Papirnyheter er utrolig utdatert, og nyheter på nett drukner i enorme bilder og click-bait, artikler som hvor mye sex du burde ha. Men med podcasts slipper man unna Facebook-algoritmer og kjas. Vi hjelper deg med å plukke fra øverste podcast-hylle.

”Video killed the radio star” sang de på MTV i 1981. Vel, man kan snart slå fast at ‘podcast also killed the radio content’. NRK-programmet Lønsj legger ned etter ett tusen live-episoder og programlederen Torfinn Borkhus sier han heller vil gå over til Podcasts, RadioResepsjonen og Misjonen er gått over til DAB radio, heldigvis er alt tilgjengelig på podcast. Hele døgnet. Uten krav til internett-tilkobling.

Her kommer en liste med podcaster du burde høre litt på dersom du er lei av reklame på P4, kjipe sendetider på FM-nettet, eller at du allerede har hørt ferdig ukens ‘Discover Weekly’ fra Spotify

Nyheter og norsk aktualitet

Bortimot alle store aviser med respekt for seg selv har nå en podcast. Her er tre av de ‘beste’.

Aftenpodden

Mer eller mindre hver fredag tar to av Aftenposten redaktører og en politisk journalist, for seg ukas viktigste saker, samt ukas festeligste saker. Her diskuteres den dype seriøsiteten som iblant kan prege nyhetene i samme åndedrag som Skam og ukens fornærmende utspill fra Sylvi Listhaug.

Morgenbladets Podcast

Podcasten vier mye tid til avisens hovedartikkel, både avisen og podcasten er ukentlig. Det legges gjerne ut lydklipp fra intervjuene som er tatt i saken, samt en samtale med journalisten bak saken. Hver uke er det også kulturtips fra staben i form av spalten Kulturell Kapital.

 

VG – Giæver og Joffen 

To av VGs kommentatorer kommenterer ukens hendelser, og det de ikke får tid til samler de opp i tematiske ‘spesialer’. Anders Giæver og Frithjof Jacobsen har som regel også med seg gjestene Hanne Skartveit og Astrid Meland. Hver episode har også med seg en gjest som uttaler seg om temaet for uken.

Historie

Utrolig nok er det en enorm mengde med historie-podcaster ute på nett. Her kommer noen av de mest interessante, som ikke bare leser rett opp fra historieboken.

Dan Carlin’s Hardcore history

Den mangeårige journalisten Dan Carlin tar for seg enorme historiske begivenheter som første verdenskrig, mongol invasjon og Amerikas imperialistiske politikk fra 1898. Carlin går i dybden med sin kildegranskning, har flere innfallsvinkler og blåser liv i dramatikken. Noe som gjør det til ekstremt spennende lytting. Det gjør også at temaene kan strekke seg over flere episoder. Første verdenskrig er fordelt på seks episoder, med 23 timer materiale til sammen. Heldigvis kommer episodene sporadisk og sjeldent ut, så man rekker å hente seg inn.

BBC In Our Time: History

Melvin Bragg, mangeårig radiokorrespondent i BBC inviterer ukentlig et panel av gjester som i hver episode forteller om forskjellige historiske hendelser. Gjestene er alltid eksperter på temaet, og Melvin selv setter seg grundig inn i temaet. Her er det ikke rom for noe unødvendig drama. Episodene er 45 minutter proppet full med ekstremt mye relevant informasjon.

Stuff you missed in History Class

Holly Frey og Tracy Wilson tar for seg forskjellige små-saker og temaer det aldri ble snakket om i historietimen. Lengden på episodene ligger på rundt en halv time. Programlederne leser seg godt opp på temaene, og legger det frem på slikt vis at det er lett å sette seg inn i den historiske situasjonen, selv om man tidligere ikke visste noe om den historiske epoken.

 

Sterkt anbefalt, eller særs populære

Noen podcaster skaper sin egen sjanger, for når man har muligheten til å være så uredigert og fri som podcast-produsentene er, får man mye som aldri hadde sluppet gjennom den seriøse flaskehalsen NRK P1.

Home of the Brave

Gonzojournalist Scott Carrier lager radiohistorier om temaer vanlige medier ikke tør å røre ved. Han reiser alltid til stedene han rapporterer om og snakker med lokale mennesker. Iblant vil ikke talspersonene snakke med han. Han har blitt truet av alle, politi i Dakota og Trump supportere i Nevada. Men det er ikke bare nyheter som tas opp, det er også historier om åndelig kontakt med naturen, og vidunderlige historier fra vanlige mennesker langt ute i det ‘sanne amerika’.

Big 5 med Nils og Harald 

Harald Eia og Nils Brenna psykoanalyserer norske kjendiser og journalister med den veldig omfattende testen Big5. Som tar for seg den mennesklige personligheten ved hjelp av de fem faktorene: Åpenhet for erfaringene, planmessighet, ekstroversjon, medmenneskelighet og nevrotisisme. Dersom du noensinne var nysgjerrig på om Tore Sagen noen gang sier ”jeg elsker deg” til noen, eller om Erlend Loe har noe ambisjonsnivå så er dette podcasten å lytte til.

All songs considered

Dersom du er som meg – lei av alt du hører på for tiden – er denne podcasten noe å høre på. Bob Boilen, produsenten bak NPRs Tiny Desk sine konserter, har også en podcast, der han sammen med Robert Hilton intervjuer, spiller og hører på all bra musikk du går glipp av på hitlistene. De intervjuer også kjente artister som Sturgill Simpson, Paul McCartney og norske Aurora.

Tekst: Roar Frivold Skotte

Foto: Monta Birkmane

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.