cropped.956x537

Det må snakkes mer om mat. Ny rapport viser at det må snakkes mer om mat. Flere fremtredende forskere påstår at den nåværende matdebatten ligger langt etter den informasjonen som er tilgjengelig og vitenskapelig dokumentert. Ny studie peker mot at media begynner setninger på denne måten kun for å selge aviser. Antall tykke mennesker observert på nærmeste Rimi dagligvare og statistikk på sykdom, allergier, kreft, Alzheimer, slag og død viser at folk flest ikke har en idé om hva de putter i seg. Vi må snakke mer om mat. Vi må finne ut hvor langt det er mulig å nå med mat.

I hele mitt liv har jeg trodd at sykdom er noe som faller i menneskers hoder mens de intetanende spaserer rundt i stor uskyld og ser på blomster i grøftekanten. Da jeg gikk på barneskolen hadde vi bilder av en stor nese som var omringet av små flyvende og brune bakterier med skurkeglis og pigger som siktet seg inn på uskyldige barns neser. Der satt de hjelpeløst fast i neseveggene, ironisk nok ved hjelp av sine egne pigger. Det onde skurkegliset ble til et forvirret og skuffet ansikt for å illustrere kroppens seier mot de farlige omgivelsene.

Jeg har ofte tenkt på hva dette bildet egentlig betydde. Kommer onde bakterier med pigger flyvende i luften og setter seg fast i nesen? Det jeg hele tiden har forstått av det, helt siden jeg var guttunge, og hva jeg mistenker budskapet også var er: Ikke spis din egen snørr. De klarte å gi inntrykk av at busemenn er noe æsj-æsj. Spørsmålet er hvor vitenskapelig dette egentlig er. Jo mer jeg studerer kosthold og helse, jo mer finner jeg av slike læresetninger om sykdom og livet er utformet med et dobbelt motiv. Resultatet var at istedenfor å lære meg at god mat gjør meg frisk, så gikk jeg og konsentrerte meg om ikke å spise det som falt ut av nesen.

Ren gambling
Store deler av min generasjon feiler noe. Når din venneflokk fra videregående og universitetet runder 20 år hender det noe magisk. Plutselig begynner alle å feile noe. Det første som dukker opp er astma og allergi, men også fedme og sukkersyke. Dette kryper oppover når du nærmer deg 30 år. Dette er sykemelding og ryggproblemalderen. Da slutter håndverkere på gulvet og trekker inn på kontorene via etterutdanning. I førtiårene kommer trøtthetssyndromer og psykiske problemer. I femtiårene begynner kreftforekomsten å gå opp. I sekstiårene begynner de første slag og infarkt. I syttiårene begynner folk å falle fra hverandre. I åttiårene er du heldig hvis du lever uten Alzheimer, og i nittiårene er du på overtid. Hvis du blir hundre kommer du på kveldsnytt. Nevnte jeg overvekt? Nevnte jeg søvnproblemer? Nevnte jeg depresjon? I alle disse årene er nordmannen uskyldig og hjelpesløs. Jeg kaller det ren gambling.

Hvorfor er det gambling? Fordi det finnes informasjon om dette. Lærdom du kan bruke for å sørge for at du gir deg selv de beste forutsetninger for å holde deg frisk og rask hele livet uten sykdom. Problemet er at vi stoler på reality-TV, reklamer og aviser som kilder. Kokken Tor sier at grøt er sunt. Opplysningskontoret for kjøtt sier at kjøtt er sunt i sin egen reklamekampanje som de selv betalte for. Hvorfor? Matprat ligger under Opplysningskontoret for kjøtt og du kan vel egentlig ikke forestille deg at de vil argumentere for å spise brokkoli. Aviser er skrevet av mennesker hvis største ønske er å skape overskrifter som gjør deg villig til å betale femogtyve kroner for ingenting. TV er laget for å trollbinde deg til sofaen og absorbere reklamer. Dette er ren forretningsvirksomhet. Reklamefinansierte virksomheter ønsker mest mulig oppmerksomhet i bytte mot minimum innsats. Hvorfor tror vi disse kildene er i det minste interesserte i ærlighet og fakta?

I mens vokser befolkningen rundt livet uavhengig av innsatsen på kostbare treningssentre med tredemøller og hamsterhjul. Avisene skriker overskrifter som forteller hvor fete og syke vi er. Snart kan du grave deg en grav for alt håp er ute. Fastlegen din spør lite om livstil, men har en (dyr) pille mot det meste. Om ikke en tablett er nok kan det muligens friste med en operasjon? De som roper ut hvor forferdelig lange helsekøene er, bør kanskje heller spørre seg selv om hva er det som feiler så vanvittig mange av oss? Helsevesenet er helt hjelpeløst.

En dag er egg livsfarlig, en annen dag er det livsnødvendig. En dag gjør potet nordmenn feite, en annen redder den livet ditt. Vi kjenner alle medias krumspring og oppmerksomhetskåte sensasjonsfokus. Mange mennesker bruker dette som argument for ikke å studere nærmere. Åååh, det er jo umulig å stole på noen uansett. Det er mulig det stemmer, men dette kaller jeg gambling. Ren gambling. Det er som å skru av lysene på natten på biltur og håpe veien går samme vei som deg selv og bilen. Jeg foretrekker å få oversikt over den informasjon, forskning og litteratur som finnes først. Deretter vil jeg vurdere om det er mulig å vite sannheten eller ikke. Ville ikke du?

Mye av kostholdet vårt er basert på historien vår. En gang var Norge et land med lite grønnsaker, og folk livnærte seg på kjøtt, melk og fiske som kunne fø seg på gress og alger helt av seg selv. Nå kan vi fråtse i alle verdens godsaker, og hvis det fantes et tidspunkt hvor det var mulig å innta ideell mat, ville det være nettopp nå. Problemet er at vi er noen gniende gjerrigknarker som ikke gir ei krone ekstra for å holde beina ute av sykesenga. Den maten vi spiser mest av er den dårligste, og mens avisene debatterer om hvorvidt man kan spise seg ihjel på gulrøtter eller hvor slank du automatisk blir av oppdrettslaks og salatblader, så spiser folk seg ihjel på hvetemel og sukker.

Variasjon i kostholdet?
Er det ikke opplagt at det er noe galt et sted? Jeg hørte en historie om en sykehuspasient som fikk beskjed om å spise næringsfattig mat slik at kroppen var dårlig beskyttet så medisinene ville fungere bedre. Det er lett å få tilbud om en operasjon, mens forebyggende kunnskap er mangelfull. Leger vet lite om ernæring. De skriver heller en henvisning til et annet kontor som jobber med ernæring. Ernæringsfysiolog. Der har de en datamaskin du kan stå på som forteller deg det at du er overvektig. Den regner ut fettprosent og muskelmengde. Som om du trengte å vite det! Det var jo derfor du kom dit i utgangspunktet! Alle som kommer dit vet hva de feiler. Og hva får de høre? Spis variert. Hva betyr det?

For mange betyr variert brød med ost, brød med skinke, brød med syltetøy, brød med tomat, brød med smør, brød med salami, brød med Nugatti, brød med nøttepålegg, brød med HaPå, brød med smør og salami, brød med smør, salami og ost, og hvis du vil være kjempevarierende kan du veksle mellom agurk og tomat på toppen av det hele. Til middag betyr for det første variert at du spiser mat til alle mulige passende tidspunkt. 4-, 5-,  6-,  7-,  8-,  9-tiden. Variert er sunt. Variert mat er Toro på mandag, Stabburet på tirsdag, Trondheims på onsdag, Coop på torsdag, TexMex på fredag, Peppes på lørdag og restene på søndag.

De gamle lager middag selv. De har variert kombinasjoner av kjøtt og poteter, fisk og poteter, gris og poteter, okse og poteter, fugl og poteter, kjøttdeig og poteter. Noen liker pasta. Pasta og skinke, pasta, tomatsaus og kjøttdeig, pasta og salatblader. Veldig variert. Tomatsaus er populært. Tomatsaus og kjøttdeig på pizza, tomatsaus og kjøttdeig i Toro gryterett, tomatsaus og kjøttdeig til pasta. Noen ganger varieres det ytterligere med ris. I skyggen av en slik enorm variasjon gjør fem om dagen liten forskjell. Det er mange enige om, og derfor spiser ikke heller de fem om dagen.

Voksne mennesker blir veldig sunne av store mengder kalvemelk. Det vet vi fordi vi har sett skiløpere på TV med melkebart. Spedbarn skal helst vennes til Nestlé barnegrøt med jern så tidlig som mulig. Imens vokser helsekøene og allergiene florerer mot omtrent alt i en synlig og usynlig hverdag. Sykdommer som er så flytende og mystiske at ikke engang et nyutdannet råskinn av en norsk lege vil våge annet enn å skrive ut tabletter og henvisninger og late som om alt er under kontroll. En fysioterapeut fortalte meg at det tar gjennomsnittlig 17 sekunder fra en pasient av alle slag som går til behandling hos en fagmann, 17 sekunder fra en pasient begynner å prate til han blir avbrutt av behandleren. Legg merke til dette når du går til legen din. En leges effektivitet beregnes av tiden det tar fra du kommer til du går ut med en resept. Dette er svært dystert.

Hele livet har jeg sett på dette som fullstendig normalt. Det som gjør meg forskjellig er at jeg har begynt å lete. Bibelen sier at den som leter, skal finne. Einstein sa at den som leter etter sannhet, må være klar over at sannheten ikke alltid er slik du ønsker.

Den gode nyheten er at vi kan endre det tradisjonelle norske kostholdet til noe langt bedre enn det halvhjertede, varierte potet-, brød- og kjøtt-regimet vi er vant til. Jeg må legge til at jeg ikke på noen måte er imot potet. Grunnen til at potet er så fremtredende i denne teksten er at den passet så dårlig inn i begrepet variert. Det er noen matvarer jeg er veldig imot, men det kommer senere. Først må jeg igjen understreke at med gammel og ny informasjon kan vi snu denne sykdomsepidemien til det bedre. Med mat kan vi gjøre mye for vår egen helse. Vi kan være friske, mer våkne, mer konsentrerte, sprekere, lettere, yngre, vi kan sove bedre, ha sterkere bein, lunger, fordøyelse og muskler, vi kan jobbe mer, sove mindre, være gladere, ha mer overskudd og leve lengre. Om du er skeptisk, gå og studer selv. Les, lytt, lær og hør, spør og grav. Du skylder deg selv og din familie å ta vare på deg selv. Det er lett. Informasjonen finnes der ute.

Hjelpløshet til motivasjon
Til slutt kommer Selands foreløpige hurtigguide til god helse, godt humør, overskudd og et langt liv. Baser kostholdet ditt på grønnsaker. Ha litt kjøtt til for smakens skyld. Proteiner i kjøtt er oppskrytt, planteproteiner er mye bedre for kroppen. Kjøtt mangler helt vesentlige vitaminer og mineraler fullstendig, pluss at det meste av kjøtt er fulle av dårlig fett. Plantefett er igjen dramatisk mye bedre. Planter er fulle av antioksidanter. Kjøtt gjør at du trenger masse antioksidanter som ikke eksisterer i kjøttet. Planter er fulle av fiber, mineraler og vitaminer i en komposisjon som kroppen lett tar til seg.

Kjøtt er tungt å fordøye, har null vitaminer, null antioksidanter og et veldig begrenset antall mineraler. Dessuten forsurer kjøtt kroppen som gjør det vanskeligere for kroppen å beskytte seg mot sykdom, pluss at du får et enormt kalsiumbehov fordi kroppen bruker kalsium fra skjelettet til å utjevne kroppens PH. Det samme kalsiumet tetter igjen nyrene med nyrestein og langt mer. Melk gjør det hele verre. I tillegg til å ha vanskelig fordøybare proteiner og fett designet for å få enorm vekst hos nyfødte kalver, har melk også hormoner designet på kalvevekst. Drikk vann.

Næringsinnhold i ost delt på kalorier er lik et veldig lite tall. Hos grønnsaker er næringsinnhold delt på kalorier veldig stort. Grønnsaker drar kroppens PH i riktig retning og inneholder for eksempel alle mineralene du treger for å kopiere DNA, for eksempel, noe som har feilet når en person får kreft. Hjelp cellene til å gjøre jobben riktig ved å supplere nødvendige byggesteiner.

Vi baserer kosten på hvetemel, fett, sukker og kjøtt nærmest uten mineraler. Likevel forventer vi at kroppen kopierer DNA riktig, helt uten hjelp eller byggeklosser. Det er ingen som har proteinmangel. Hele den vestlige verden har mineralmangler. Hold deg unna alle kalorier som ikke har mineraler og fiber med seg. Fiber er vesentlig for fordøyelsen.

De største synderne er sukker og hvetemel. Siktet hvetemel inneholder ingenting annet enn noen uhyrlig komplekse proteiner kroppen sliter med å fordøye. Noen har allergi mot dem og kan ikke spise dem i det hele tatt. Diabetes blir kalt sukkersyke. Er ikke det tydelige hint? Jeg liker sukker, sier du. Ta konsekvensene, les og studer, gjør opp en begrunnet mening før du bruker magen til søppelkasse.

Alt du spiser blir tatt opp i kroppen og forsøkt brukt et sted. Blodet har en konstant PH på 7,5. Når maten eller søppelet, du velger selv hvilke, blir fordøyd, påvirker den surheten i kroppen. Jo surere den blir, jo sykere blir du. Spis mye av alle grønnsaker og frukt du kan finne i store mengder, og du vil være friskest mulig, raskest mulig, lykkeligst mulig og du skal leve lenge i landet.

En oppskrift på trøbbel er masse hvetemel, kjøtt, sukker, melk og ribbet salt, konserveringsmidler, medisiner, hormoner, brus, ignorant holdning, null utforskningstrang og tillit til media og forretningsinstitusjoner som legekontor og skolevesen. Skal du få noe gjort, må du gjøre det selv. Planter inneholder alt du trenger av næringsstoffer i fordøybar form og i riktige proporsjoner. Det kostholdet vi spiser nå pluss store mengder ferdigmat er så mangelfult i næring at om det ikke var for sykepenger, egenmelding og NAV, hadde vi måtte spise bedre for å holde oss i arbeid.

For å avslutte, vil jeg si at det er masse håp. Løsninger ligger rett foran nesene våre. Vi må bare gripe dem. Vi kan snu hjelpeløshet til motivasjon og gjøre det beste for oss selv. Nå bruker vi mer penger på vedlikehold av bilen enn på oss selv. Vi vet alt om hvordan vi ivaretar husene våre, men vi vil helst ikke vite mer om helse og forebygging og vedlikehold av oss selv. Vi har folk til slikt.

Vel, ta gaffelen i egne hender og bli med for å se hvor langt vi kan komme med mat. Potensialet er stort. Vi kan alltid begynne å leve på McDonald’s hvis mat-helse ikke passer oss.

Takk for meg.

Tekst: Ole håvard Seland  Send mail
Bilde: tek.no – Send mail

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.