ANMELDELSE

Teaterstykke: "Den Lille Prinsen" (originaltittel "Le Petit Prince")
Spilles på: Kilden Teater og Konserthus 5. og 6 oktober.
Regi og bearbeidelse: Endre Sannes Hadland
Medvirkende: Lars Emil Nielsen, Ulrik Waarli Grimstad, Thomas Askeland Svendsen og Marius Christoffer Karlsrud

Den klassiske barneboka “Den Lille Prinsen”  ble skrevet av Antoine de Saint-Exupéry i 1943. Kilden har gjort den om til et teaterstykke, der målgruppen er barn (og kanskje voksne som har glemt å være barn?).

Vi blir først kjent med Flyveren, som styrter midt i ørkenen. Der møter han plutselig en liten prins som ber ham om å tegne en sau. Han kommer fra en annen planet. En liten planet, langt ute i verdensrommet, det er mulig det var asteroide B612. Det er kanskje viktig for de voksne å vite det, men for den Lille Prinsen er det viktigere at han vet at det er tre vulkaner der, at man kan se solnedgangen nesten så mange ganger man vil (man trenger bare å flytte stolen sin littegrann) og at det er en rose der. Men dessverre har den bare fire torner, og det kan den nok ikke beskytte seg mot hele verden med. Spesielt ikke mot sauen som Flyveren akkurat har tegnet til prinsen.

Den Lille Prinsen er på jorda fordi han dro ut i verdensrommet for å finne en venn. Det viser seg å være vanskeligere enn man skulle tro. Den Lille Prinsen møter mange ulike karakterer, blant annet Geografen, Slangen, Kongen og en som bare teller stjerner for å ha dem i banken. Men han er nok heller en sopp enn et menneske, han er nemlig en selvopptatt voksen – opptatt av såkalt «viktige ting», og har glemt alt det som barn skjønner. Han blir god venn med Reven, som minner ham på at «en kan bare se riktig med hjertet. Det vesentlige er usynlig for øyet». Men han savner rosen sin. Rosen som bare har fire torner og som er usedvanlig opptatt av vindskjermer.

De 50 minuttene fløy av sted. Jeg lo. Jeg reflekterte. Jeg ble rørt. Det var en interaktiv forestilling som inkluderte publikum, som lekte med fiksjonen, og som skapte en innbydende og magisk verden ved bruk av et kreativt rundt scenerom, lys og musikk.

Man opplever sammen. Man utforsker sammen. Man koser seg sammen. Det er kanskje en barneforestilling, men her kan alle nyte, le og lære.

Kilden har laget en forestilling som tar barnet på alvor. De blir invitert inn til Den Lille Prinsens magiske univers, der scenen blir omformet til ulike planeter. Man blir med på utforskningen og leken til Den Lille Prinsen, og det uviktige blir viktig, og det viktige uviktig. For barn skjønner alt. Det gjør som regel ikke de voksne. De har glemt det. Ser man denne forestillingen kan man kanskje som voksen bli minnet på at man tidligere skjønte alt. Så kan man se på stjernene, og lure på om sauen har spist opp rosen eller ikke. Og så er det kanskje et av de viktigste spørsmålene man kan stille.

Tekst: Marthe Elden Wilhelmsen

Foto: Kilden

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.