Isabell er en 18 år gammel jente og datter av motorsportsjåfør Tommy Rustad, kjent for sine ferdigheter bak rattet i både Volvo og rallybiler. Isabell kjører for tiden i sprint challenge Scandinavia for Fraugusmotorsport der hun nylig plukket opp 2 sølvmedaljer. Hun er også medlem av satsingslandslaget til Team Norway for 2024-sesongen. Utenom podiumplassene hun nylig plukket opp, har hun også fått Norges idrettsforbunds vandrepokal i 2023 og i 2023 tok hun tredjeplassen i Porsche sprint challenge. Hun har også en rekke pokaler i turning.

Hva fikk deg til å begynne med motorsport, hadde du noen inspirasjoner eller noen du fulgte som fikk deg til å tenke på denne typen karriere?

– Det som var, var jo at pappa har jo drevet med bilsport så lenge jeg har levd, og mamma har jo drevet med bilsport, onkel har jo drevet med bilsport, besteforeldre har jo drevet med det, så for meg så har jo bilsport vært en stor del av livet mitt. Og jeg var jo med pappa på løp veldig mye som barn, så når jeg begynte å nærme meg 10 år så lovte pappa at jeg og broren min skulle få lov til å prøve en gokart og crosskart. Og da endte det opp at vi bare fikk prøve gokart, men jeg syntes det var kjempegøy og var på en måte det jeg startet med.

Har du opplevd noen utfordringer som en kvinnelig motorsport utøver i en mannsdominert idrett og hvordan har dette påvirket deg som en motorsport utøver?

– Når jeg begynte med gokart så var det jo andre jenter som kjørte. Alle guttene jeg har kjørt mot har hatt respekt for meg som jente og ikke brydd seg om det. Men det har vært noen fedre til de gokartgutta som kanskje ikke taklet det like bra at jeg kjørte fra dem. Og når jeg gikk over til racing så har jeg kjørt mot litt eldre motstandere, men de sier heller ingenting utenfor banen. Men jeg merker det på kjørestilen at de blir litt irriterte når det er jeg som kommer bak og skal kjøre forbi dem. Jeg vet ikke hvordan det er å være en gutt i bilsport, men som jente synes jeg det er veldig fint og jeg vil ikke si at det har vært noen store utfordringer med det egentlig.

Hvordan tror du motorsport miljøet kan bli mer inkluderende for kvinner?

– Jeg tror at jo flere kvinner som kommer inn i bilsport eller motorsport, jo mere inkluderende vil det også bli. Så det er vanskelig å vite hva man spesifikt kan gjøre, men nå har jo Norges motorsportforbund i samarbeid med Norges bilsportforbund startet noe som heter Sparks academy. Dem samler unge jenter for å trene og kjøre på sammenkomster og samlinger med andre jenter som gjør at man blir kjent med hverandre og skaper et miljø. Jeg var med på det i 2023 og synes det var veldig hyggelig og veldig nyttig så jeg tror det også er en måte å rekruttere flere jenter inn i bil- og motorsport på generelt. Det kan også føre til at det blir flere jenter og mer inkluderende

Hvilken rolle trur du kvinnelige utøvere spiller i å inspirere andre jenter til å begynne med motorsport?

– Jeg tror det er kjempeviktig at jenter er i bil- og motorsport. Det inspirer andre jenter til å kjøre. Og jeg vet fra min egen tid at alt fra de større jentene i gokart til verdens store stjerner har vært forbilder for meg. Jeg tror det har veldig mye å si. Jo flere kvinner det blir, jo lettere er det å få flere til å starte. Så jeg tror det har veldig mye å si.

 Hvilket råd ville du gitt til unge jenter som ønsker å starte med motorsport, enten som en karriere eller hobby?

– Det er jo egentlig bare: Hvis du har lyst til å kjøre og synes det er gøy så er det bare og gjøre det! Jeg vet ikke om det er så mye til råd, men det er bare å følge drømmene sine og gjøre det man har lyst til og drite i hva alle andre tenker. Jeg føler at gokartmiljøet er et veldig inkluderende miljø og jeg føler at ingen blir utestengt. Jeg har aldri opplevd å bli utestengt, så det er et veldig bra miljø og jeg synes det er veldig inkluderende, uansett hva slags person du er og hvor du kommer fra. Jeg synes det er et av de bedre miljøene vi har vært i!.

Hvordan tror du fremtiden din kommer til å se ut i motorsport? Og hvilket mål har du for fremtiden?

– Det er jo veldig vanskelig og si, men målet mitt er å bli profesjonell bilsports utøver og kunne leve av det at det er jobben min, men hvor det blir, i Porsche eller om det blir i et annet merke eller mesterskap er vanskelig og si, jeg har egentlig bare lyst til å holde på med bilsport så lenge som mulig på et profesjonelt nivå og ha det gøy med det og kjøre. Det er det som egentlig er målet mitt. Det viktigste er å ha det gøy og det har jeg».

Har du noen siste råd eller tips eller noe du vil si til jenter som kanskje tenker på å starte med motorsport eller som er interessert i å følge med på det?

– Hvis du har lyst, så start med det! Det er ikke noe å være redd for. Alle sammen starter et sted, enten du er rask eller treg. Og alle har en plass i bilsporten i Norge, hvis man har lyst så er det bare å starte, og bygge seg oppover. Det er bare å hoppe ut i det hvis man har lyst, og ha det gøy.

Mange gode og kloke ord. Som Isabell sier: Har man lyst så er det bare å prøve seg! Og syntes man motorsport er moro så er det et veldig bra og inkluderende miljø å starte i. Alle har vært der du er, og det viktigste er å ha det gøy. Og Norge har mange bra organisasjoner eller foreninger som kan hjelpe deg med informasjon eller hjelp hvis du skulle tenke deg motorsport som et felt du vil prøve deg i. Norsk motorsportforbund eller Sparks Academy som Isabell nevnte er laget av personer som vil hjelpe andre med å bygge seg oppover. Tusen takk til Isabell som var tilgjengelig for intervjuet, og lykke til videre i karrieren din uansett hvor du måtte ende opp.

 


Oversiktsbilde

File:Manthey Racing Porsche 911 GT3 R 997.jpg – Wikimedia Commons

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.