Like før studiestart var det økende koronasmitte i hele Norden, med folk i 20-årene på smittetoppen for både juli og august.

Koronapandemien har ført til et større søkertall til høyere utdanning. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Aasheim informerte sammen med statsrådene Bent Høie og Guri Melby om skole og studiestart tirsdag 11. august.

– Når arbeidsmarkedet blir vanskelig søker flere til utdanning, sa Aasheim.

Som følge av dette har rekordmange 108.000 fått tilbud om studieplass fra høsten av.

UiO avlyste arrangementer

Når så mange mennesker skal bli kjent med hverandre gjennom arrangementer og sosiale aktiviteter, øker faren for smittespredning. FHI uttrykte sin bekymring for dette.

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse fredagen før studiestart.

Landets Universiteter og høyskoler planla tidlig smitteforebyggende tiltak i forbindelse med fadder-arrangementene. Blant disse tiltakene var økt frekvens på vektere ved studentboliger, kurs i smittevern og ute-arrangementer uten alkohol.

Likevel kunne flere universiteter kort tid inn i fadderuka melde om avlyste fadderarrangementer og smittespredning. Universitetet i Oslo opplyste i en pressemelding allerede 12. august om avlysning av arrangementer, med bakgrunn i to studenter som gikk i karantene etter nærkontakt med bekreftet koronasmittet.

Studenter smittet i Trondheim og Bergen

Også på universitetet i Bergen og universitetet i Trondheim ble det meldt om smitte. De aktuelle studentene skal ha deltatt på fadderarrangement før smitten var oppdaget. De ble videre satt i isolasjon, og resten av faddergruppa i karantene. Det opplyser NTB i en artikkel fra Universitas.

I etterkant av fadderukene kommer stadig nye meldinger om smitte. Mandag denne uken kunne Bergen kommune opplyse om nye smittetilfeller på en pressekonferanse. Byrådsleder Roger Valhammer (AP) kunne der fortelle om at nesten alle smittetilfeller hadde tilknytning til fadderuken.

– Flesteparten av disse er studenter og kan knyttes til utbrudd på fadderarrangementer og blant studenter i Bergen, sier Valhammer.

Tirsdag ettermiddag samme uke kunne en pressekontakt ved Høyskolen Kristiania bekrefte en student koronasmittet. Det opplyser Universitas.

Ingen smitte på UiA

Trivselsvakter ønsker studentene velkommen ved hovedinngangen på universitetet i Agder de første ukene etter studiestart, og minner dem på å sprite hendene.

– Studentene er flinke til å sprite hendene når de kommer, og mange skryter av at trivselsvaktene står her, sier Silje Grødum fra handelshøyskolen ved UiA og Gunnar Hartvig Eickstedt i økonomiavdelingen i en artikkel ved UiA Nyheter.

Media på Sørlandet kunne melde om at fadderuka går bra i Grimstad og Kristiansand i forhold til smittevern. Ingen behøvde å avlyse arrangementer.

– UiA-studentene var flinke til å følge smittevernsreglene i fadderuka. Det er UiA fornøyde med etter at flere universiteter og høyskoler har vært nødt til å stenge og studenter har fått karantene-pålegg etter korona-episoder i fadderuka, skriver seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen Tor Martin Lien.

Etter det digitale oppstartsmøte kunne studenter besøke campus oppdelt i puljer med fargekode, for å hindre store grupper samlet på et sted. Det ble satt opp flere samlingsplasser med grense på 200 innenfor et område, og smittesporingen ble ivaretatt via faddersystemet.

Prøver å gjøre det beste ut av en dårlig situasjon

For å ta hensyn til smittevernsreglene fattet fadder-styret ved UiA en rekke tiltak og regler. Blant annet flere faddere, utendørs-aktiviteter og alkoholfrie arrangementer.

– Akkurat nå tror vi folk virkelig etterlengter studiestart. Det blir annerledes, men også deilig å være sammen med mennesker igjen og få nye impulser, fortalte leder for fadderstyret i Kristiansand, Christina El-Mrabet til Unikum like før fadderuka ble satt i gang.

På spørsmål om det er blitt oppdaget smitte i ukene etter studiestart, svarer sikkerhetsleder Jan Egil Heinecke at det ikke er kommet meldinger om det.

– Ut fra den informasjonen vi har fått så er det ingen ansatte eller studenter som er smittet.

 

Skrevet av: Vida Emilie Werner

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.