Kristansands beste konsertopplevelse for deg som har swingfot og liker lidenskapelige musikere, er når Christiansand String Swing Ensemble er i byen.

I nyere tid har populærmusikken vært dominert av døgnfluer med tunge beats, seksuell energi og et nesten fullstendig fravær av musikalitet og musikkglede. Mengder av mer eller mindre like sanger om forelskelse til serieproduserte melodier som kommer i ny drakt og med ny artist år etter år. På radioen fokuserer de på å ikke skremme vekk lyttere og ender opp med en spilleliste med absolutt mangel på integritet. Dette gir et bedrøvelig inntrykk av Norges musikalske landskap, men bak radioens endeløse forsøk på å finne fram den musikken som kjeder flest mulig minst, finnes det band som formidler genuin entusiasme gjennom musikken og pumper ut energi gjennom et rikt og variert program. Det rykker rytmisk i beinmargen når Chistianssand String Swing Ensemble spiller.

 

Ensemblet

De regner seg selv som ambassadører for hjembyen Kristiansand, og hadde konsert på Kick lørdag 24. september sammen med duoen Fliflet/Hamre. Konserten var en del av deres pågående, og hittil største, norgesturne med over 30 konserter. Besetningen var på åtte mann totalt; String Swing’s besetning på seks pluss duoen fra Bergen. Til høyre på scenen stod String Swings egen bass- og rytmeavdeling i form av en meget engasjert herre på kontrabass og to ivrige gitarister. Det ligger i navnet til bandet; swing fra gitarrytmikk gir string swing. Disse tre utstrålte så mye energi og lekenhet at undertegnede ikke klarte å slutte å smile. Til venstre stod trombonisten og klarinettisten som lekte med melodiene, og i midten satt trommis Hamre med sin kollega Fliflet på trekkspill.

De åpnet konserten med stort trykk og i klassisk Django Reinhardt stil før Hamre kom til på trommene. Mektige rytmer ble satt sammen, og når vokalist Steinsland ruslet inn i dress og hatt, nærmet musikken seg noe som minnet litt om Kaizers Orchestra. Veldig stilig og imponerende.

 

Inspirasjon

Christiansand String Swing Ensemble har ikke valgt seg en ensartet eller rendyrket stil, annet enn hva besetningen har lyst til å spille. Mest inspirasjon er hentet fra tidene før elektronikken kom inn i musikken, og alt er akustisk og ekte. Det fine er at vokalist og frontfigur Steinsland aldri står i veien for resten av bandet, og alle får lov til å være i fokus. Til denne konserten har de hentet inn masse inspirasjon fra Balkan, spesielt fra Serbia. Etter noen slående låter sammen med duoen, overlot ensemblet scenen til Fliflet og Hamre. Med trekkspill og trommer fremførte sanger med en rytme som var umulig å holde takten til og med en progresjon som var håpløs å forutsi. Hver melodigang var en ny engasjerende oppdagelse. Her fikk vi Balkan-rytmer tolket på bergensk.

 

Lidenskap

String Swing entret igjen scenen, og med Steinsland i front hørte vi sanger på fem forskjellige språk. Fliflet sang en hel sang uten et eneste forståelig ord, mens samtlige musikere koret. Klarinettisten spilte gnistrende soloer og hele salen jublet for trombonisten som briljerte med sitt solonummer. Steinsland danset, gitaristene ristet etter rytmen og herren på kontrabass spilte så han var våt av svette. Midt i det hele spilte Hamre på alt tilgjengelig med trommestikkene; kubjeller, trommer, sceneutstyr, sitt eget hode, samt en variert fin og samling av gamle kjøkkengryter. Dette var ikke bare imponerende, men også veldig pent musikalsk.

Alt i alt formidlet disse musikerne stor lidenskap og engasjement. Den stående applausen de fikk i etterkant var ikke verdt bare ett ekstranummer, men hele tre. Den siste av disse var en seks-stemt a cappella utført helt glimrende. Disse guttene lever i musikken, og er absolutt verdt å få meg seg neste gang de kommer til byen!

 

Tekst: Ole Håvard Seland – ole.h.seland@unikumnett.no

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.