Et sted mellom 20 og 30 studentboliger vil denne høsten ha to senger stående i hver sin ende. Slik sikrer SiA at flest mulig studenter har tak over hodet.
Inspirert av utenlandske internater og andre studiebyer i Norge kjører SiA i gang et pilotprosjekt hvor leietakerne får hver sin romkamerat i høstsemesteret. For samskipnaden har det lenge vært en utfordring at boliger blir stående tomme når våren kommer. Noe som har ført til et reelt tap på 1,5 millioner kroner i året.
– Dette er særlig en utfordring med internasjonale studenter. La oss si at det kommer 250 utvekslingsstudenter på høsten, hvor vi garanterer alle bolig. Men i januar er det kun 150 som ønsker bolig. Da blir vi stående med veldig mange tomme enheter. Det er dette vi prøver å finne en løsning på, så får vi se om ordningen fungerer når vi har prøvd dette ut, sier leder for SiA bolig, Heming Bentsen.
Etter at de får testet ordningen i høst, vil de vurdere om ordningen skal utvides, skrotes eller fortsette som før. Studenter som skal bo på dobbeltrom betaler nesten halv pris, cirka 2.500 kroner i måneden. Tanken er at én på dobbeltrommet flytter inn på et tomt rom etter jul, hvor boligtrykket er mindre.
– Det vil være opp til hver enkelt å søke, de som ønsker å bo veldig rimelig får nå denne muligheten. Dobbeltrom er mer vanlig i utlandet enn det har vært i Norge, du trenger ikke å reise lenger enn til Danmark før dette er helt vanlig praksis, sier Bentsen.
I hovedsak er det enkeltkvartetter i Kaserneveien 10 og 18 som skal ommøbleres. I tillegg vil det komme noen få dobbeltrom i bygget som i dag kalles Kadetten og ved Kongsgård allé. Rommene blir utstyrt med ekstra seng, skillevegg, nattbord og leselampe. De aktuelle rommene er plukket ut fordi de har størst areal.
Selv om både nordmenn og utenlandske studenter kan søke på dobbeltrom, regner man med at det stort sett vil være utvekslingsstudenter som benytter seg av muligheten. Søkere vil bli paret sammen med noen av samme kjønn. Man vil også kunne komme med ønsker som SiA vil ta hensyn til.
– Jeg har veldig lyst til at det skal være en norsk og utenlandsk student på hvert rom, men det kan være et problem at norske studenter ikke har så lyst til dette. Vi kan ikke påtvinge noen å bo et sted de ikke vil, sier styreleder i SiA, Kjetil Nyjordet.
– Blir bokvaliteten ivaretatt når man må dele rom med en annen person?
– Det er ikke nødvendigvis lett for alle å bo to på ett rom. Vi ønsker ikke å sette ned kvaliteten på boligene våre, vi jobber med det motsatte. Vi pusser opp flere av studentboligene. Hva dobbeltrom har å si for bokvaliteten er det litt tidlig å si noe om, men det viktigste er at vi reduserer en stor kostnad. Vi kan ikke tape 1,5 millioner kroner i året på ha boliger stående tomme. Det betyr færre penger som vi kan bruke på studenttiltak, sier Nyjordet.
UiA har gjennomført undersøkelser fra internasjonale beboere hvor 20 prosent av respondentene svarte at de kunne tenke seg å bo på dobbeltrom. Om SiA likevel skulle få for få søkere til å fylle opp boligene, kan det tenkes at enkelte internasjonale studenter som har krav på bolig, kun får tilbud om dobbeltrom selv om de ønsker å bo alene.
Frykter mer segregering
I Kaserneveien 18 sitter Irina Kristine Gangenes Razafimandimby og fullfører et pizzastykke og et par kyllingbiter en sen tirsdag kveld. Her deler hun kjøkken med tre andre studenter, men rommet det har hun for seg selv. Å flytte inn på dobbeltrom med en fremmed student, er ikke noe hun gjør med det første.
– Jeg er litt introvert som person. Rommet er mitt private sted, hvor jeg kan trekke meg litt tilbake. Det er hyggelig å ha en fellesstua hvor man kan sitte å snakke, men rommet vil jeg helst ha for meg selv. Kanskje jeg hadde vurdert det om jeg skulle begynne mitt første år, og jeg var innflytter, men ikke nå nei, sier Razafimandimby og får støtte fra nabo Ann-Guro L. Tronvik:
– Det kan fungere på en folkehøyskole, men det er noe ganske annet når du går på et universitet. Da lever du ikke bare i en sosial boble med bare gøy, du må tenke på utdanning, karakterer og pensum.
Ulike sovemønster, hvor en har sene kvelder og en annen skal tidlig opp kan også bli et problem. Så blir det et spørsmål om hva du vil bruke penger på. Jeg kunne sikkert klart å pine meg gjennom et år med dobbeltrom, men det hadde ikke vært noe særlig, sier Tronvik.
De studerer begge oversetting og var begge på utveksling sammen til USA. Der opplevde de å dele kjøkken med andre nordmenn og utvekslingsstudenter, uten å bli kjent med amerikanske studenter.
– Vi dro til USA for å bli bedre til å snakke og forstå engelsk. Men vi traff så vidt amerikanere i løpet av oppholdet vårt. Mye av poenget med oppholdet forsvant, sier Tronvik.
Venninnene tror den samme opplevelsen vil gjenta seg for utenlandske studenter som velger å ta et semester i Kristiansand. Mye fordi enkeltkvartetter står i fare for å utelukkende bli fylt opp av internasjonale studenter, siden nordmenn både har råd til dobbeltrom og i større grad foretrekker å bo alene.
– Jeg forstår at logistikken til SiA må gå opp. Det er selvsagt ikke bra at studentboliger står tomme. Samtidig tenker jeg at opplevelsen for de studentene som kommer hit, ikke blir noe bedre med denne ordningen. Man reiser til et nytt land for å oppleve folkene og kulturen. Vi nordmenn kan være litt kalde og fraværende. Det gjør det enda vanskeligere å komme i kontakt med oss, hvis ikke man legger opp til at internasjonale skal få møte nordmenn, sier Tronvik.
Les resten av mars-utgaven av Unikum her!
Tekst og foto: Matias Smørvik
Leave a Reply