Kyrre Waag, frontmann i bandet NAKED KOALA, og tidligere student ved UiA, gjør seg klar til sitt livs største konsert i Papa New Guinea den 14. september.
– Vi spiller det jeg liker å kalle for «stadionpop». Musikk laget for de store scenene, jeg vil beskrive det som en krysning mellom U2 og Coldplay.
Waag tror det er flere grunner til at musikken har blitt populær i Papa New Guinea.
– Det er et veldig godt spørsmål! Det er flere faktorer som har bidratt, blant annet at det er et veldig analogt land. Derfor har radioen mye makt, og når det har blitt spilt på radio har det truffet folks hjerter på en måte som var vanskelig å forutsi når vi laget musikken. Vi laget den fordi vi likte den, og forsøkte med alle våre evner å gjøre den så bra som mulig. Vi visste ikke hvor resultatet skulle ende opp, og det var tilfeldig at det var akkurat der.
Har ingen anelse
Waag medgir likevel at han ikke aner hvordan musikken endte med å bli funnet av radio-DJer i et land som knapt har hørt om Spotify. Men han har vært der som turist og skal forsøke å finne ut av mysteriet når han kommer tilbake med NAKED KOALA.
– Når jeg var der forsøkte jeg å finne ut av om det er god stemning der, og der er det enormt god stemning. Og folk elsker musikken vår! Så da må vi jo selvfølgelig tilbake igjen. Målet vi har satt oss er å få til en sinnsyk konsert den 14 september.
Det er et veldig farlig land, påpeker Waag. Derfor vil han vente til han ser om én konsert kan avholdes på en trygg og forsvarlig måte før han eventuelt planlegger en turné.
Studentlivet
Waag er tidligere student ved UiA. Det å studere på UiA har definitivt gitt meg et nettverk, mener han.
– Når jeg studerte musikk, business & management under Daniel Nordgård startet mange av studentene en linjeforening vi kalte for Agora. Der fikk vi masse god erfaring med å arrangere store ting. Vi arrangerte blant annet det største poolpartyet noensinne i Aquarama, og det gjorde oss trygge på å satse stort. Vi fikk teste det innenfor trygge rammer, noe som var veldig viktig for oss.
Erfaringen kommer godt med når han denne gangen skal sette opp en konsert for 20000 mennesker i et nytt land.
Likevel opplevde han utfordringer underveis i studieløpet.
– En stor utfordring var å finne seg selv og hva man faktisk hadde lyst til uten å lene seg for mye på det faglige. At man tok seg selv i nakken og tok ansvar selv for å stake ut en kurs som kunne gi mening etterpå studiene.
For å understreke hvor nyttig utdanningen har vært, påpeker Kyrre at han har levd av musikk siden 2016.
– NAKED KOALA har vokst seg til å bli et stort prosjekt. Det å ha en konsert foran 20,000 mennesker er definitivt det største prosjektet jeg personlig har gjort noensinne.
Men, påpeker Kyrre, han tar også mange DJ-jobber, jobber som musikkbransje-konsulent.
– Summen av alle disse små bekkene blir til en stor elv som jeg kan leve av.
Store i Norge?
På tross av at han nå er stor i utlandet, er det ennå ikke så mange som har hørt om Kyrre og NAKED KOALA i Norge. Det er det på tide å endre på, mener Kyrre.
– Nå som det har dukket opp en mulighet i Papa New Guinea ser vi på det som svært lurt å bygge videre på interessen. Derfor skal vi også lage en dokumentar om konserten og hele reisen dit.
Dokumentaren har de et mål om å få vist på TV i Norge etter at konserten er gjennomført.
– Det å bli kjent der gjennom å spille en enorm konsert tror vi kan bringe oppmerksomhet tilbake til Norge. Vi vil bygge bro mellom landene og håper at folk legger merke til det.
På tross av at det ikke akkurat er et overveldende flertall av artister med gjennombrudd nasjonalt i Norge som kommer fra Kristiansand, vil Kyrre prøve å sette byen på kartet.
– Det er så mye som er fantastisk her, feks finner jeg så mye god energi i å være på Odderøya. Vi har studio der, og det å bygge opp miljøet i Kristiansand ser jeg på som utrolig viktig. Jeg ser på det som et ansvar og en plikt å gå foran med et eksempel for hva som kan komme ut av musikkmiljøet i Kristiansand, avslutter Kyrre.