Hva gjør du når utleieren blir et mareritt? Amalie Eldnes (22) vegret seg for å være i eget hjem og en anonym Grimstad-student mistet studieplassen sin som følge av et krevende leieforhold.
– Jeg skulle ønske det var en måte å regulere utleiebransjen på ved å legge igjen en tilbakemelding om utleier, sier Amalie Eldnes.
Eldens har hatt problemer med utleier i langt tid. Det hele startet i 2017 når hun begynte å studere på UiA.
På nettsiden hybel.no fant hun en leilighet som så grei ut, og flyttet inn uten å komme på visning i forkant. Under innflytting viste det seg derimot at det skulle bli vanskelig for Eldnes å bo der de første ukene:
– Jeg flyttet inn til oppussing, så de to første ukene i studiestart måtte jeg bo hos moren til kjæresten min, sier hun.
Eldnes valgte å starte leieforholdet på en hyggelig måte og godtok oppussingsprosjektet. Men leieforholdet viste seg å bli krevende.
– Han kom på flere uanmeldte besøk uten å varsle oss på forhånd. Han bare låste seg inn. Vi ba ham om å varsle oss på forhånd om slike besøk, men det skjedde ikke.
Ville ikke hjem
Studenten brukte mye tid på universitetet, og satt heller noen timer ekstra der enn å dra hjem på grunn av det vanskelige forholdet med utleieren.
Like før Eldnes skulle flytte ut, låste utleieren seg inn i boligen med en snekker for å diskutere hvordan boligen skulle bli pusset opp.
– Jeg spurte hva de drev med. Da svarte utleieren at stuen vår skulle deles i to og det skulle skje allerede neste dag, sier hun.
Klokken åtte om morgenen neste dag satt snekkere opp vegger i stuen.
Ville leie ut rom som allerede var leid ut
Eldnes forteller også at huseier ville at beboerne skulle være ute av leiligheten i slutten av juni, til tross for at kontrakten utløp den siste dagen i juli.
– Han spurte om han kunne drive sommerutleie i juli, men vi måtte fortsatt betale leie den måneden. Han sa vi kanskje kunne få leien tilbake igjen dersom han tjente nok.
Kollektivet ba om kortere oppsigelsestid, slik at de kunne komme seg ut av leiligheten før juli.
– Det var ikke aktuelt for utleier siden det kunne medføre tap av inntekt for han.
Men i midten av juni sendte huseieren beboerne en melding der de fikk tilbud om å ikke betale for den kommende måneden dersom de flyttet ut raskt. Eldnes, som da hadde fast jobb og ny leiekontrakt som ikke startet før august, hadde ikke mulighet til å flytte ut på så kort varsel. Huseier bestemte seg likevel for å leie ut de ledige rommene, men uten å informere Eldnes på forhånd.
– Vi sa at vi ikke ønsket dette, men han leide likevel ut rommene. De ble leid ut til festivalgjester, så de festet, spydde og stjal mat. Det var ikke mulig å bo der.
Eldnes valgte å overnatte hos svigermoren sin i en kortere periode. Hun kom tilbake til en rasert leilighet som stinket av oppkast.
– Alle de små problemene jeg hadde med utleier førte til at begeret rant over. Derfor søkte jeg fri rettshjelp gjennom SiA, sier hun.
Tilbyr rettshjelp til studenter
10 til 20 studenter i året kommer til SiA for å be om hjelp i situasjoner hvor det har oppstått problemer med utleier. SiA henviser studenter til advokater som kan gi rettshjelp.
– Mugg og rømningsveier går ofte igjen i disse tilfellene, forteller Heming Bentsen, leder for SiA bolig.
SiA bistår studentene med juridisk assistanse og vil også ta seg av kostnader til blant annet advokat. Ofte løses sakene ved hjelp av rådføring med advokat og megling med huseier, men i noen tilfeller ender saken opp med å bli stilt for forliksrådet. Da er det ofte studenten som vinner, sier Bentsen.
I fjor kom 16 studenter til samskipnaden for å få hjelp til å håndtere problemer med huseier.
– Det er noen huseiere som går igjen. Disse ville jeg sagt går under kategorien bolighai. Det er på grunn av dem at vi har dette tilbudet.
- Les også: Skal bygge 275 studentboliger på Lund
Mistet studieplassen
Et annet krevende leieforhold førte til at en Grimstad-student mistet studieplassen sin på universitetet.
– Midt i eksamensperioden begynte utleier uten varsel å arbeide med fliskuttere og gravemaskin rett utenfor vinduet mitt. Det førte til at jeg begynte å slite med tinnitus (øresus, red.anm), sier jenta, som vil være anonym.
Tinnitus skaper konsentrasjonsvansker. Studenten gikk derfor glipp av fire eksamener, og mistet til slutt studieplassen på bachelorutdanningen hun tok på universitetet.
– Det har ført til at jeg må bruke fire år på en bachelor som egentlig skal ta tre år. I tillegg fikk jeg et større studielån enn planlagt.
Låste seg inn uten varsel
Utleieren kom og gikk som han selv ville i i leietakernes bolig. Ofte hadde han med seg gjester uten varsel. Studenten og de andre leietakerne ba etter hvert huseieren om å varsle før han kom innom.
– Da fikk vi beskjed om at vi hadde fått varsel på visning, og at denne varselen gjaldt for hele leieperioden. Det er veldig ubehagelig at folk kommer inn i huset ditt uten at du er klar over det. Spesielt når du hører kommentarer om deg og tingene du har på fellesområdene, sier hun til Unikum.
For utleieren likte ikke at leietakernes private eiendeler ble plassert i fellesarealene. Det som stod på fellesområdene i boligen ble automatisk en del av fast inventar.
– Jeg hadde et speil jeg ønsket å sette opp, men da fikk jeg beskjed om at jeg måtte gi avkall på det. Det ville ført til at han hadde fått det gratis, slik jeg forstod det.
Huseieren skal også ha snoket i posten til kollektivet, ifølge studenten Unikum har snakket med. Ofte tok huseieren med seg posten til leietakerne inn.
– Han fulgte med på hvem vi i fikk post fra. En gang så han et brev fra NAV til noen i kollektivet. Da sa han at han ikke ville ha folk som gikk på NAV i leiligheten, sier hun.
Tekst og foto: Mats Sauro Høimyr, Andreas Guthe og Magnus Hanserud Ljøstad