September er kommet og det meste nye rundt studiestart er forbi – nå kan vi senke skuldrene og tenke på de andre tingene som skal skje i løpet av semesteret. Men hvor mange tenker på det som ikke skal skje? Vi i Unikum snakket med Hans Arne Madsen, leder i forebyggende avdeling, Kristiansand Brannvesen, og han kom med klar oppfordring til alle studenter i høst – Ta brannsikkerheten på alvor! Her har vi en liten liste med ting du kan se på hjemme!
Er det noe som varsler deg hvis det skulle begynne å brenne? Jo flere røykvarslere jo bedre! Test røykvarsleren med testknappen og sjekk at de har batteri. Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje, men husk at du skal kunne vekkes av denne lyden igjennom en lukket dør hvis det ikke er røykvarsler på soverommet. – Avtal gjerne å teste røykvarsleren sammen en natt hvis du bor med andre, oppfordrer Madsen.
Har du en alternativ rømningsvei i tillegg til ytterdøren du vanligvis bruker? Orienter deg om hvor denne er, og den skal være fri for ting og møbler som står i veien – om det er ut igjennom et vindu, brannstige, trapp eller igjennom en annen dør. Det skal være mulig å raskt forlate boligen selv om inngangspartiet skulle bli blokkert av røyk.
Hvor er slokkeutstyr? Det skal være lett tilgjengelig – lær deg hvordan de forskjellige apparatene fungerer før du virkelig trenger de. Hvis du har pulver- eller skumapparat så sjekk når de sist ble kontrollert og hvor gamle de er. Trykkmåleren i toppen skal være grønn, ellers bør ikke et skumapparat være eldre enn 5 år, og et pulverapparat ikke mer enn 10.
Vær kritisk! Boligen skal være godkjent for å bo i, med rømningsvei, varslings og slokkeutstyr. Skulle stedet du bor på virke tvilsomt uten at du har lyst å gå direkte opp imot huseier, så har brannvesenet en gratistjeneste hvor du kan sende inn bekymringsmelding (branntips.no). Her kan du avtale kontroll på boligen du bor i uten at huseier trenger å vite at det er du som har meldt det inn.
Ha gode rutiner i hverdagen! Ikke bruk komfyren hvis du ikke er helt våken og edru, men heller kanskje forbered noe mat som kan spises kaldt. – Halvparten av alle branner starter i noe elektrisk, forteller Madsen. Sjekk spesielt småelektronikk som flyttes mye rundt på og gjerne krølles sammen, ledningene skal være hele og uten tegn på skade, og det skal ikke bli unormalt varmt. Ting som står på eller lades om natta (vaskemaskiner, kaffetraktere, telefoner, el-sparkesykler) er en sikkerhetsrisiko. Se at ovner står slik at de ikke blir tildekket, og la ikke levende lys stå uten oppsyn.
Gjør en mental brannøvelse! Sjekk at du fortsatt kan nødnummeret – det viktigste er at du først og fremst får varslet hvis du oppdager brann. Bor du i en blokk så skal det også finnes en brannalarm som du kan utløse. Hva er viktigst å ta med dersom du skulle tenke deg et scenario hvor det brenner? Legg slike ting på faste steder hver dag. Skulle uhellet være ute er det likevel aller viktigst at du prioriterer å få varslet brannvesen og andre som er i boligen, slik at alle kommer seg ut trygt. Farlig røyk utvikler seg fort, og med mindre du er våken og tilstede der brannen starter har du mest sannsynlig ikke tid til å forsøke å slokke uten at du utsetter deg selv for fare for å puste inn denne. De fleste ting kan erstattes, det kan ikke du.
Brann 110 – Politi 112 – Helse 113
Ellers mye nyttig info på kbr.no (Kristiansandsregionen Brann og Redning IKS)