Sebastian (3) og mamma, Elin Soto, er svært fornøyde etter å ha testet den nattåpne barnehagen. Foto: Rikke Kjendseth

Nattåpen barnehage er et velferdstilbud for studentene ved Universitetet i Agder og er etter flere år fortsatt like populært.

Foreløpig er det bare Hokus Pokus sin avdeling i Kristiansand som kan skilte med nattåpen barnehage. Nå søker navnebroren i Grimstad om samme ordning. Unikum tok derfor turen til Hokus Pokus i Kristiansand for å finne ut mer om hvorfor den nattåpne barnehagen er en så stor suksess.

 

Avlastning for studenter med barn

Pedagogisk leder i barnehagen, Thor Åmli, forteller oss at tiltaket ble startet i 98/99 fordi de så at studentene hadde behov for avlastning. Noen har foreldre og besteforeldre i Finnmark, Hordaland eller Hedmark og har ikke mulighet for å få barnevakt på dagen. Det er også mange som ikke har så stort nettverk.

– Derfor ønsket vi å opprette et tilbud som gjør at folk kan ta seg en lesedag, en tur ut på byen eller bare slappe av en kveld, forklarer Åmli.

 

Populært med brev i hylla

Pedagogisk leder, Thor Åmli, forteller at barna gleder seg like mye som de voksne til overnatting i barnehagen.
Pedagogisk leder, Thor Åmli, forteller at barna gleder seg like mye som de voksne til overnatting i barnehagen. Foto: Rikke Kjendseth

Siden oppstarten har det vært høy deltakelse og listene er stadig fulle. Det er plass til 10 barn som alltid blir tatt hånd om av én pedagog og én fagarbeider/barnehagemedarbeider. Tiltaket er bra for foreldrene samtidig som det er veldig populært blant barna. I den døgnåpne barnehagen møtes de på tvers av grupper og får dermed muligheten til å bli kjent med barn de ikke leker med til vanlig. Samtidig får de prøvd seg i en ny setting. Barnehagepedagogen forteller at dette er noe ungene ser frem til.

– Ungene gleder seg vanvittig lenge og synes det er utrolig stas når de får brev i hylla med invitasjon til overnatting.

Åmli kan også fortelle at tilbudet ikke bare blir benyttet med avlastning som formål. Enkelte som egentlig ikke har et stort behov for barnevakt har også bedt om å bli skrevet opp på listen dersom det er ledige plasser.

– Dette er fordi de ønsker å gi barna en øvelse i å sove borte, og da er dette en god mulighet, mener han.

 

Fornøyd mor og sønn

Sebastian Soto (3 år) har nylig begynt i Hokus Pokus barnehage, men har allerede testet ut den nattåpne barnehagen. Moren, Elin Soto, er helt sikker på at familien vil benytte seg av dette tilbudet flere ganger.

– Jeg synes det er et veldig bra tiltak. Samtidig liker jeg at det er trygge og kjente folk som passer på ham, legger hun til.

Det er ikke lett å få oppmerksomheten til Sebastian, for han er veldig opptatt med å leke. Likevel er det ikke vanskelig å lese av ansiktet hans at han stortrives i barnehagen. Her er det trygt og godt å være – også når mørket faller på.

 

Tekst: Cecilie Hovde – cecilie.hovde@unikumnett.no

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.