Illustrasjon av fire kvinner som holder rundt seg selv og smiler.

Kropp engasjerer. Antakelig fordi alle har en. Og ifølge menneskers flokkmentalitet, skal vi helst ikke skille oss ut for mye. Hva som er idealkroppen endrer seg stadig, og avhenger av både kultur og beliggenhet. I store deler av verden er likevel en hvit, tynn kropp det mest ettertraktede, men vi vet jo at ikke alle ser sånn ut. Greia er at selv om ikke alle har idealkroppen, så har de like stor rett til likeverd, like muligheter og like rettigheter. Det er det dessverre ikke alle som aksepterer. Forstå det den som kan. 

Fettfobi betyr at man har negative holdninger og stereotypier knyttet til overvektige folk. Det er en irrasjonell frykt for å bli overvektig selv eller å omgi seg med overvektige. Dette er internalisert i de fleste av oss, altså at vi som enkeltmennesker har adoptert samfunnets tankegang om at overvekt er feil. Overvektige mennesker blir ofte sett på som late og dumme, og har f.eks. vanskeligere med å få seg jobb. Selv kategoriserer jeg meg som overvektig, eller plussize, og har ikke noe problem med det, men det har mange andre. 

Du tenker kanskje at dette ikke gjelder deg, at du aksepterer folk for den de er og at du aldri ville behandlet noen annerledes pga. vekt. Heldigvis går verden fremover og ting blir bedre, men sannheten er at du nok likevel kjenner deg igjen i flere av disse eksemplene hentet fra egen hverdag: 

  •             Har du noensinne sett tilbake på gamle bilder og tenkt at du var så mye penere da du var tynn? 
  •             Har du gitt eller fått et kompliment som handler om at det ser ut som du har gått ned i vekt eller at du f.eks. ser tynn ut i den og den kjolen? 
  •             Har du gått til legen og fått beskjed om at dette nok kommer til å ordne seg hvis du går litt ned i vekt først?
  •             Har du hatt problemer med å finne stor nok størrelse i en klesbutikk eller at en strl. large på H&M ikke er det samme som en strl. large på Cubus?

Jakten på den perfekte jeansen kan virke uutholdelig lang til tider. Enten er den for kort, for lang, for stram, for løs. Du skjønner tegninga. Men tenk hvor mange flere butikker man kan gå i, om man ikke trenger klær i større størrelser. Hvor mange plussize-butikker vet du om? Antakelig ikke så mange. Og det sier jo også litt om hvor godt klesutvalget er i større størrelser. For ikke å snakke om utvalget av trenings- og turtøy. Da kommer vi raskt inn i en ond spiral. 

Illustrasjon av fire kvinner som holder rundt seg selv og smiler.

Hvorfor tenker vi automatisk at tynn = pen? Jeg har selv opplevd å gå drastisk ned i vekt på kort tid grunnet en kraftig depresjon. Jeg har nesten aldri vært så tynn, men heller aldri så psyk. Likevel fikk jeg høre av folk jeg møtte at jeg så skikkelig bra og sunn ut fordi jeg hadde gått ned i vekt. Nå har jeg gått opp de kiloene igjen, pluss litt til, og jeg har det veldig godt med psyken. De ekstra kiloene er mer synlig enn depresjonen, men skal ikke god helse gjelde både fysisk og psykisk helse? Er jeg friskest som tynn og psyk, eller som overvektig og fornøyd? 

Jeg sier ikke at overvekt ikke er et problem eller at det er sunt, men det er ikke grunn nok til å diskriminere. Tro meg, i en verden der idealkroppen er å være tynn, er det ingen som har særlig lyst til å være overvektig. Men bare fordi du synes det er ubehagelig å se på, betyr ikke at det er feil. 

Jeg liker å sammenlikne det med å røyke; alle vet det ikke er sunt, men det er ingen som føler en stor trang til å gå bort til røyker å be hen slutte. Det får være denne personens eget valg, de er også klar over at det ikke er sunt. Det kan være vanskelig å slutte fordi tobakk er avhengighetsskapende, sier du kanskje. På samme måte kan det være utrolig mange underliggende faktorer til at noen er overvektige. Mange har sykdommer som gjør at kroppen f.eks. produserer mer fett, har problemer med stoffskiftet, skader eller diagnoser som gjør det vanskelig å bevege seg. Og noen bryr seg bare ikke, og det er også helt greit. Deres kropp, deres valg. 

Det er ikke hvorfor folk er overvektige som er poenget. Poenget er at det gjør dem ikke mindre verdt som mennesker. Man blir ikke automatisk mer verdt jo mindre man veier. Det beste man kan gjøre er å legge til rette for at disse personene kan oppsøke hjelp om de måtte ønske det, enten det gjelder tobakk, overvekt eller noe helt annet. Og behandle dem, oss, med respekt – som absolutt alle mennesker fortjener. 

For ved å ikke ha tilbud til overvektige, ved å skylde på latskap og dumskap, at man hele tiden blir bedt om å gå ned i vekt istedenfor å sette seg ned og se problemet i sin helhet, så forteller man som samfunn at overvektige mennesker er feil og ikke passer inn. Sannheten er at vi er alle forskjellige. Overvekt er ikke mer «feil» enn andre lidelser og sykdommer, men som influenser og kroppspositivist Carina Carlsen sier, i dagens samfunn er det visst verre å være tjukk enn slem. 

Jeg utfordrer deg til å følge flere folk i sosiale medier som tilhører en gruppe mennesker du selv ikke tilhører. Lær mer om deres hverdag. Overvektige, LGBTQ+, POC, eldre. Dette tok jeg ordentlig tak i selv for et par år siden og har lært SÅ mye. Kom deg ut av ditt eget ekkokammer og se livet gjennom andres øyne, antakelig er dere mer like enn du tror. Det er så mange hyggelige, engasjerte og fine mennesker der ute, du kommer ikke til å angre. 

 

Les mer: 

The Butterfly Foundation / What is weight bias and fatphobia, and how can we challenge it? 

Carina Carlsen, @fetmenfattet

Forfatter

, , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.