Mange ønsker å komme i gang med en aktiv hverdag med trening. For mange er det dessverre ikke bare å pakke treningsbaggen og dra på treningssenteret.
Dørstokkmila er for lang, og unnskyldningene er flere enn motivasjonsbildene lagret på PCen. Hvordan kan man overkomme seg selv, eller tidsklemma, og komme i gang med treningen?
Jeg møtte Anne Kristine Sola, Linda Borgan, Matthew Szwinto og Thomas Janeiro. De jobber alle som personlige trenere (PT) ved Spicheren treningssenter. Daglig møter de travle mennesker som ønsker deres hjelp – enten det er til å gå ned i vekt, bygge muskler, eller bare opparbeide mer energi. Daglig hører de også en hel haug unnskyldninger for hvorfor de samme personene ikke har tid, overskudd eller lyst til å trene. Media bobler over av oppmuntrende tilrop og motivasjon. Dersom en googler «Fitspo» får en godt over fire millioner treff. Men, hvordan får man egentlig denne motivasjonen overført fra bilder på datamaskinen, og over til det virkelige liv? Jeg samlet sammen en del unnskyldninger, og dro for å konfrontere PT-ene. Slik gikk det:
1. «Jeg er for sliten til å trene før eller etter studie/jobb.»
Alle kan vel kjenne seg igjen i denne. Etter en lang dag, med tidlig forelesning etterfulgt av flerfoldige timer på lesesalen, frister det gjerne mer å dra hjem til sofaen enn å ta en treningsøkt. – Men, du får faktisk mer overskudd hvis du trener», sier Anne Kristine. De andre PT-ene nikker hektisk. Dette er en unnskyldning de ofte får høre.– Du trenger jo ikke å drepe deg selv i halvannen time med pyton trening. Finn noe du liker. Folk flest blir så innmari opptatt av mengde. En må trene hver dag, legge om kostholdet, investere i nytt treningstøy… Etter to uker gir man rett og slett opp, og finner tilbake til sofaen, sier Thomas.– Det er viktig å finne noe som er tilpasset en selv. Noe en trives med å gjøre, og som en kan orke å gjøre flere ganger. Sett deg et mål – og kom i gang! Det er også der vi kommer inn i bildet – for har du først en PT, da må du jo, sier han. PT-ene nikker unisont.
– Jeg har opplevd at kunder kommer til meg og sier «I dag er jeg så sliten etter arbeidsdagen, du må ta det med ro med meg i dag», men da smiler jeg bare og sier nei, og så finner vi noen øvelser de klarer likevel, sier Anne Kristine. Det er alltid de treningsøktene du gjør når du egentlig ikke orker som føles best etterpå, mener hun.
2. «Jeg har ikke tid til å trene.»
Samtlige PT-er sukker når jeg sier dette. – Du har da alltids tid til en liten time-out? Bare 40 minutter? Eller å stå opp en halvtime før? Du kan sykle til jobb? Hvis du bor for langt borte, så kan du jo bare sykle, gå eller løpe til og fra et stopp på veien.PT-ene nikker og gestikulerer vilt på dette spørsmålet. Det er tydelig at dette er en problemstilling de er godt kjent med.– Når du først er i gang, så virker faktisk døgnet lenger. Du orker mye mer når du er trent, som for eksempel stress i en hektisk hverdag. Dessuten har Spicheren oppe fra seks om morgenen til elleve på kvelden, så det bør være muligheter for alle her.
3. «Jeg føler at alle andre ser på meg når jeg trener, og tenker at jeg ser feit eller utrent ut.»
Mange nikker nok gjenkjennende når de leser denne. Vi har vel alle sett filmene på TV fra gruppetimer der en hel gruppe mennesker koordinert beveger seg med myke bevegelser i én retning, mens en enslig person uelegant tumler rundt i midten av gruppa? Og vi er vel alle skjønt enige om at det er langt morsommere å se dette på film enn å selv være vedkommende. – Dette er også en typisk unnskyldning mange har. De fleste går inn på et treningssenter, og forventer å være kjempeflinke i noe de aldri har prøvd før.«Er denne timen vanskelig?» spør de, og hvis du sier ja, så velger de noe annet. – Når ble det sånn at man var født verdensmester? PT-ene ser på hverandre. Thomas slår oppgitt ut med armene, og påpeker at andre sm trener ikke har tid til å se på akkurat deg. De er jo opptatt av seg selv og sin egen trening.– Men, det er det som er det fine med en PT. Føler du deg ubekvem, så kan du si fra, så tar PT-en deg med litt vekk fra der alle andre er, så du får ro til å fokusere på deg selv, legger han til.
4. «Jeg har lyst til å trene, men så har jeg alltid enda mer lyst til å ikke trene.»
Denne unnskyldningen vekker latter hos PT-ene. – Jeg tror til og med vi kan kjenne oss igjen i denne, sier de. For hvem har vel ikke tenkt at en burde ta en liten treningsøkt en dag, men så har sofaen og ostepoppen fristet? Heldigvis har PT-ene råd mot denne unnskyldningen også. – Få med deg en venn, og gå på trening sammen. Det er selvsagt en fordel at dette også er en venn som har lyst til å komme i form. På denne måten kan dere hjelpe hverandre, for hvis du har en lat dag, og ikke har motivasjon til å trene, så må du jo nesten gå når den andre står og tripper med treningsbaggen over skulderen utenfor døra di. Og, ender dere bare opp med dobbelt så mange unnskyldninger i stedet for å ende opp på trening, så få dere investere i en PT sammen.
5. «Det er jo på fritiden man endelig har tid til å kose seg?!»
Du kommer fra jobb, eller det er endelig helg, og du har noen timer til å kose deg. Hva velger du? En effektiv time på treningssenteret, eller flerfoldige timer på kafé? – Hvorfor ikke begge deler?” spør Thomas.
– I Norge er kos forbundet med mat, kafé og lignende. Hvis man sier at man skal kose seg, og så kjøper man frukt, eller foreslår en treningsøkt, da lurer jo folk på hva som er galt med en, sier Matthew.– Også har du de parene der den ene ønsker å trene eller spise sunnere, og så blir den andre personen irritert. «Vi pleide jo alltidå ha sjokolade før?» I stedet for å støtte og motivere hverandre, så blir livsstilsendringen til et kranglingsmoment, illustrerer Linda.– Det er igjen dette med at folk tror man på død og liv må endre altfor å komme i form, som om det er alt eller ingenting.
– Det er ikke farlig å kose seg litt, så lenge det ikke blir hele tiden. Hvis du drar på kafé i stedet for å dra på trening en gang, så har du ikke ødelagt alt du har jobbet for. Kanskje du bare kan gå en tur, eller gå hjem fra kaféen etterpå? Det er de små tingene i hverdagen man kan endre, som utgjør en stor helhet totalt. Ta trappa, parker et stykke unna døra på butikken, slike ting.
6. «Jeg er fyllesyk!»
– Det verste en kan tenke seg når man er fyllesyk, er vel å skulle stå opp av senga og gå ut, sier Anne Kristine. – Men, frisk luft hjelper faktisk veldig. Gå en tur, om enn bare sakte. Gå fem kilometer i Dyreparken, eller noe, sier Linda med et smil. – Tenk deg litt om før du legger deg. Spis noe, og sørg for å få i deg litt drikke. Forebygg litt, oppfordrer Thomas.
– Dagen derpå er det mange som har lyst på fet mat, som hamburger og pommes frites. Men, du har allerede puttet gift i kroppen din. Hvis du i stedet spiser litt frukt og drikker vann, så renser du kroppen bedre. Du trenger ikke å dra på trening hvis du ikke orker, men med litt detox forbereder du kroppen bedre til morgendagen, sier Matthew.
Ofte er unnskyldningene våres egentlig ikke annet enn nettopp unnskyldninger. Du vet du burde dra på trening, men du mangler motivasjon, og for å rettferdiggjøre at du ikke gjør det, finner du en unnskyldning. Selv PT-ene har egentlig mest lyst til å spille FIFA og drikke øl – men de vet at treningsmålene ikke nås på denne måten. Jobb med viljestyrken! Finn noe du liker å drive med. PT-ene har egne spesialfelt de jobber med, innenfor både svømming, styrke, kampsport, vektreduksjon eller energiøking.
– Nike sier det jo så fint, avslutter Thomas. Du starter med deres velkjente «Just do it», og etterpå kan du triumferende si at «I just did it!»
Tekst og foto: Desirée N. Skalle – red@unikumnett.no