Onsdag 29. januar kl. 18 vises den franske filmen Holy Motors på Cinemateket i Kongens Gate 6, og om du liker sære filmer så er dette absolutt noe du bør få med deg.

Denne filmen går fra den ene absurde overraskelsen til den andre og mye av gleden her ligger nettopp i forventningen over hva som vil skje senere. Derfor ønsker jeg å avsløre så lite som mulig, men her er plotet i grove trekk: vi følger Oscar gjennom en dag i jobben hans som involverer å bli kjørt rundt i Paris i en hvit limousin, kle seg ut og spille diverse roller, nesten som en slags profesjonell performance-kunstner. Han er bl.a. en uteligger, en motion capture-skuespiller, en bekymret far til en tenåringsjente og en kriminell. Hva som er formålet med jobben hans forklares aldri og er åpent for tolkning. Det som er sikkert er at Oscar er kommet langt forbi punktet der han synes dette er rart; for han er dette like monotont og ni-til-fire som en hvilken som helst kontorjobb, noe som blir reflektert i en ganske nøktern og tilbakeholden kameraføring. Det virker som filmen sier «Ja, det der skjedde nettopp. Og hva så?»

Men filmen er ikke rar bare for å være rar (tror jeg da, men man vet aldri). Filmen er veldig variert hva angår tempo og stemning, nesten som om flere filmer har blitt klippet sammen til en. Uansett hvilken type film du liker, så tror jeg du vil finne deler av den her.

Mange spørsmål kan bli stilt rundt denne filmen, og tar du med deg noen venner for å se den så vil du være garantert en stimulerende samtale og ulike tolkninger. Anbefales.

Tekst: Kristian Nygård – red@unikumnett.no

Foto: imdb.com 

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.