Drøye to uker etter å ha gjennomført bachelor-konserten sin ved Institutt for rytmisk musikk på UiA, slapp låtskriver og artist Hanna Gravdal fredag forrige uke debutalbumet Day by Day.

Når vi kontakter henne for å høre litt om hvordan mottakelsen av albumet og dagene etter release har vært, befinner hun seg hjemme i Trøndelag hvor hun skal bruke noen uker på å koble av og samle ny energi etter en hektisk periode.

– Responsen har vært helt overveldende! Jeg har nok ikke fått landet og tatt det ordentlig innover meg helt enda.

Gravdal sier at hun har vært spent på om noen kom til å høre hele albumet. – Nå til dags er det ikke like vanlig å sette på et helt album, og hvertfall ikke med en helt ny artist man kanskje ikke kjenner til. Men det har foreløpig gått over all forventning. Artisten legger til at hun er veldig takknemlig for alle som har tatt seg tid til å skrive fine tilbakemeldinger, lytte og dele musikken videre.

Day By Day er ute nå! Foto: Hanna Gravdal

Albumet består av syv låter som “svinger fra det drømmende og såre til låter som løfter deg opp en regnværsdag og gir deg lyst til å danse”. Det er ikke vanskelig for undertegnede å si seg enig i beskrivelsen etter å ha lyttet til albumet på repeat og tatt seg selv i å både synge med og danse rundt på kjøkkengulvet til flere av låtene de siste dagene.

Hvordan føles det at Day by Day er ute?

– Åh, det føles først og fremst veldig bra ut! Det er så utrolig stas å endelig dele dette, spesielt når man har jobbet med det i så mange år. Men det er også litt trist å være ferdig, fordi jeg har kost meg sånn underveis i prosessen. Nå er ikke låtene bare mine lengre, de er også lytterne sine. Det er litt fint å tenke på!

Nå er låtene også lytterne sine. Foto: South Coast Creative

Foreløpig er det spor nummer to, Tell Her, som har flest avspillinger på Spotify. Låten ble gitt ut som singel i oktober 2023, så det er kanskje ikke så rart at den ligger litt foran de nyere låtene som har kommet som perler på en snor de siste månedene. Likevel, Tell Her er nok en låt som treffer mange med både tekst og melodi. Låten beskriver ensomhet og mangel på tilhørighet, men handler også om styrke og håp.

Selv om hun er bedre nå, har låtskriveren vært åpen om at utmattelsessyndromet ME i en lengre periode har preget hverdagen og satt begrensninger for hva hun kan gjøre.

– Jeg måtte prøve å finne nye veier mot drømmen, i et tempo som passet meg og kroppen. Flere av låtene er skrevet på små post-it lapper fra sengen og inspirert fra små dagboknotater, har hun sagt om prosessen bak albumet.

“Day by Day handler om å vokse opp. Om det å få livet litt slengt i trynet og oppleve at alt raste litt sammen. Ting ble ikke sånn som man hadde sett for seg og man mistet kanskje seg selv og andre på veien. Men albumet handler også om å reise seg igjen. Det å ta et steg og en dag av gangen og finne nye veier i livet.”

Den sprudlende 23-åringen er inspirert av mange sjangre. Foto: South Coast Creative

Den sprudlende 23-åringen fra Levanger forteller at hun finner inspirasjon fra mange ulike sjangre, men trekker spesielt frem norske artister som Sigrid, Dagny, Marit Larsen og Maria Mena.

Jeg pleier å si at albumet beveger seg i et organisk pop-landskap med litt elementer fra elektronisk musikk.

Den behagelige stemmen, som noen ganger kan minne litt om Sigrids, kler det melankolske og sarte, men også det lettere og gladere uttrykket vi finner i særlig albumets siste spor, With You. På spørsmål om hun selv har en favorittlåt fra Day by Day, svarer Gravdal at det er vanskelig å velge siden alle låtene betyr ulike ting for henne, men at det akkurat nå må bli denne.

“Everything seems to fall apart

Right in front of me

Like broken glass

into a thousand pieces

But with you,

I feel stronger

And with you,

I recognize myself

You pick up the pieces 

While guiding me through it”

 

With You oppsummerer albumet og livet de siste årene. Den er skrevet til alle de fine menneskene jeg har i livet mitt, som alltid stiller opp og som bare er der når livet blir litt ekstra tøft. Og så er det jo en sommerlåt! Så den håper jeg blir med ut i sola, på stranda og på roadtrip i sommer, avslutter Hanna.

Løp og lytt!

 


Oversiktsbilde tilhører South Coast Creative: https://www.southcoastcreative.no/

Forfatter

, , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.