Janove Ottesen er i dag en av Norges mest ettertraktede artister. Etter musikkstudiene sto han, som mange andre, ovenfor valget om å satse på musikken eller å gå for en tryggere yrkesvei.

Janove Ottesen spilte på Kick Scene fredag kveld. Sørlandspublikummet hadde han stor tiltro til da Unikum møtte han før konserten.

– Det er alltid gøy i Kristiansand. Det er kjekt med studentbyer. Studentene er litt mer i gassen enn vanlige folk. Sånn er det bare, forteller Janove.

Det er en trend blant unge i dag å lage musikk med data, men de må spille instrumenter og lire av seg et samspill med venner. Livemusikk må ikke bli en døende ting.

Valgte å satse

Artisten var selv musikkstudent i Bergen da han traff trommisen og organisten i det som senere skulle bli Kaizers Orchestra. Bandet holdt på fra 2001 til 2013 med megasuksess, men det var ikke selvsagt at det skulle bli sånn.

– Da vi var ferdig på Høgskolen i Bergen hadde vi både utdanning og band. Så måtte vi velge om vi skulle satse på musikken. Vi tenkte at vi kunne satse et år på musikken og se hvordan det gikk. Hvis det ikke gikk skulle vi bli lærere. Vi kjente ingen i bransjen, men spilte mest mulig. Etter hvert ble vi oppdaget og fikk label, booking og management. Jeg bruker samme booking og management i dag.

Med flere Spellemannspriser, deriblant Årets Spellemann 2012 i ermet, tyder alt på at de unge musikerne tok et godt valg. I dag har Janove også en lysende solokarriere. Han syns likevel det er vanskelig å komme med tips til andre som vil gå samme karrierevei.

– Det er helt andre tider i dag, så det er ikke mulig å bare gjenta det vi gjorde. Men alle må ikke bare følge med på maskinene. Det er en trend blant unge i dag å lage musikk med data, men de må spille instrumenter og lire av seg et samspill med venner. Livemusikk må ikke bli en døende ting, sier artisten engasjert.

Låtskriving

Janove er kjent for å skape egne univers i sine låter og album. Han forteller at det oftest er musikken, med melodi og rytmikk som dukker opp først. Teksten kommer i etterkant, ofte preget av drama.

– Jeg skriver om folk og drama. Det må være noe som er verdt å fortelle. Noe ekstraordinært. Derfor skriver jeg ikke om mitt eget liv. Det er for snilt og uinteressant.

Artisten henter inspirasjon fra hele verden, med alt fra egne erfaringer til fantasi. Janove mener fiktive album også kan spille på følelser.

– De kan være vel så personlige som et singer/songwriter-album. Det er bare kamuflert i en fiktiv historie, mener han.

Janove kjenner seg selv såpass godt at han vet når han er i låtskrivings-siget. Han jobber ikke hvis han kjenner at han ikke er i stand til å skrive.

­ – Jeg er på mitt mest kreative når jeg er travel. Da er jeg i siget og har kanalene åpne. Hvis jeg hadde tatt seks måneder fri for å skrive, er det ikke sikkert det hadde kommet noe ut av det, forteller artisten.

–Det blir mer de neste 20 årene

Med mange år som artist bygger man seg opp et visst image. For Janove har sveisen blitt en kjent merkevare.

– Jeg klipper meg jo ikke selv, så det er det frisøren min som må få æren for. Men håret mitt har vært sånn de siste 10 årene. Det går nå bakover av seg selv. Det er nesten aerodynamisk, alltid i motvind. Sveisen passer godt på Jæren, spøker Janove.

Hvor ser du deg selv om 20 år?

– Da er jeg 62 år og er på ”ein fine plass” hvor jeg er happy. Jeg har oppnådd mer med kunsten min enn så langt i livet. Jeg har oppnådd mye de siste 20 årene, men det blir enda mer de 20 neste, avslutter Janove Ottesen.

Tekst og foto: Ine Rossebø Knudsen

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.