En hånd holder seg på skulderen

Som sexologisk rådgiver er jeg opptatt av å formidle at seksualitet er mer enn samleie og orgasme. Den kan romme så mye, også den energien som driver oss til å søke kjærlighet, kontakt, varme og nærhet. Jeg snakket nylig med en student som nå er i sitt 3. semester med digital undervisning på sin 9 km2 hybel. De andre i kollektivet, som også var studentens kohort, dro hjem til sine familier i andre byer i julenog har ikke kommet tilbake. «Korona har gjort singellivet så kjedelig. Jeg savner å gå på fors, på byen og på nach. Jeg savner å drikke og danse. Jeg savner spenningen med å sjekke og kanskje bli med noen hjem. Jeg savner til og med den utrolige kleine stemningen som kan oppstå neste morgen. Men mest av alt savner jeg noen å kile på ryggenog at noen kiler meg på ryggen! Jeg skjønner at det ikke er noen menneskerettmen det er lov å savne det!» 

 

«Det er ikke uten grunn at det å få seg en klemmevenn oppfordres til.» 

 

For denne studenten var seksualitet knyttet til spenning, nærhet og hudkontakt. Onenight-stands er ikke for alleog det er selvfølgelig mulig å ha sex uten hudkontakt og å ha hudkontakt uten å ha sex. Men, om behovet er individuelt, er likevel nærhet og hudkontakt helt grunnleggende for oss som mennesker. En klem som varer litt, eller å bli strøket over huden på en måte som oppleves godt, kan gjøre at vi blir rolige. Hormonet oxytocin frigis og kan ha en positiv effekt på både immunforsvar, hjerterytme og søvn. Det er ikke uten grunn at det å få seg éklemmevenn, om man er singel oppfordres til av både av helsepersonell, politikere, sosiologer og sexologer. 

Anita Paulsen Sykepleier, sexologisk rådgiver, PhD kandidat og universitetslektor på Sexologi ved UiA
Anita Paulsen, sykepleier, sexologisk rådgiver, PhD kandidat og universitetslektor på Sexologi ved UiA. Foto: Privat

Vi er mer enn hormoner 

En fersk undersøkelse (Studiebarometeret 2020) bekrefter at mange norske studenter er ensomme og savner det sosiale miljøet. Det er ikke overraskende. Mange har på en åpen, fin, klok og sårbar måte fortalt om dette. Flere har også fortalt om hvordan det er å være singel, både frivillig og ufrivilligog lengte etter nærhet og sex. Noen av dem har valgt å date til tross for at det kan gi en økt smitterisiko. Og for noen er ikke en klem nok. Oxytocin skilles også ut når vi har deilig, samtykkende sex og når vi oppnår orgasme. Er man sammen med noen, kan det gi en opplevelse av tilhørighet. Vi er dessuten mer enn hormoner! Vi er, i varierende grad, sosiale vesener som både trenger og søker andre.  

 

«Til deg, som av ulike årsaker ikke har noen å klemme akkurat nå. Du trenger ikke legge all seksualitet og sensualitet på hylla.» 

 

Så til deg som er singel eller er isolert fra å treffe kjæresten din, har du en venn du kan klemmeBe i så fall vedkommende om litt skuldermassasje. Også kan du gi skuldermassasje tilbake. Det å gi noe til andre er også fint for oss mennesker.

Foto: Freestock

Ta vare på sensualiteten 

Og til deg, som av ulike årsaker ikke har noen å klemme akkurat nå. Du trenger ikke legge all seksualitet og sensualitet på hyllaGjør noe godt for deg selv. Det trenger ikke være ensbetydende med onani. Selv om det det absolutt er å anbefale. Onaniens positive bieffekter er veldokumenterte. Men som alt annet er det ikke for alle. Hva da med å utforske de andre erogene soneneTa en varm dusj og smør deg inn med bodylotion. Bruk god tid og vær til stede i egen kropp. Lukk øynene og stryk deg over huden. Kjenn hvordan det er å berøre nakke og hals og bryst. Hvordan kjennes det å berøre innsiden av lårene? Hva med knehasene? Du kan også ta vare på sensualiteten gjennom andre sanser; sett på sensuell musikk. Se en sexy serie eller les erotisk litteratur. Eller, selv om studentbudsjettet er stramt, er det kanskje nettopp nå du skal unne deg en massasje av en massasjeterapeutDu kan også gjøre som studenten jeg snakket med. Ta deg en tur i kantina, hold 2-meteren og øv deg på å flørte. Gi komplimenter og smil. Kjenn på hvordan du blir varm i kroppen når noen møter blikket ditt og smiler tilbake. Å bli god på kunsten å flørte kan være fint også når vi alle er vaksinerte 

 

Av: Anita Paulsen 

Sykepleiersexologisk rådgiverPhD kandidat og universitetslektor på Sexologi 

Forfatter

, , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. Sorry, men oppkast.

    Mvh singel person

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.