djevelen med dårlig mat og en engel med sunn mat

Året 2020 var et år som snudde vår hverdag på hodet. Pandemien slo til over hele verden og fremtiden virket usikker for mange. Nå trer vi inn i år 2021 og fremtiden ser fortsatt usikker ut, men vi må gjøre så godt vi kan for å få det beste ut av situasjonen. Nytt år betyr nye muligheter og i denne teksten skal jeg prøve å komme med tips til hvordan dine nyttårsforsett og mål kan gjennomføres og bli oppnåelige.  

Denne artikkelen er inspirert av Alok «Dr. K» Kanojia forelesninger om mål og kognitive slutninger. Han er strømmer, psykiater og med-grunnlegger av Healthygamer.gg 
Mer av innholdet til Alok «Dr. K» Kanojia kan du finne på:
www.Twitch.tv/healthygamer_gg
www.Youtube.com/HealthyGamerGG   

Planleggingsfasen  

For å lage oppnåelige nyttårsforsett, må man planlegge. Det er i denne fasen det ofte går galt. Man ser for seg alt man vil forbedre med seg selv og plutselig sitter du igjen med alt for mange mål som du verken har tid eller motivasjon til å utføre. Nå som jeg har vært gjennom denne fasen noen ganger, år for år, kan jeg med hånda på hjertet si at dette ikke er veien å gå. Mine mål for dette året er å trene to ganger i uken og gå opp fem kilo. To treninger i uken høres kanskje lite ut, men to treninger er bedre enn ingen trening. Ved å sette lave mål, så blir alt annet en bonus.  

Punktliste for planlegging: 

  • Sett lave mål
  • Undersøk hva som må til
  • Ikke la målsettingene komme ut av proporsjon  

Gjennomføringen av målene 

Selve gjennomføringen av nyttårsforsettene kan ofte være det enkleste, men samtidig det vanskeligste. De første ukene har man som regel motivasjonen på topp, og man kjenner at målene man har satt for seg selv virker enkle. Istedenfor å være lykkelig med at du har gjennomført målet ditt denne ene gangen, så har hjernen en unik evne til å si at dette ikke er godt nok. Hvorfor gjør vi ikke dette hver dag? Slike tanker bør du legge fra deg med en gang.  

Alok «Dr. K» Kanojia sier det fint slik:

«The second you start to expect more from yourself then you are capable of, that is the second you doom yourself to failure».  

Slike tankemønstre kan også komme fra at du prøver å overkompensere for tidligere mål du ikke har nådd. Fokuser heller på de målene du har satt nå og den ekte prøven kommer senere ved å gjennomføre målene helt til neste år.  

Punktliste for gjennomføring: 

  • Ikke forvent mer av deg selv 
  • Heller vær en som lykkes av og til, istedenfor å være en som aldri lykkes 
  • Ikke prøv å overkompensere for tidligere bortkastet tid  

Vaksineringen av befolkningen i Norge er i gang og vi går frem mot lysere tider. Vi må nok belage oss på at det kommer til å ta en god stund før vi kommer tilbake til vår vanlige hverdag. Akkurat som vaksineringen hjelper Norges folk i små steg, så skal vi sette oss mål som hjelper oss steg for steg. Det er viktig at vi ikke tar for lange steg om gangen, men selv med korte steg så skal vi komme oss i mål. Klisjeen «nytt år, nye muligheter» er like klein som hvert år, men med disse tipsene så er mulighetene forhåpentligvis enklere å gripe tak i og gjennomføre. 

Godt nyttår og lykke til! 

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.