Av: Stig Even Lillestøl

Her får du 10 grunner til hvorfor cannabis bør legaliseres.

 

1) Forbud fungerer ikke.

De som vil røyke cannabis i dag, får tak i det. Da jeg besøkte en lokal videregående skole i Kristiansand for å snakke om ruspolitikk med elevene, fikk jeg høre at mange av elevene opplever det som enklere å få tak i cannabis enn øl. Dette er mindreårige elever. Barn.

SSB rapporterer at hver fjerde nordmann mellom 16 og 64 år har prøvd cannabis, så da er det åpenbart ikke noe vanskelig for voksne å få tak i stoffet heller. Forbudet sørger da kun for at produksjonen, distribusjonen og salget av cannabis faller i hendene til brutale karteller, kriminelle gjenger i byene, og langere med dårlige framtidsutsikter.

Forbud fungerer dårlig for mange rusmidler, men cannabis er spesielt vanskelig å forby da det er en plante som vanlige folk kan vokse i dusjen si

 

2) Tapte skatteinntekter til den norske felleskassa.

Om du kjøper en iPhone, en fiskestang, eller en hårbørste, så krever den norske staten i dag en sum som tilsvarer 25% av salgssummen på varen. Dette kaller vi merverdiavgift, eller “moms”. Det er en skatt som butikkene inkluderer i prisene sin, og som de må betale til staten. Slik tjener staten penger på at vi handler. Når du kjøper alkohol derimot, tjener staten enda mer på deg, for da må du betale en nokså dyr alkoholavgift. For en liter whisky (40% alk.), tok staten i 2021 hele 324 kroner. Dette utgjør mesteparten av kjøpesummen på de rimeligere whiskyene.

Det finnes altså enormt potensiale for staten å skaffe seg inntekter på omsetningen av cannabis hvis det gjøres lovlig. Så lenge forbudet opprettholdes, og cannabis forbeholdes det illegale markedet, tjener ikke staten en eneste krone. Tvert imot, så må staten bruke mye penger og tid på å straffeforfølge de som kjøper og bruker cannabis.

En grunn til at jeg ikke bare ønsker en avkriminalisering, men en hel og fullverdig legalisering, er fordi en avkriminalisering ikke vil endre det hyperkapitalistiske markedet som reserveres av staten til kriminelle sadister som tjener på å utnytte de svakeste i samfunnet. Kun en legalisering vil tillate lovlydige og ærlige mennesker å delta i et regulert og konkurransefylt marked for produksjon, distribusjon og utsalg av cannabis.

 

3) Tapte arbeidsplasser i Norge.

En rapport fra “New Frontier Data” i USA estimerer at cannabis-industrien kan skape 1,100,000 nye jobber innen 2025 om cannabis blir legalisert i hele landet. USA har en befolkning på 329 millioner innbyggere. Det tilsvarer 18,000 arbeidsplasser i Norge, med våre 5,3 millioner innbyggere. Dog må det nevnes at Norge og USA er to svært ulike land, og derfor kan man ikke annta at prognoser for USA kan brukes til å gjøre treffsikre estimeringer i Norge.

Nøyaktig hvor mange direkte eller indirekte arbeidsplasser vi går glipp av på grunn av forbudet på cannabis her i Norge, er vanskelig å si. Men det vi vet, er at cannabis er det mest utbredte illegale rusmiddelet i Norge, og på gata går ett gram for omtrent 200 kroner. Hele 25,5% av nordmenn mellom 16-64 år, har prøvd cannabis minst en gang. Omtrent 7% av norske menn har røyket hasj de siste 12 månedene. Desse tallene har FHI og SSB publisert.

Basert på disse tallene, vil jeg si at det er rimelig å se for seg at det finnes potensiale for å skape flere tusener av norske arbeidsplasser etter en full legalisering av cannabis.

 

4) Trygghet for forbrukeren.

I 2015 døde en 22 år gammel gutt i Norge da han hadde brukt syntetisk hasj. Obduksjonsrapporten viser at han døde av hjertestans. Risikoen for at slike ting kan skje, finnes dessverre for alle som konsumerer ulovlige rusmidler. Du vet ikke hvor stoffet kommer fra, hvordan det har blitt produsert, eller hvilke snarveier produsenten tar for å levere rusen til deg så billig og enkelt som mulig. Derfor bør hasj-røykere kunne kjøpe cannabis lovlig på Vinmonopolet, apoteket eller i butikk, slik at de kan vite at de kjøper et lovlig produkt fra en seriøs aktør som følger lover og reguleringer som er utviklet for å ivareta helsen vår.

Et stoff som produseres i et skittent badekar i Mexico, eller i et ulovlig laboratorium i Kina, vil aldri være like trygt å konsumere som et lovlig stoff som møter krav fra reguleringer, og som må godkjennes av helsemyndigheter.

Som kjent er ikke planten “cannabis sativa” en særlig farlig plante å røyke. Ingen dødsfall kan knyttes direkte til bruk av naturlig cannabis. Ungdom som sitter inne å røyker cannabis risikerer kun å få en litt økt appetitt, muligens en latterkule, og lavere ambisjoner. Det er langt farligere å drikke seg full på det livsfarlige stoffet alkohol.

David Nutt, en professor innen psykofarmakologi, sier i et intervju med Vice at forbud mot narkotiske stoff nesten alltid fører til produksjon av kraftigere og farligere stoff. Ett eksempel på dette, er stoffet “spice” som herjet i storbritannia på begynnelsen av totusentallet. “Spice” er et stoff designet for å imitere cannabis. Dette stoffet hadde blitt testet for menneskelig bruk, og var relativt trygt til å begynne med. Etter hvert som produsentene måtte modifisere stoffet for å snike seg forbi de nye forbudene myndighetene innførte til tid og annen, ble “spice” stadig farligere og mer dødelig.

Når myndighetene i Storbritannia omsider innførte “psychoactive substances act”, ble det forbudt å produsere alle psykoaktive stoffer utenom sigaretter, alkohol og kaffe. Bare tre måneder etter forbudet ble innført, hadde 31 butikker stengt ned. Dette var butikker hvor de ansatte hadde erfaring med stoffene de solgte, og kunne gi anbefalinger til trygge kjøp for kundene sine, ifølge David Nutt.

Når butikkene som tidligere hadde lov å selge spice måtte stenge, så begynte umiddelbart det illegale markedet å blomstre. Stoffene som ble solgt ulovlig, hadde nå utviklet seg til å bli langt sterkere og mer dødelig enn de opprinnelig var.

Tilliten vi har til myndighetenes kompetanse til å oppnå ønskede resultat, er, og har alltid vert, dødelig.

 

5) Unge voksne kommer unødvendig skjevt ut.

Har du røyket hasj, kan du risikere å miste lappen, selv om du aldri en gang kjørte bil i ruset tilstand. Det er en helt absurd straff som saboterer for mennesker som ikke har utgjort en fare i trafikken. Vi burde heller ønske å tilrettelegge for at folk som kan ha kommet skjevt ut i livet, og som potensielt kan ha et problem med rus, får gode vilkår til å lykkes og til å gjøre det bra. Å miste førerkortet er et handicap som eksempelvis kan innebære at vedkommende får problemer med å komme seg til jobb.

Straff er ment som belastende av design, så å straffeforfølge rusbrukere som ofte står overfor nok av problemer fra før, er uheldig. Rusmisbrukere burde sees på som pasienter, ikke kriminelle. Hadde vi sluttet å anse rusmisbrukere som kriminelle, kunne vi redusert stigmatiseringen av denne gruppen, og senket terskelen deres for å søke hjelp. Kenneth Arctander, en rus-politisk aktivist som holdt et foredrag for FPU som jeg deltok på i 2021, sa at “stigmatiserer man en gruppe lenge nok, så tillater samfunnet seg å behandle de annerledes.”

VG avslørte i fjor at Borgund VGS, en skole i Ålesund kommune, har rustestet elevene sine ulovlig i over 15 år. En av elevene på denne skolen fortalte til VG at hun opplevde ett av skoleårene sine på denne skolen som det verste året i sitt liv. Hun ble tatt ut av timen, og ble nektet å være med på praksis, da skolen tvang henne til å ta en urinprøve. I etterkant har den anonyme eleven opplevd spredning av rykter og sladder blant medelevene. Dette ble så ukomfortabelt for henne at hun tidvis droppet å gå på skolen.

 

6) Medisinsk bruk.

Cannabis inneholder stoffene “CBD” og “THC”, som begge har en rekke påviste medisinske virkninger. I dag kan man få medisinsk lisens til lovlig bruk av cannabis i Australia, Canada, Tyskland, USA, Argentina, Israel, Belgia, og Polen, for å nevne noen land.

Cannabis og stoffer i cannabis, brukes i disse landene til behandling for folk som lider av HIV/AIDS, kreft, epilepsi, PTSD, inflammasjon, grønn stær, Crohn’s sykdom, demens, artritt, multippel sklerose, autisme, fibromyalgi, og tourettes. Flere medisinske applikasjoner for cannabis finnes, men dette er de mest vanlige sykdommene som kvalifiserer en pasient til bruk av medisinsk bruk.

I Norge er cannabis strengt forbudt. Kun spesialister ved norske sykehus har kunnet søke om godkjenningsfritak for aktuelle pasienter, etter at legemiddelverket i 2016 kom med en veileder om bruk av medisinsk cannabis. Siden den tid har 30 pasienter i Norge fått resept på medisinsk cannabis. Dette er alt for stusselig.

Ved å legalisere cannabis vil det bli enkelt for syke mennesker å få tak i de cannabisrelaterte produktene de ønsker. De har da også friheten til å eksperimentere med cannabis i møte med sykdommer hvor man ikke vet om cannabis har en positiv effekt, grunnet manglende eller utilstrekkelig forskning.

 

7) Røyking er offerløs kriminalitet.

Det å røyke hasj i seg selv, faller under kategorien “offerløs kriminalitet”. Når du røyker hasj, så skjer det ikke på bekostning av andre mennesker. Husk at andres frihet til å røyke cannabis ikke betyr at du er nødt å begynne å røyke. De som ikke ønsker å røyke cannabis kan fremdeles la være, selv etter forbudet oppheves.

Å kjøre bil i ruset tilstand er i dag, og skal selvølgelig fortsette å være, strengt forbudt.

 

8) Krigen på narkotika er for grotesk.

Mange av de narkotiske stoffene nordmenn bruker, blir produsert i andre land. Latin-Amerika, og da spesielt Mexico, er kjent for sine kartell som står bak produksjonen av enorme mengder narkotika.

Desse kartellene opererer med grusomme taktikker for å spre frykt blant konkurrenter, politikere, politiet og journalister for å beskytte sin ulovlige virksomhet. De skjærer hodet av folk med motorsag, de koker og brenner mennesker levende, de skjærer ansiktet av hodet på folk, de spiller fotball med avkappede hoder, og mye mer.

Mexicos tidligere president Felipe Calderon lanserte sin krig på narkotika i 2006, og etter 10 år har denne offensiven etterlatt seg 100,000 døde, og 30,000 savnede.

Rodrigo Duterte, som i dag er president i Filipinene, lovet før valget at han ville gå inn for å drepe opp mot 100,000 mennesker i sin egen krig på narkotika i landet. I 2019 påstod politiet i landet at de så langt hadde drept 29,000 mennesker i forbindelse med krigen deres på narkotika.

 

9) La politiet og kriminalomsorgen prioritere ekte kriminalitet.

Det er en dårlig bruk av politiets tid og ressurser å skulle straffeforfølge mennesker som selger eller bruker cannabis. Hvis politiet slipper å bruke tid på cannabis-relatert kriminalitet, kan de i større grad fokusere på voldelige kriminelle, tjuver, og dyremishandlere, bare for å nevne noen. Fengslene våre bør ikke fylles med røykere eller gründere.

På tampen av fjoråret publiserte VG også en sak om Hege Grostad, en samfunnsdebattant som har offentlig engasjert seg i en rekke saker. Hun ble tvangstestet for rus fordi kommunen mente hun har uttrykt seg “positivt og liberalt til rusbruk” i sosiale medier. I vedtaket for tvangstesting fra kommunen opplyser de om at “politiet har sett henne beskrive rusbruk i sosiale medier siden 2014 til i dag.” Slike setninger hører kun hjemme i George Orwells bøker. Dette er soleklart et enormt overtramp av ytringsfriheten. Selv vår viktigste grunnlovfestede rettighet blir totalt overkjørt, kun til fordel for å opprettholde et utløp for vårt maniske behov for å kontrollere mistenkte rusmisbrukere.

 

10) Din kropp, ditt valg.

Du tenker kanskje nå at de ni argumentene jeg har lagt frem så langt er mer enn overbevisende nok for å rettferdiggjøre en full legalisering av hasj. Men sannheten er at du ikke trenger ett eneste av disse argumentene for å forsvare legaliseringen av hasj. Det tiende argumentet er det eneste du trenger. Og det tiende argumenter er, at det skal selvfølgelig være du som bestemmer over din kropp og ditt liv.

Ingen andre skal kunne invitere seg selv inn i ditt hjem for å fortelle deg at du ikke kan røyke en plante. Sympatien til forbudet mot cannabis ernærer seg på en frekk, freidig, arrogant, og kollektivistisk ukultur som er svært utbredt i Norge.

Debatten rundt legalisering av cannabis er vunnet for lenge siden av de som kjemper for legalisering. Vi trenger bare holdningsendringer før legalisering blir realistisk.

Forfatter

, , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

3 Comments

  1. heia der!! jeg er så enig i aalt du skriver!! til å med i norges land trues både politifolk,,advokater å politikere til å “”nekte legalisering av narkotiske stoffer!!! iiikke bare cannabis burde legaliseres men au andre narkotiske stoffer!!! jeg bruker selv amfetamin nesten hver dag å det eneste negative for min del er AT MAN ALDRI VET HELT HVA MAN FÅR I SEG Å AT “””DET KOSTER FOR MYE!!”” nei utkonkurere disse kartelene med å produsere det billigere en di å distributere dette enklere å bedre en di selv,,f.eks egne apotek!!! dette er mulig om man går inn for det!!! i portugal der egenbruk av narkotiske stoffer har vært legalisert siden 2001 er volden redusert med 50% å jo PSYKIATRIINNLEGELSER REDUSERT MED HELE 80% så viktig er det å ha råd til egen leil,,mat å annet ISTEDENFOR KUN STOFFET!!!halleluja amen la oss håpe det fintes politifolk å politikere som trosser disse jævlade folkene!!!!! ha en fin ja SNART SOMMER MED SOL Å VARME!!!! GLEDER MEG MAAASSE MANN 47 FINN EGIL FRA VENNESLA

    1. Det er noe annet å legalisere cannabis, og få det inn i statlig kontrollerte butikker eller “dispensaries” enn å få sende amfetamin som du tar på apotek. Amfetamin er noe annet en cannabis og har andre skadeomfang som også kan diskuteres.

  2. Det er jo fysiologisk aspekt av neurokjemi bestående av en modulering av neurotransmittere, denne prosessen eller metodikk er et direkte resultat av organismens modus operandi, å argumentere for eller imot men ikke argumentere de eksakte matematiske modellene av årsak og sammenheng er manipulative emosjonel tåkeprat. Og åpenbar statistisk manipulasjon for relative sanhet som kontraster absoultt sannhet og dets deduksjon av åpenbare datapoenger er alt bevis vi trenger for åpenbar psykologisk manipulasjon av overgrepere med makt og kontroll i hierkret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.