en smarttelefon, mobil, svart bakgrunn med et kommentarfelt

Ytringsfrihet. Demokrati. To ord. Men to ord som for oss alle innebærer så mangt i det moderne samfunnet vårt. Friheten til å kunne ytre vår mening uten frykt for å bli forfulgt av staten for det vi sier, og friheten til å kunne delta i et demokratisk samfunn med folkevalgte politikere som velges inn av folket, fremfor gjennom frykt og terror slik vi med redsel ser at skjer i enkelte andre land. Våre forfedre kjempet en lang og hard kamp for at vi som lever her i Norge i dag skal kunne nyte av en så sterk ytringsfrihet, og ha et demokrati hvor folket er de som bestemmer – og ikke bare kongen og en utvalgt gruppe embetsmenn.

Men selv hvor langt fremover vi kommer, trues vår ytringsfrihet, og selv demokratiet, av hets og trakassering. Vi har da vel alle enten sett, hørt om, eller selv opplevd, hets og trakassering i sosiale medier eller ute i gata. Ordene som brukes kan ofte være vonde, og budskapet dertil. Det oppfordres til å sette skuddpremie på Lan Marie Berg for sykkelsatsningen som skjer i Oslo, mens unge politikere fra hele Norge opplever å bli møtt med en svært så kald og arrogant front fra «den eldre garde» som en så fint kan kalle det – du vet sikkert hvem jeg snakker om. Disse her middelaldrende menn og kvinner som jo selvfølgelig gikk på Livets Beinharde Skole, og de vet jo så mye bedre enn deg som bare er en jævla, bortskjemt, liten drittunge. Og nåde den som våger å fronte klimasaken – da er det frem høygaflene, frem med geværene, og et stykke bly i skallen. Eller rettere sagt; det er i hvert fall det du kan risikere å få slengt imot deg i kommentarfeltene rundt omkring på sosiale medier. Hvorfor fokusere på saken, når en heller kan true meningsmotstander til stillhet?

Foto: Privat skjermdump Facebook.

Denne typen oppførsel kan til tider gjøre det svært vanskelig, om ikke umulig å ytre seg offentlig, av frykt for å få all denne drittslengingen rettet mot seg. Folk kan finne på å true med å gå etter familien din om du har det de mener er feil mening. Hvem er da vel villig til å utsette seg for dette med viten og vilje? Jeg er rimelig sikker på at vi alle på et eller annet tidspunkt enten har angret på at vi sa noe, eller kviet oss for å ytre oss om et dagsaktuelt tema, som følge av frykten for hets og trakassering en kan motta i sosiale medier.

Foto: Privat skjermdump Facebook.

Ytringsfriheten som er så viktig for oss i Norge, settes press nesten daglig som følge av dette – mange blir så fulle av hat og arroganse når de ser noen uttale seg om noe de er uenig i, at de ser det som nødvendig å tvinge den som ytrer seg til stillhet. Og det er ikke bare den vanlige dødelige i gata heller som kommer med denne typen oppførsel – selv politikere, de som skal vokte våre lover, har ikke rent mel i posen på dette området.

Og når vår ytringsfrihet trues, trues også vårt demokrati. Å fritt kunne ytre seg om sitt politiske ståsted er den kanskje viktigste delen av vårt moderne demokrati som våre forfedre kjempet så hardt for å få gjennom. Det er med ytring folk kan velge det politiske parti de ønsker at skal styre land og kommune, og det er med ytring en kan påvirke utfallet av et politisk valg. Så når vår ytringsfrihet trues, går det direkte utover demokratiet vårt, og det er en stille tragedie som utspiller seg i de mørke skygger, og som få tør å røre ved.

Så la oss alle slå et slag for ytringsfriheten og demokratiet. La oss alle holde besinnelsen vår i kommentarfeltene, og la oss alle unngå å hetse våre meningsmotstandere. 

Forfatter

, , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

2 Comments

  1. Je ville aldri kalle Lan Berg for “guling”. Mye mer relevant er det å kalle henne Grønn.

  2. Der kom Stavangergutten på banen igjen med sine omskrivninger av biler og mye annet som han ikke vet særlig mye om verken bruksmessig eller som har høy bruksverdi for flertallet i samfunnet. Han er stolt av å totalt mangle livserfaring. Er det rart utviklingen går feil vei med MDG folkets tanker og gjerninger som ledestjerne? Han uttaler seg om forhold han ikke vet noe om uten en eneste reservasjon. Folk som har bodd i Oslo i flere mannsaldere har vesentlig mer kunnskap om byen sin enn en som knapt har blitt “tørr bak ørene, Mattias. Slutt å syt for det er det ingen grunn til. Du har selv bedt om og lagt opp til å bli plukket ned med din nedlatende omtale av både folk og gjenstander i mange grupper her på FB.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.