I godt over en time leverer Anne Kat et underholdende show med både englehets og Facebookkritikk. Søken om ærlighet er en grunnpilar gjennom alle sketsjene.

Foto: annekat.no

Hun starter, i gjenkjennelig stil, med å skape komikk ut av egen person. Hun har blitt 40, men vil vise at det er alt annet enn krise – og harselerer med bruk av hold-in og push-up. Alltid på en slik måte at det skaper en balanse mellom egenperson og tilhørere som nikker og gjenkjenner.

Videre får bruken av sosiale medier gjennomgå, i dette tilfellet som et tydelig symbol på det uærlige og falske. Hvor har det blitt av de ekte gratulasjonene og ærlige samtalene fjes til fjes?, spør hun, og prøver gjennom sketsjer om rikstelefon og kroppslig åpenhet å si at alt var bedre på 70-tallet.

Da publikum tror de forstår retningen på showet, tar Anne Kat. en tydelig pause fra harselaset om mindre viktige ting. Det kommer en kraftsalve om å ikke tolke mening inn i andres lidelse. Et moralskt hovedpoeng fra komikerens side. Salen reagerer med tauset og årevåkenhet. For når Anne Kat er alvorlig, klarer ingen å le. Likevel blir tausheten etter hvert til latter. Ikke fordi det er hysterisk morsomt, men en nødvendig befrielse. Grensen mellom komikk og alvorlighet blir tydeliggjort og Anne Kat balanserer disse ytterlighetene med bravur. Det eksisterer kjendishets også denne gangen – men de blir aldri showets varemerke, slik de om mulig har vært i tidligere show.

Litt senere i showet kommer nok et hovedpoeng: Det kom virkelig ikke noe godt av 22. juli. Publikum reagerer nok en gang med taushet. Når et så sårt og vanskelig punkt blir en vellykket del av et komedieshow viser det tegn på en ytterst profesjonell komiker.

Showet skaper aldri hysterisk latter. Det er morsomt, våkent og ærlig, og med den moralske tyngden til grunn fortjener det en scene og et publikum som er derretter. Derfor er det godt å se at det fikk plass i Kilden med et lyttende publikum som følger med på Anne Kats premisser.

  • “Jakten på Ærligheten” med Anne-Kat Hærland
  • Hadde premiere i går, 26. sept
  • Spilles i Konsertsalen i Kilden 28. og 29. sept
  • Regi: Bjarte Hjelmeland

Tekst: Marit Grimsrud – marit.grimsrud@unikumnett.no

Jørgen Johansen – jhjohansen@hotmail.com

Foto: annekat.no (publisert med tillatelse)

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.