Ja, for det blir nesten litt som den dramatiske såpeoperaen Hotel Cæsars slagord, et hjem for deg. Det neste året skal du studere på Universitetet i Agder (UiA) og jeg må si jeg gleder meg til å ønske deg velkommen. Du skal bruke timer på lesesalen, i kantina, på biblioteket og i forelesningssalene. Du skal møte nye folk, du skal oppleve det beste byen du er i har å by deg og du skal faktisk være med å gjøre vårt universitet enda bedre.

For er det en ting jeg vil oppfordre deg til å gjøre, så er det å engasjere deg i det du liker. Hos oss finner du alt fra ølforening til cheerleading. Kanskje får du hvit blazer og ei crockettkølle, eller så velger du å fortsette med idretten du holdt på med før du begynte å studere. Du kan også følge politikerspiren i deg selv og for første gang kaste deg ut i den politiske sfæren; studentpolitikken. For meg spiller det ingen rolle hva du gjør, så lenge du gjør noe.

Ser vi på rapportene over studenters psykiske helse, ja, da ligger du dårlig an. Det er faktisk slik at hver femte student sliter med så alvorlige psykiske lidelser at de selv mener de bør ha hjelp. Det enkleste forebyggende tiltaket vi som studenter kan ta initiativ til er derfor å bevege oss, møte folk og føle på fellesskapets gode stemning. Opplevelsen av å være på et lag er viktig.

Det bringer meg inn på min neste oppfordring til deg som student på UiA: inviter med deg nye studievenner og sørg for at de rundt deg har det greit. Du er kanskje ikke kjent med det, men det sørlandske begrepet greit brukes til alt og betydningen av ordet er enkel: du skal ha det godt.

I vår ble de aller første tallene på mobbing i norsk høyere utdanning lansert. UiA-forsker Ingrid Lund sammen med oss i Studentorganisasjonen i Agder (STA) har arbeidet for å kartlegge tall vi lenge ikke har hatt. Resultatet slo oss i magen og det er ikke annet å si enn at vi alle har et ansvar. Et ansvar vi har vært for dårlige til å ta.

Igjen viser tallene baksiden av glansbildet. Og igjen kan du eller dine studievenner havne i statistikkene, om vi ikke gjør noe sammen. Hver tiende student har nemlig blitt eller blir mobbet. Og kanskje enda verre: den største arenaen for mobbing er når forelesningen oppløses og grupperingene starter. Det er rart hvordan vi i barnehagen fikk beskjed om å leke med alle, mens vi på universitetet bare trenger å leke med noen. Vi har alle et ansvar, og det ansvaret er å sørge for at alle har det heilt på det greieste.

Og for å jobbe mest mulig for at nettopp det skal skje har både UiA og Studentsamskipnaden i Agder (SiA) skrevet under på et opprop STA har invitert til: opprop for en inkluderende studiestart.

Studiestarten som vi står ovenfor akkurat nå er faktisk en av de største milepælene du som student skal igjennom. Når du er på det mest sårbare fordi du hverken kjenner byen eller folk, må du attpåtil kaste deg ut i ukjent farvann og prøve å selge deg inn til nye bekjentskaper. Det er krevende, men slapp av, det er også veldig gøy.

Fadderukene håper jeg du bruker til å føle på det å være utenfor den hverdagslige bobla du er vant med. Ta deg gjerne ei flaske med dine nye venner, inviter på middag, bli med når noen spør og for Guds skyld sørg for at du legger innsatsen i at UiA skal bli et hjem også for deg.

Det høres rart ut, men å studere er ikke det samme som å gå på skole. Livet ditt struktureres på en helt annen måte nå. Du er faktisk sjefen og det unner jeg deg, selv om ansvaret er stort. Hvis du likevel skulle trenge noe, aldri glem at vi i STA står klare til å hjelpe deg sammen med vårt nye Studentombud Eirik og gjengen på SiA Helse.

Da gjenstår det bare å si: velkommen til UiA og gratulerer med studieplassen din.

Kai Steffen Østensen, leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA)

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.