blir etter hvert til mange, og hvis alle gjør litt, vil det bli resultater av det. Hun sier videre at man burde bruke de forbindelsene man har, sende brev til politikere, og henvende seg til lokale politikere, som kan ta temaet med videre. Under markeringen ble det ropt utsagn som: «Boikott Zara!», og når hun blir spurt om Palestinakomiteen aktivt oppfordrer til boikott, var svaret ja.

«Det er en enkel sak. Kjøper du israelske varer, støtter du den israelske okkupasjonen».

Saken om boikott har vært under heftig debatt, spesielt om boikott vil oppnå det riktige resultatet. Redaktør i Verdinytt, Tor-Bjørn Nordgaard kommenterte dette om mulig boikott:

«Boikott av Israel er i beste fall kunnskapsløs symbolisme og i verste fall et uttrykk for holdninger som grenser mot antisemittisme. For det første er det uetisk å boikotte en legitim og demokratisk nasjon som har full rett til å forsvare sine innbyggere mot ekstremistiske grupper som vil utslette dem.»

Uavhengig av hva man tenker om konflikten kan de aller fleste være enige om at det har blitt lidd store tap den siste perioden. Mennesker har mistet venner og familie, og hundretusenvis av folk lever i konstant frykt for sitt eget, og sine bekjentes liv. Brudd på grunnleggende menneskerettigheter fører til grusomheter, og uskyldige mennesker har mistet livet. Lokalt engasjement er viktig, og folk må stå sammen i vanskelige tider.

For er det en ting vi alle kan være enige om, så er det at krig er, og vil alltid være en tragedie.

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.