I Romania er det ingen jul uten sarmale på bordet. Sarmale er en tradisjonell rumensk matrett og som tilberedes på julaften. Oppskriften krever mye tid og oppmerksomhet, men smaken er vanvittig god! Til denne oppskriften kan du bruke surkålblader eller vinblader. 

 

 

Forberedelsestid: 4 timer 

Porsjoner: 50 sarmale 

 

Ingredienser: 

  • 1 kg kjøttdeig (biff+svinekjøtt) 
  • 2 syltede kål 
  • 100 gr ris 
  • 250 gr røkt bacon 
  • 2 løk 
  • 100 ml olje 
  • 1 ts søt paprika 
  • 1/4 ts pepper 
  • 2 ts timian (eller annet krydder) 
  • 2 laurbærblad 
  • 200 gr tomatsaus 
  • salt 

 

  1. Klargjøring av ingrediensene til “sarmale”

 

Bland kjøttet med litt salt, 1/4 ts pepper, 2 ts timian, og sett deretter blandingen i kjøleskapet i 30 minutter. Etter 30 min, kutt og fres løken i varm olje. Rør kontinuerlig og tilsett deretter ris.  Skyll risen i kaldt vann. Tilsett kjøttdeigen til slutt. 

 

  1. Klargjøring av kålblader

 

Skrell av bladene av surkål og skjær den seige delen. Behold bare arkene som har den tynne siden. Restene av kålen fordeles mellom lagene av sarmale. 

 

  1. Rull kålbladene med ingredienser

 

Bruk en skje til å overføre blandingen. Plasser blandingen i midten av et kålblad. Rull kålplaten over kjøttet, pakk den ene enden i form av en konvolutt. Sett forsiktig inn kantene fra den andre enden, og trykk dem inn med fingrene. Klem forsiktig rundt “sarmale” i hånden, ved å lukke neven. 

 

  1. Koking av “sarmale”

 

Smør gryten med litt olje. Legg de konserverte kålrestene på bunnen. Dryss krydder (timian, pepper, paprika og laurbærblader revet i små biter) oppi kjelen. Du kan også ha i litt tomatsaus. 

Plasser nå den første raden med ledninger, i form av en sirkel, på kantene av bunnen av gryten. Legg skivene med røkt bacon mellom strimlene. Plasser deretter neste rad med ledninger til hele bunnen av gryten er fylt. Så kan du danne et lag til av kålrestene. Legg deretter de følgende radene til gryta er full. Det siste laget blir restene av surkål og tomatsaus. Til slutt tilsett vann til sarmale er dekket. Dekk til fatet og la stå i ovnen (150 grader Celsius) i 3 timer. Vent til det koker. 

 

Klar! Sarmale kan serveres med rømme og med en annen spesifikk rumensk matrett, “mamaliga” (laget av malai-mel). For vegetarianere kan “sarmale” lages uten kjøtt! Bytt ut kjøttet med sopp. De er nydelige! 

Forfatter

, , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.