Første uken i oktober gjestet det internasjonale mat- og varemarkedet Kristiansand. Italienske, franske, nederlandske, spanske, belgiske og andre europeiske lands delikatesser utgjorde et dynamisk og herlig marked på Nedre Torv.

Foto: Jonas Lillemoen Skaalerud

Klokken er bare så vidt passert ti og det er fortsatt litt glissent med folk i byen. En som derimot kom seg tidlig opp er Rasmus Ebeltoft fra Skien som er på helgetur for å besøke familie i Kristiansand.

 – Er du på utkikk etter noe spesielt eller?

 – Neida, jeg hadde ikke peiling på at det var marked her i dag før jeg kom. Men så var jeg litt sulten, også luktet det så godt her borte, så da kjøpte jeg meg noe å spise.

– Hva har du fått tak i for noe?

– Aner ikke, men det både ser bra ut og smaker godt, sier Ebeltoft før han stikker av gårde for å få gjort det han egentlig kom til Kvadraturen for å gjøre.

Ebeltoft kjøpte frokosten sin i den franske boden, og jeg bestemmer meg for å undersøke nærmere hva de egentlig serverer. – Vi lager litt forskjellige sør-franske spesialiteter, sier Laurent Dubois fra Bordeaux. – Alle får pannestekte urtepoteter, men de kan velge mellom blant annet tomatbasert eller fløtebasert kyllinggryte.

Det oser av provencalsk krydder fra de enorme grytene. – Hvor lenge har du holdt på med dette? Og går det an å leve av pengene dere tjener her på markedet?

– Jeg har drevet med dette siden 2003, og ja, det er den eneste jobben jeg har. Man blir selvfølgelig ikke rik, men vi betaler jo ikke så mye i boutgifter siden vi stort sett er ute og reiser året rundt, så vi klarer oss ganske greit, avslutter Dubois.

 

Ost, oliven og småprat

En liten time senere vrimler det på Torvet. Blant porselen og hatter finner jeg en venninnegjeng på fire. Kirsti Torjesen, for anledningen gruppens talskvinne, er storfornøyd.

– Jeg har handlet masse oliven og oster, dette er fantastisk! Vi heier på byen alle sammen, og som kristiansander synes jeg det er utrolig moro nå det arrangeres ting som dette.

Gjengen er enig, markedet gir byen liv og ekstra piff, mener de.

– Også er det jo litt av en møteplass. I løpet av den halvtimen jeg har vært her har jeg møtt masse kjentfolk, så det blir mye kjasing også, sier Torjesen før hun triller den røde sykkelen inn i mylderet av mennesker og boder.

Kristiansandere i alle aldre fyker rundt mellom porselen, parmesan og poteter. Nå er det rushtrafikk på Torvet!

 

Flygende hollender med gode tilbud

Foto: Jonas Lilleland Skaalerud

– Pølser! Europas beste pølser! Én for 30,- fire for 100,-.

Siden det er markedets siste dag i Kristiansand hagler det med tilbudene. Erwin Nanta fra Nederland selger oster og pølser til nysgjerrige sørlendinger. Det er lett å se at han er i sitt rette element. Med glimt i øyet sjarmerer han den ene middelaldrende kvinnen etter den andre. Heller ikke overfor Unikums journalist er han beskjeden. Tvert i mot.

– Hvis du skal ta bilder av meg så får du ta de i profil, av den venstre siden av ansiktet mitt. Jeg er rett og slett ganske kjekk i profil skjønner du, sier han og ler høylytt før han forfører neste kunde med gebrokken norsk.

Nanta trives svært godt med reisingen og aktiviteten jobben hans medfører. – Jeg hadde aldri kunne taklet en ordinær kontorjobb, statisk arbeid funker dårlig for meg rett og slett. Gjennom markedet får jeg møtt nye folk fra nye land hver uke. Og så er det veldig sosialt, jeg har blitt veldig gode venner med de andre selgerne på markedet. Dette er perfekt!

Hakkebakkepepperkakebakeantrekk og smaksprøver

Ute i markedets mer perifere strøk, rett utenfor ”Torvets Kebab”, står svensk-marokkanske Mimoun. I hvit kokkehatt og frakk er han slående lik bakermester Harepus fra Hakkebakkeskogen. Mimoun selger riktignok ikke pepperkaker, men ferske brente mandler.

– Har du fått solgt noe i dag?

– Jada, men jeg har gitt bort forferdelig masse smaksprøver. Så det er nok sådär med fortjenesten.

Unikums utsendte klager ikke og nyter en neve deilige brente mandler som en avslutning på en spennende markedsdag på Nedre Torv.

Traditional Market er på omreise og kommer stadig tilbake til Sørlandet for å vise seg frem. Følg med på deres Facebook sider for neste besøk.

 

Tekst: Jonas Lillemoen Skaalerud

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.