Vi har snakket sammen med Marie, en student som har opplevd å få sine grenser tråkket over grunnet en overivrig gutt. Hvordan opplevde hun det, og hva har hun lært?

Marie matchet først med gutten på Tinder en ettermiddag. De snakket litt sammen for å bli litt bedre kjent, generelt om hverdagslige ting som hva de fyller dagene med. Alt ifra forpliktende ting som studier og jobb til fritidsinteresser og hobbyer. Marie fikk et inntrykk av at gutten er en hyggelig og grei fyr. De avtalte at de skulle møtes samme kveld.

Marie møtte gutten hjemme hos han. På spørsmål om hva førsteinntrykket var da de møttes fysiskt, var det det samme som inntrykket hun fikk på Tinder: han var grei, men også gjestfri og innbydende. Hjemmet til gutten ga henne heller ingen signaler om at noe var galt. Det var altså en helt alminnelig gutt.

En liten stund etter at Marie kom, satt de seg ned for å se en film. I løpet av filmen la Marie seg i armkroken til gutten på initiativ fra ham. Filmen gikk mot slutten, de koste seg sammen, men plutselig ville gutten ha mer enn bare litt kos i armkroken.

Han spurte etter et kyss.

Marie ville ikke. Hun sa nei.

Han maste. Han ba om bare et raskt kyss.

«Han var veldig på», sier Marie.

Selv om Marie sa nei, ga hun etter hvert etter for masingen, og ga gutten et kyss. Det ble mer enn bare et kyss. Gutten ville kline, og tok seg til rette. Marie nølte litt, men nå hadde hun jo liksom sagt ja. Det eskalerte, selv om Marie følte en viss ubehagelighet rundt det hele.

Det spente seg til når gutten prøver å kle av Marie. Han holdte tak i henne, hun sa hun ikke fikk puste, men han slapp fortsatt ikke.

Marie kom seg etter hvert løs, men gutten ga seg ikke. Han skulle ha henne, og han gikk så langt at han spilte på sympatien til Marie.

Marie stod imot presset fra gutten, og han ga etter hvert opp.

Etter at Marie kom seg løs fra grepet til gutten, kom hun seg greit ut, og til slutt hjem.

 

Litt statistikk

Marie er ikke alene om å oppleve slike ting. SSB har tall på antall anmeldte lovbrudd og ofre. Før vi presenterer tallene vil vi understreke at dette ikke bare er tall, men reelle menneskers opplevelser. Under voldlovsbrudd ble det anmeldt 7098 saker, hvor flertallet av dem er kroppskrenkelser og mishandling i nære relasjoner. I tillegg til 7098 voldlovsbruddsakene kommer også seksuallovbrudd. Det er 4425 anmeldte seksuallovbrudd. Helt på toppen kommer mørketallene, de kvinnene som ikke tør å stå frem eller ikke har mulighet til å fortelle om sine saker.

På spørsmål om hva Marie tenker om det hele oppsummerer hun opplevelsen sin slik:

«Denne gutten tok det generelt sett for langt når han ikke burde ha gjort det. Jeg kom meg hjem relativt greit, men det var ikke foruten en ny og ubehagelig erfaring. Det er likevel en erfaring jeg ikke vil være helt foruten, da jeg har lært hvor viktig det er å sette grenser, og å være tydelig. Jeg ser tilbake på personen med tilgivelse, og jeg ser tilbake på situasjonen som noe som jeg har lært å håndtere i ettertid».

Marie er ikke en del av den mørkeste statistikken, og hun kom seg heldigvis trygt hjem. Uansett grad av overtramp eller overgrep er det uakseptabelt og ingen skal utsettes for det. Dette burde ikke måtte uttrykkes eksplisitt, men vi er dessverre der at det er nødvendig.

Forfatter

, , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.