Tiden alle Tolkien-fans har ventet på er her igjen. Andre del av det tredelte eventyret fra Tolkien-universet har funnet sin vei til lerretet. Og det funker.  Svært godt. 
BEDRE
Når det gjelder Peter Jackson vet man at mannen vil levere, spesielt når han får boltre seg i Tolkiens magiske univers. Filmen er gjennomført håndverk fra start til slutt. Andre film er en logisk forsettelse på den første, faktisk er den hakket mer engasjerende enn den første filmen. Persongalleriet er større, mer mangfoldig, andre karakterer får mer plass (Bilbo fikk mer enn nok oppmerksomhet i første film). Historien blir også gjort større i den andre filmen, verdenen åpnes mer opp og gir innblikk i nye eventyr og skjebner.
STORE FRIHETER 
Folk som er bundet til Tolkiens bok vil nok måtte bli nødt til å tenke nytt. Om du er en av dem som synes første film avvek for mye fra boken, vil du nok ha problemer med å svelge den andre filmen. Det er tatt store friheter, (karakteren Legolas fra Ringenes Herre er presset inn i Hobbiten, han er ikke engang nevnt i Hobbiten-boken, for å nevne et eksempel) men personlig syns jeg grepene fungerer godt. Andre film legger opp til en  mektig avslutning i tredje film. Jeg gleder meg allerede.
PIRK 
Men (det er alltid et men) en liten tanke sniker seg likevel inn: har vi ikke hørt disse replikkene før? Dette endeløse snakket om verdens ende og mørke krefter som er i anmarsj. Åpenbart vil det være likheter mellom Hobbiten og Ringenes Herre, men jeg sliter med tanken om at det er samme historien som skal fortelles enda en gang. Det samme gjelder essensen i filmen, det man kan hente ut av den. For min del blir tematikken i Ringenes Herre-serien og Hobbiten-serien nærmest identisk. Det hadde vært spennende om Jackson hadde utforsket nye temaer; maktbegjær og eiesyke-problematikken er absolutt et interessant tema, men etter å ha sett det samme maktsyke ringblikket og hørt den samme kosteligste-hviskingen gjennom fire filmer har det i femte film begrenset nytteverdi og fremstår for meg nærmest som en klisjé.
Hobbiten er jo opprinnelig en ganske annerledes historie enn Ringenes Herre, men jeg får følelsen av at den samme oppskriften er brukt i denne film-serien også, ingrediensene blir tidvis litt for like. (Kanhende jeg er på viddene her – i så fall skal jeg passe meg for orker som rir på ulver).
NYT 
Dette er selvsagt småplukk. Jeg besøker gjerne Tolkiens univers når som helst. Jeg fryder meg over å være tilbake blant dverger og alver og ikke minst herlige og evigunge (…) Gandalf.
Andre del av Hobbiten er en sann glede fra begynnelse til slutt. Jeg skal spare deg for terningkastet, bare kjøp deg en billett og kos deg i kinomørket.
Tekst: Carl Henrik Berge
Foto: MGM

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.