Minst én av elevene skal, etter helt fantastisk sex, ligge å tenke på noe som kan forandre livet, forteller førsteamanuensis Apostolos Spanos (42).

Førsteamanuensis Apostolos Spanos mener det er viktig å inspirere studentene slik at de kan tenke videre. Foto: Sandra Larsson

Hva ville du bli når du var liten?

– Fotballspiller, innrømmer Spanos. Jeg spilte mye fotball da jeg var liten, det var den første drømmen, som jeg da måtte avvikle da jeg var 20-21. Jeg fikk egentlig et tilbud om å spille profesjonelt, men da valgte jeg å sette meg ned med manuskriptene mine, fordi jeg da hadde blitt kjent med manuskriptverden, det latinske manuskriptet, og jeg hadde blitt forelsket! Det var dette jeg ville jobbe med resten av livet, forteller Spanos.

Hva er hoveddrømmen din?

– Det var å jobbe med manuskript, men i dag er denne hovedrømmen blitt byttet ut med tanken om å forandre verden, gjennom studentene mine. Vi skal vise dem at det finnes flere måter å forstå realiteten og forstå verden på gjennom å nå inn i hodene og hjertene deres. Slik kan vi forbedre universet. Jeg vil inspirere de til å gå videre med tankene. En ting jeg pleier å si til studentene mine er: Vi studerer historie fordi vi ikke har noe bedre å gjøre.

Hva er en typisk forelesning?

– Finnes det noe sånt, spør Spanos smilende og titter litt opp i luften. Nei, mine typiske forelesninger handler om å overraske studentene. Det er en forelesning som skal inspirere studentene, gi dem en idé som ikke står i pensum. Jeg deler tanker og ideer som inspirerer meg. Jeg skal også provosere og overdrive for å skape tanker, diskusjoner og debatter. Det jeg ønsker er at studentene skal gå videre med det, at de skal  fortsette å tenke på noe de har hørt om i forelesningene. Her om dagen sa jeg til studentene mine: Minst én av elevene skal, etter helt fantastisk sex, ligge å tenke på noe som kan forandre livet. Det er drømmen.

Hvorfor  flyttet du til Kristiansand?

– Jeg kom hit i år 2000 for første gang, for å se den nye Campusen. Jeg ble utrolig forelsket i landet. En annen grunn var at jeg hadde jobbet som journalist i fire år i Hellas, der jeg hadde sett mye korrupsjon på universitetet og i politikken. Dermed ønsket jeg  å jobbe et annet sted, der jeg kunne stole på staten og folkene rundt meg. Norge kom da i bildet, og som sagt, ble jeg forelsket med en gang. Det var ikke noe vanskelig valg.

Hvordan vil du beskrive deg selv som person overfor de som ikke kjenner deg?

– Med mine kones ord: Feit, dum og kjedelig.

Hvem inspirerer deg?

– Alle de som har visjoner og kjemper for dem.

Hva gjør du på fritiden?

– Jeg jobber, ler Spanos. Okay, jeg leser. Jeg elsker å lese. Jeg prøver også å jogge litt, det blir for det meste inne siden vi er i Norge, innrømmer Spanos.

Kort fakta:
–       Født i 1969
–       Bachelor i teologi
–       Diplom i Journalistikk
–       Master i paleografi
–       Doktorgrad i bysantinske studier
–       Oppvokst på Lesbos i Hellas
–       Flyttet til Kristiansand i 2003

 

Tekst og foto: Sandra Larsson

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.